Нови Пазар: Ученици обољели од туберкулозе

Новопазарски гимназијалци на наставу иду с маскама на лицу. Бесни су што се од њих крило да је четворо ђака заражено ТБЦ и да је још двоје на испитивању.

Србија 18.06.2016 | 14:55
Нови Пазар: Ученици обољели од туберкулозе
Мислили смо да је туберкулоза давно искорењена, али није! У Новом Пазару је четворо ученика трећег разреда гимназије оболело од ове заразне и опасне болести.

О овоме се скоро месец дана шушкало у том граду, али истина се скривала. Уз поменуте ђаке, код којих је сад званично потврђен ТБЦ, двоје њихових вршњака налази се на опсервацији у Београду, речено је Куриру у Општој болници у Новом Пазару.

Верује се да је број оболелих већи, а направљен је и план по којем ће се тестирати најпре ученици трећег разреда и професори који су им предавали, а потом и сви ученици гимназије и особе које су биле у контакту са оболелима.

Састанци с родитељима

Начелница одељења за плућне болести Опште болнице Хедија Алибашић рекла је да не треба паничити и наглашава да је Пазар град с готово највећим бројем оболелих од туберкулозе у Србији на годишњем нивоу - од 55 до 70! У првих шест месеци ове године регистровано је 25 новооболелих.

"Након што је болест откривена код четвртог ученика, са истим симптомима су се јавила још два ђака. Они су хоспитализовани у Београду и њихово стање се прати. Тестираћемо све ђаке трећег разреда, а почетком наредне школске године и све ученике" рекла је Алибашићева.

Директор новопазарске гимназије Нермин Дражанин каже да су предузете све мере:

"Одржали смо састанке с родитељима и лекарима, они знају шта им је чинити ако код деце уоче симптоме. Донели смо и одлуку да ђаци којима су оцене закључене не долазе на часове".

Родитељи оболелих ученика нису желели да говоре за медије, али истакли су да су њихова деца на време и редовно вакцинисана. Иначе, новопазарски гимназијалци на наставу долазе с маскама.

Ђаци у страху

"Уплашена сам и огорчена што за све ово тек сад сазнајем. Још пре месец дана се о томе шушкало. Чула сам да је још једна наша вршњакиња заражена, али то је заташкано", рекла је ученица трећег разреда А. М.

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар