ЕУРО - Исланђани нису издржали, Мађари узеше драгоцен бод!

Шта кажете, Мађари неће узети ни бод?! Екипа Бернда Шторка избегла пораз од Исланда (1:1) и практично стигла на корак од осмине финала!

Фудбал 18.06.2016 | 20:15
ЕУРО - Исланђани нису издржали, Мађари узеше драгоцен бод!
Мађарска слави, у Мађарској се после три деценије поново с великим узбуђењем прича о фудбалу, јер њихова репрезентација је надомак пласмана у другу фазу Европског првенства! Екипа Бернда Шторка успела је да голом у финишу утакмице избегне пораз од Исланда (1:1), па је сада са четири бода на челу групе Ф, одакле се осмина финала јако добро види.

Мађари су били бољи, имали су много више од игре, али резултат су у већем делу сусрета контролисали снажни и борбени Исланђани. На крају, правда је ипак задовољена. Јер, Мађарска је примила гол из пенала - по многима престрого досуђеног, а онда потпуно доминирала и била много храбрија, за шта је награђена. Исланђани су платили цех претераној дефанзиви и жељи да се по сваку цену не прими гол, мало пажње обраћајући на контре које су им се отварале.

Исланд је још једном показао, баш као и против Португалије у првом колу, да нико на овом првенству не сме да га подцени. Момци Ларса лагербека су дефинитивно физички најспремнија екипа на шампионату и тиме компензују недостатак креативности, маште и мајсторства. Исланђани су играли онако како једино умеју - чврсто и без пардона. Добили су већину дуела, имали превласт у скоку у оба шеснаестерца, но нису направили много шанси. Штавише, Кираљи готово да и није имао посла, нерачунајући ону ситуацију која је претходила пеналу, као и само извођење најстроже казне.

Играо се 39. минут када је после велике гужве у голманском простору Мађара Габору Кираљију испала лопта. Он се испружио колико дуг да је руком избије што даље и притом закачио једног од нападача ривала. Нису прошле ни две секунде, а судија Карашев из Русије је показао на белу тачку. Сви су у први мах помислили да је Кираљи скривио једанаестерац - што би била апсолутно небулозна одлука - али онда је поновљени снимак показао да је неколико метара даље дошло до још једног дуела. Кадар је налетео на Гунарсона који је био у поседу лопте и арбитар је, по многима престрого, проценио да је то прекршај за најстрожу казну. 

Лопту је наместио Гилфи Сигурдсон и погодио за 1:0. 

Мађари су више нападали и пре вођства Исланђана, а после тог гола напали су још јаче. Жеља је била ту, међутим, јасно је било видљиво све до последњег минута надокнаде шта недостаје Шторковим изабраницима - брзина и један расан креативац на центру, јер Золтана геру је поодавно прегазило време. Мађарска је споро кретала у сваки напад, лопте су дуго путовале од ноге до ноге, није било директних пасова у простор и све то олакшавало је посао Исланђанима у одбрани.

Ипак, Шторк је у 65. минуту повукао прави, вероватно кључни потез. Увео је два свежа нападача, Немању Николића и Бодеа, оставивши притом у игри Џуџака и врло активног током свих 90 минута Клајнхеслера. Њих четворица представљаће највећу опасност по гол несигурног Халдорсона који је у неколико наврата испуштао лопту као врућ кромпир.

Мађари су до изједначења дошли у 87. минуту. Халдорсон, додуше, овога пута није био крив, али зато јесте његов саиграч из дефанзиве Скуласон који је центрирану лопту од странеНиколића спровео у сопствену мрежу - 1:1. Настало је неописиво слављење великог броја мађарских навијача на Велодрому.

Славили су и фудбалери пет, шест минута касније, када је Карашев одсвирао крај. Славили су као да су у најмању руку прошли у четвртфинале, а не одиграли 1:1. Али и то је добар показатељ колико су се Мађари ужелели фудбала.

На великим такмичењима није их било последњих 30 година, од Мексика 1986...  

У последњем колу Исланд игра са Аустријом, док се Мађарска састаје са Португалом.

ИСЛАНД - МАЂАРСКА 1:1
/Сигурдсон39пен - Севарсон 87аг/

Стадион: Велодром.
Капацитет: 67.394
Судија: Сергеј Карашев (Русија).

Исланд (4-4-2): Халдорсон - Севарсон, Р. Сигурдсон, Арнасон, Скуласон - Гудмундсон, Г. Сигурдсон, Гунарсон (Халфредсон од 66), Бјарнасон - Сигторсон (Гудјонсен од 84), Бодварсон (Финбогасон од 69). 

Мађарска (4-3-3): Кираљи - Ланг, Гузмич, Јухаш (Салаи од 85), Кадар - Клајнхеслер, Гера, Нађи - Штибер (Николић од 66), Пришкин (Боде од 66), Џуџак.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар