Парастос жртвама усташког покоља

Данас је у требињском приградском насељу Придворци обиљежена седамдесет пета годишњица усташког покоља, у коме је звјерски убијено 13 угледних Срба овога краја и бачено у Придворачку јаму.

Република Српска 18.06.2016 | 12:40
Парастос жртвама усташког покоља
У непосредној близини јаме је прије десет година саграђена Спомен капела, са именима свих жртава, гдје је, у присуству родбине жртава и педесетак грађана Требиња, служен помен и Света литургија.

Покољ је, како кажу потомци жртава и старији мјештани Придвораца, почињен у ноћи између 23. и 24. јуна 1941. када су усташе, махом комшије Бошњаци, похватале голоруке угледне требињске домаћине који су им вјеровали, па их звјерски побили изнад Придворачке јаме и ту побацали, док су са јаме успјели да побјегну Вуле Влачић , Јефто Шкоро и Васо Поповчевић.

Они су, како је рекао Момчило Јанковић, један од потомака жртава, о злочину и намјерама усташа цијелу ту ноћ обавјештавали остале мјештане овог краја и, како је и уклесано на спомен плочи испред капеле, “својим гласом спријечили наставак ширења злочина”.

Придворачки мученици су 6. октобра 1941. године, по одобрењу италијанске команде, сахрањени у Православном гробљу Подгљивље, а јединствена жеља њихових потомака је да се на том мјесту подигне заједничко спомен-обиљежје.

“Док живим борићу се свим снагама да придворачки мученици имају заједничко спомен обиљежје у гробљу Подгљивље, јер је истина о страдању ових невиних људи лијек за наше обољеле душе”, казале је поред Спомен капеле Слободанка Тановић, кћерка Јефта Шкора који је успио побјећи са јаме и касније учествовао у ексхумацији својих мртвих комшија, међу којима је био малољетни дјечак Милорад Пиџула који је у смрт отишао са оцем Божом.

Спомен капела је одигнута уз помоћ мјештана овог и сусједних села, те прилозима грађана Требиња и уз помоћ Епархије Захумско-херцеговачке и приморске…

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Врбаски комарац!

18.06.2016 12:56

Комарица и Цовиц, Додикови пријатељи, у првим редовима? Не могу да вјерујем! Стварно потез за помирење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

18.06.2016 15:42

Ко је коме пријатељ само Бог зна. Имати пријатеља вредније је него имати брата, а православним СРБима Светог Саве само је Бог пријатељ, а Хрвати и муслимани никада нису били СРБима пријатељи. Цаст појединцима ако их има, али тако СРБе барем историја уци да се цувају хрвата и муслимана. Да многи СРБи нису наивно вјеровали својим хрватскин сусједина и муслинанским комсијама они би били и сада зиви. Зато нека је мртвима вјецни спомен медју зивима који требају да тразе од СПЦ да све зртве устаско комунистицког и муслиманског терора унесе у свој црквени календар по мјестина њиховог страдања, и да је ПРОКЛЕТ ЦОВЈЕК КОЈИ ВЈЕРУЈЕ ЦОВЈЕКУ, А ПОГОТОВО СРБИН АКО ВЈЕРУЈЕ ХРВАТУ И МУСЛИНАНУ!

Name

Ре.Микиц

18.06.2016 17:33

Цовјек цовјеку је увијек пријатељ,а нецовјеку таквом као ти,јос ако је представник било које Цркве и сије вјециту мрзњу према другој вјери а ти то редовно цинис мозе бити само непријатељ према злотвору а то си управо ти .Надам се да це редакција ово објавити ако не мисле да је и ово увреда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан Величанин

18.06.2016 18:23

@Микић-Нема господине вама помоћи кад ускоро сретнете Свевишњег.Срамите се ваших талибанских небулоза.