Novi Pazar: Učenici oboljeli od tuberkuloze

Novopazarski gimnazijalci na nastavu idu s maskama na licu. Besni su što se od njih krilo da je četvoro đaka zaraženo TBC i da je još dvoje na ispitivanju.

Srbija 18.06.2016 | 14:55
Novi Pazar: Učenici oboljeli od tuberkuloze
Mislili smo da je tuberkuloza davno iskorenjena, ali nije! U Novom Pazaru je četvoro učenika trećeg razreda gimnazije obolelo od ove zarazne i opasne bolesti.

O ovome se skoro mesec dana šuškalo u tom gradu, ali istina se skrivala. Uz pomenute đake, kod kojih je sad zvanično potvrđen TBC, dvoje njihovih vršnjaka nalazi se na opservaciji u Beogradu, rečeno je Kuriru u Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Veruje se da je broj obolelih veći, a napravljen je i plan po kojem će se testirati najpre učenici trećeg razreda i profesori koji su im predavali, a potom i svi učenici gimnazije i osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima.

Sastanci s roditeljima

Načelnica odeljenja za plućne bolesti Opšte bolnice Hedija Alibašić rekla je da ne treba paničiti i naglašava da je Pazar grad s gotovo najvećim brojem obolelih od tuberkuloze u Srbiji na godišnjem nivou - od 55 do 70! U prvih šest meseci ove godine registrovano je 25 novoobolelih.

"Nakon što je bolest otkrivena kod četvrtog učenika, sa istim simptomima su se javila još dva đaka. Oni su hospitalizovani u Beogradu i njihovo stanje se prati. Testiraćemo sve đake trećeg razreda, a početkom naredne školske godine i sve učenike" rekla je Alibašićeva.

Direktor novopazarske gimnazije Nermin Dražanin kaže da su preduzete sve mere:

"Održali smo sastanke s roditeljima i lekarima, oni znaju šta im je činiti ako kod dece uoče simptome. Doneli smo i odluku da đaci kojima su ocene zaključene ne dolaze na časove".

Roditelji obolelih učenika nisu želeli da govore za medije, ali istakli su da su njihova deca na vreme i redovno vakcinisana. Inače, novopazarski gimnazijalci na nastavu dolaze s maskama.

Đaci u strahu

"Uplašena sam i ogorčena što za sve ovo tek sad saznajem. Još pre mesec dana se o tome šuškalo. Čula sam da je još jedna naša vršnjakinja zaražena, ali to je zataškano", rekla je učenica trećeg razreda A. M.

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar