Занимања за рубрику “вјеровали или не”

Док се на заводима за запошљавање у Републици Српској „множе“ ветерани који на посао чекају по деценију и више, истовремено су у порасту занимања, од којих су многа за рубрику „вјеровали или не“. Међу тим необичним занимањима су нпр. врачара, директор мале кафане и СОС мајка. Истраживали смо - шта о овим „занимањима“ мисле грађани, а шта социолози?

Република Српска 18.06.2016 | 21:55
Занимања за рубрику “вјеровали или не”
Ако завирите на сајт Завода за статистику Републике Српске, под опцијом „класификације занимања“, наићи ћете на такозвани „шифарски попис“. 

Листајући подугачак списак, у дијелу који се односи на личне услуге, наведена су занимања астролог, гатара, нумеролог, предсказивач среће и будућности.            

Анкетирали смо грађане Бијељине, који имају подијељена мишљења. Док једни сматрају да гатара може бити занимање и да данас свако ради оно у чему се проналази да би профитирао, други истичу да та занимања не доприносе друштву и да се само злоупотребљавају грађани. 

За социологе поменута занимања су егзотична и треба их третирати као хоби. 

„Ако неко гата, какво је то занимање без школе, образовања, научне подлоге“, истиче социолог Иван Шијаковић. 

Али, образовање одавно није на цијени. 

Анкетирани грађани потврђују да је за све потребно искуство, а не школа, да би се остварио какав-такав приход. 

Традиционална чврста занимања одлазе у заборав, напомиње социолог Шијаковић и истиче: „Ријеч је о довијању људи, сналажењу“. 

Како живимо у вишепартијском систему, гдје се посао углавном добија по некој вези, многи радо „хрле“ у јавни сектор. Они који баш немају среће, а пате од функције, захваљујући шифарском попису занимања, лако могу засјести у директорску фотељу, која је међу најпожељнијим и најатрактивнијим. Предност је и та, што за регистрована занимања, као што су директор мале кафане, диско или ноћног бара, нису потребна луксузнија одијела са краватом или машницом.

„То је потекло од Америке и Запада. Да би се удовољило неким људима, да би се осјећали узвишено, па су директори, руководиоци, менаџери нпр. Чистоће...“, појашњава Шијаковић. 

На листи званичних занимања у Српској су и дегустатор хране, мјешач пића, као и сакупљачи дугова. Под опцијом његоватељи дјеце налазе се СОС мајка и СОС тета. Међу бројним необичним занимањима су и биоенергетичари. 

„Данас је мало правих. Да је мени неко прије 15 година рекао да ће ме неко позвати из Америке и да ћу му помоћи, то је сулудо, али ја стварно могу, посједујем биоенергију и паранормалне моћи“, каже биоенергетирач Милорад Пандуревић.           

С обзиром да је потражња за необичним занимањима све чешћа, ако сте у корпусу незапосленог кадра опробајте срећу у неком од поменутих занимања.

Можда вам се ослади, а добро профитирате и нећете имати жељу да по сваку цијену одете одавде, док ће школске клупе, које из године у годину зјапе празне, пунити градске музеје, као свједоци неког прохујалог времена.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

модричанин

18.06.2016 19:34

Земља чуда без алисе

ОДГОВОРИТЕ