Које су споразуме потписале делегације?

Споразум о пројектовању и извођењу радова на изградњи ауто-пута на дионици Сурчин-Обреновац на Коридору 10 потписали су данас у Београду министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и извршни директор кинеске компаније "Чајна комјуникејшн констракшн компани" Лу Шан.

Србија 18.06.2016 | 18:00
Које су споразуме потписале делегације?
Михајловићева је са помоћником министра спољних послова Кине Лиу Хаисингом потписала и Меморандум о разумијевању између њеног министарства и Секретаријата за сарадњу између Кине и земаља Централне и Источне Европе за успостављање Центра за сарадњу у области саобраћаја и инфраструктуре између Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Међу 22 споразума које су данас потписале делегације Србије и Кине су и споразуми о привредно-техничкој сарадњи двије земље за 2015. и за 2016. годину, које су потписали министар без портфеља задужен за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић и министар трговине Кине Гао Хученг.

Споразум о сарадњи у области одбрамбене индустрије потписали су министар одбране Србије Зоран Ђорђевић и амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг.

Министар привреде Србије Жељко Сертић је са предсједником Националне комисије за развој и рефоме Кине Сју Шаошијем потписао Споразум о развоју сарадње у области производних капацитета.

Потпредсједник Владе Србије Расим Љајић је са Шаошијем потписао Меморандум о разумијевању и унапређењу развоја Информатичког пута свиле за информациону повезаност, а са предсједником Ексим банке Ху Сјаолијеном оквирни споразум о промоцији сарадње у области трговине, туризма и телекомуникација.

Генерални директор "Телекома Србије" Предраг Ћулибрк потписао је са замјеником директора "Хуавеи технологија" Лу Јунгом Оквирни уговор за испоруку опреме и материјала, извођење радова и пружање услуга за реализацију пројекта АЛЛ ИП трансформације, а са Сјаолијеном и предсједником Банке Кине Тјен Го Лијем Кредитни финансијски споразум који прати тај оквирни уговор.

Министар финансија Србије Душан Вујовић је са предсједником Ексим банке Ху Сјаолијеном потписао Меморандум о разумијевању о сарадњи између те двије институције.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић потписао је Меморандум о разумијевању и заједничком улагању у пројекте обновљивих енергија у Србији са предсједником компаније "Сил роуд" Фунд Ванг Јенџом, предсједником комапније "Ћинга гедзуба груп" Ванг Тјенингом и предсједником компаније "Чајна енвајроментал енерџи холдингс" Јује Сињуом.

Први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар спољних послова Кине Ванг Ји потписали су Меморандум о разумијевању између Дипломатске академије Србије и Кинеског универзитета за спољне послове и Кинеске дипломатске академије.

Министар просвјете Србије Срђан Вербић и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг потписали су Меморандум о разумијевању између два министарства о финансирању развојних и истраживачких пројеката, преносе београдски медији.

Министри културе Србија Иван Тасовац и Кине Луо Шуганг потписали су Програм сарадње у области културе и умјетности за период од 2017. до 2020. године, док је Тасовац са замјеником директора Канцеларије за информисање Државног савјета Кине Гуо Веимином потписао Меморандум о разумијевању између министарства и те канцеларије.

Директори Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић и директор Кинеског међународног радија Ванг Гнијен потписали су Споразум о сарадњи тих медијских кућа.

Градоначелник Београда Синиша Мали, предсједник компаније "Чајна машинери енџиниринг корпорејшн" Чанг Чун и помоћник предсједника компаније Поли Ванг Сиње потписали су Меморандум о разумијевању за пројекат отпадне воде, док су градоначелник Крагујевца Радомир Николић и стални члан Комунистичке партије Кине Комитета Шанши провинције Веи Минџоу потписали Споразум о успостављању пријатељских односа између Крагујевца и града Сиана.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и амбасадор Манчанг потписали су писма о билатералном валутном своп аранжману између НБС и Народне банке Кине.

Прије потписивања ових споразума, предсједник Србије Томислав Николић и предсједник Кине Си Ђинпинг потписали су заједничку изјаву о свеобухватном стратешком партнерству.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

всс

19.06.2016 00:12

Док год Србију не буду водили диломирани инзењери техницких струка, неце бити напретка Србије. Вуциц о привреди нема благе везе, зна једино продавати маглу, будалама.

ОДГОВОРИТЕ