EURO - Islanđani nisu izdržali, Mađari uzeše dragocen bod!

Šta kažete, Mađari neće uzeti ni bod?! Ekipa Bernda Štorka izbegla poraz od Islanda (1:1) i praktično stigla na korak od osmine finala!

Fudbal 18.06.2016 | 20:15
EURO - Islanđani nisu izdržali, Mađari uzeše dragocen bod!
Mađarska slavi, u Mađarskoj se posle tri decenije ponovo s velikim uzbuđenjem priča o fudbalu, jer njihova reprezentacija je nadomak plasmana u drugu fazu Evropskog prvenstva! Ekipa Bernda Štorka uspela je da golom u finišu utakmice izbegne poraz od Islanda (1:1), pa je sada sa četiri boda na čelu grupe F, odakle se osmina finala jako dobro vidi.

Mađari su bili bolji, imali su mnogo više od igre, ali rezultat su u većem delu susreta kontrolisali snažni i borbeni Islanđani. Na kraju, pravda je ipak zadovoljena. Jer, Mađarska je primila gol iz penala - po mnogima prestrogo dosuđenog, a onda potpuno dominirala i bila mnogo hrabrija, za šta je nagrađena. Islanđani su platili ceh preteranoj defanzivi i želji da se po svaku cenu ne primi gol, malo pažnje obraćajući na kontre koje su im se otvarale.

Island je još jednom pokazao, baš kao i protiv Portugalije u prvom kolu, da niko na ovom prvenstvu ne sme da ga podceni. Momci Larsa lagerbeka su definitivno fizički najspremnija ekipa na šampionatu i time kompenzuju nedostatak kreativnosti, mašte i majstorstva. Islanđani su igrali onako kako jedino umeju - čvrsto i bez pardona. Dobili su većinu duela, imali prevlast u skoku u oba šesnaesterca, no nisu napravili mnogo šansi. Štaviše, Kiralji gotovo da i nije imao posla, neračunajući onu situaciju koja je prethodila penalu, kao i samo izvođenje najstrože kazne.

Igrao se 39. minut kada je posle velike gužve u golmanskom prostoru Mađara Gaboru Kiraljiju ispala lopta. On se ispružio koliko dug da je rukom izbije što dalje i pritom zakačio jednog od napadača rivala. Nisu prošle ni dve sekunde, a sudija Karašev iz Rusije je pokazao na belu tačku. Svi su u prvi mah pomislili da je Kiralji skrivio jedanaesterac - što bi bila apsolutno nebulozna odluka - ali onda je ponovljeni snimak pokazao da je nekoliko metara dalje došlo do još jednog duela. Kadar je naleteo na Gunarsona koji je bio u posedu lopte i arbitar je, po mnogima prestrogo, procenio da je to prekršaj za najstrožu kaznu. 

Loptu je namestio Gilfi Sigurdson i pogodio za 1:0. 

Mađari su više napadali i pre vođstva Islanđana, a posle tog gola napali su još jače. Želja je bila tu, međutim, jasno je bilo vidljivo sve do poslednjeg minuta nadoknade šta nedostaje Štorkovim izabranicima - brzina i jedan rasan kreativac na centru, jer Zoltana geru je poodavno pregazilo vreme. Mađarska je sporo kretala u svaki napad, lopte su dugo putovale od noge do noge, nije bilo direktnih pasova u prostor i sve to olakšavalo je posao Islanđanima u odbrani.

Ipak, Štork je u 65. minutu povukao pravi, verovatno ključni potez. Uveo je dva sveža napadača, Nemanju Nikolića i Bodea, ostavivši pritom u igri Džudžaka i vrlo aktivnog tokom svih 90 minuta Klajnheslera. Njih četvorica predstavljaće najveću opasnost po gol nesigurnog Haldorsona koji je u nekoliko navrata ispuštao loptu kao vruć krompir.

Mađari su do izjednačenja došli u 87. minutu. Haldorson, doduše, ovoga puta nije bio kriv, ali zato jeste njegov saigrač iz defanzive Skulason koji je centriranu loptu od straneNikolića sproveo u sopstvenu mrežu - 1:1. Nastalo je neopisivo slavljenje velikog broja mađarskih navijača na Velodromu.

Slavili su i fudbaleri pet, šest minuta kasnije, kada je Karašev odsvirao kraj. Slavili su kao da su u najmanju ruku prošli u četvrtfinale, a ne odigrali 1:1. Ali i to je dobar pokazatelj koliko su se Mađari uželeli fudbala.

Na velikim takmičenjima nije ih bilo poslednjih 30 godina, od Meksika 1986...  

U poslednjem kolu Island igra sa Austrijom, dok se Mađarska sastaje sa Portugalom.

ISLAND - MAĐARSKA 1:1
/Sigurdson39pen - Sevarson 87ag/

Stadion: Velodrom.
Kapacitet: 67.394
Sudija: Sergej Karašev (Rusija).

Island (4-4-2): Haldorson - Sevarson, R. Sigurdson, Arnason, Skulason - Gudmundson, G. Sigurdson, Gunarson (Halfredson od 66), Bjarnason - Sigtorson (Gudjonsen od 84), Bodvarson (Finbogason od 69). 

Mađarska (4-3-3): Kiralji - Lang, Guzmič, Juhaš (Salai od 85), Kadar - Klajnhesler, Gera, Nađi - Štiber (Nikolić od 66), Priškin (Bode od 66), Džudžak.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar