Koje su sporazume potpisale delegacije?

Sporazum o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji auto-puta na dionici Surčin-Obrenovac na Koridoru 10 potpisali su danas u Beogradu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i izvršni direktor kineske kompanije "Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani" Lu Šan.

Srbija 18.06.2016 | 18:00
Koje su sporazume potpisale delegacije?
Mihajlovićeva je sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Kine Liu Haisingom potpisala i Memorandum o razumijevanju između njenog ministarstva i Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope za uspostavljanje Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Među 22 sporazuma koje su danas potpisale delegacije Srbije i Kine su i sporazumi o privredno-tehničkoj saradnji dvije zemlje za 2015. i za 2016. godinu, koje su potpisali ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Jadranka Joksimović i ministar trgovine Kine Gao Hučeng.

Sporazum o saradnji u oblasti odbrambene industrije potpisali su ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević i ambasador Kine u Beogradu Li Mančang.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić je sa predsjednikom Nacionalne komisije za razvoj i refome Kine Sju Šaošijem potpisao Sporazum o razvoju saradnje u oblasti proizvodnih kapaciteta.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić je sa Šaošijem potpisao Memorandum o razumijevanju i unapređenju razvoja Informatičkog puta svile za informacionu povezanost, a sa predsjednikom Eksim banke Hu Sjaolijenom okvirni sporazum o promociji saradnje u oblasti trgovine, turizma i telekomunikacija.

Generalni direktor "Telekoma Srbije" Predrag Ćulibrk potpisao je sa zamjenikom direktora "Huavei tehnologija" Lu Jungom Okvirni ugovor za isporuku opreme i materijala, izvođenje radova i pružanje usluga za realizaciju projekta ALL IP transformacije, a sa Sjaolijenom i predsjednikom Banke Kine Tjen Go Lijem Kreditni finansijski sporazum koji prati taj okvirni ugovor.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je sa predsjednikom Eksim banke Hu Sjaolijenom potpisao Memorandum o razumijevanju o saradnji između te dvije institucije.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić potpisao je Memorandum o razumijevanju i zajedničkom ulaganju u projekte obnovljivih energija u Srbiji sa predsjednikom kompanije "Sil roud" Fund Vang Jendžom, predsjednikom komapnije "Ćinga gedzuba grup" Vang Tjeningom i predsjednikom kompanije "Čajna envajromental enerdži holdings" Juje Sinjuom.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji potpisali su Memorandum o razumijevanju između Diplomatske akademije Srbije i Kineskog univerziteta za spoljne poslove i Kineske diplomatske akademije.

Ministar prosvjete Srbije Srđan Verbić i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang potpisali su Memorandum o razumijevanju između dva ministarstva o finansiranju razvojnih i istraživačkih projekata, prenose beogradski mediji.

Ministri kulture Srbija Ivan Tasovac i Kine Luo Šugang potpisali su Program saradnje u oblasti kulture i umjetnosti za period od 2017. do 2020. godine, dok je Tasovac sa zamjenikom direktora Kancelarije za informisanje Državnog savjeta Kine Guo Veiminom potpisao Memorandum o razumijevanju između ministarstva i te kancelarije.

Direktori Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević i direktor Kineskog međunarodnog radija Vang Gnijen potpisali su Sporazum o saradnji tih medijskih kuća.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsjednik kompanije "Čajna mašineri endžiniring korporejšn" Čang Čun i pomoćnik predsjednika kompanije Poli Vang Sinje potpisali su Memorandum o razumijevanju za projekat otpadne vode, dok su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i stalni član Komunističke partije Kine Komiteta Šanši provincije Vei Mindžou potpisali Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Kragujevca i grada Siana.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ambasador Mančang potpisali su pisma o bilateralnom valutnom svop aranžmanu između NBS i Narodne banke Kine.

Prije potpisivanja ovih sporazuma, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Kine Si Đinping potpisali su zajedničku izjavu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vss

19.06.2016 00:12

Dok god Srbiju ne budu vodili dilomirani inzenjeri tehnickih struka, nece biti napretka Srbije. Vucic o privredi nema blage veze, zna jedino prodavati maglu, budalama.

ODGOVORITE