Zanimanja za rubriku “vjerovali ili ne”

Dok se na zavodima za zapošljavanje u Republici Srpskoj „množe“ veterani koji na posao čekaju po deceniju i više, istovremeno su u porastu zanimanja, od kojih su mnoga za rubriku „vjerovali ili ne“. Među tim neobičnim zanimanjima su npr. vračara, direktor male kafane i SOS majka. Istraživali smo - šta o ovim „zanimanjima“ misle građani, a šta sociolozi?

Republika Srpska 18.06.2016 | 21:55
Zanimanja za rubriku “vjerovali ili ne”
Ako zavirite na sajt Zavoda za statistiku Republike Srpske, pod opcijom „klasifikacije zanimanja“, naići ćete na takozvani „šifarski popis“. 

Listajući podugačak spisak, u dijelu koji se odnosi na lične usluge, navedena su zanimanja astrolog, gatara, numerolog, predskazivač sreće i budućnosti.            

Anketirali smo građane Bijeljine, koji imaju podijeljena mišljenja. Dok jedni smatraju da gatara može biti zanimanje i da danas svako radi ono u čemu se pronalazi da bi profitirao, drugi ističu da ta zanimanja ne doprinose društvu i da se samo zloupotrebljavaju građani. 

Za sociologe pomenuta zanimanja su egzotična i treba ih tretirati kao hobi. 

„Ako neko gata, kakvo je to zanimanje bez škole, obrazovanja, naučne podloge“, ističe sociolog Ivan Šijaković. 

Ali, obrazovanje odavno nije na cijeni. 

Anketirani građani potvrđuju da je za sve potrebno iskustvo, a ne škola, da bi se ostvario kakav-takav prihod. 

Tradicionalna čvrsta zanimanja odlaze u zaborav, napominje sociolog Šijaković i ističe: „Riječ je o dovijanju ljudi, snalaženju“. 

Kako živimo u višepartijskom sistemu, gdje se posao uglavnom dobija po nekoj vezi, mnogi rado „hrle“ u javni sektor. Oni koji baš nemaju sreće, a pate od funkcije, zahvaljujući šifarskom popisu zanimanja, lako mogu zasjesti u direktorsku fotelju, koja je među najpoželjnijim i najatraktivnijim. Prednost je i ta, što za registrovana zanimanja, kao što su direktor male kafane, disko ili noćnog bara, nisu potrebna luksuznija odijela sa kravatom ili mašnicom.

„To je poteklo od Amerike i Zapada. Da bi se udovoljilo nekim ljudima, da bi se osjećali uzvišeno, pa su direktori, rukovodioci, menadžeri npr. Čistoće...“, pojašnjava Šijaković. 

Na listi zvaničnih zanimanja u Srpskoj su i degustator hrane, mješač pića, kao i sakupljači dugova. Pod opcijom njegovatelji djece nalaze se SOS majka i SOS teta. Među brojnim neobičnim zanimanjima su i bioenergetičari. 

„Danas je malo pravih. Da je meni neko prije 15 godina rekao da će me neko pozvati iz Amerike i da ću mu pomoći, to je suludo, ali ja stvarno mogu, posjedujem bioenergiju i paranormalne moći“, kaže bioenergetirač Milorad Pandurević.           

S obzirom da je potražnja za neobičnim zanimanjima sve češća, ako ste u korpusu nezaposlenog kadra oprobajte sreću u nekom od pomenutih zanimanja.

Možda vam se osladi, a dobro profitirate i nećete imati želju da po svaku cijenu odete odavde, dok će školske klupe, koje iz godine u godinu zjape prazne, puniti gradske muzeje, kao svjedoci nekog prohujalog vremena.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

modričanin

18.06.2016 19:34

Zemlja čuda bez alise

ODGOVORITE