Parastos žrtvama ustaškog pokolja

Danas je u trebinjskom prigradskom naselju Pridvorci obilježena sedamdeset peta godišnjica ustaškog pokolja, u kome je zvjerski ubijeno 13 uglednih Srba ovoga kraja i bačeno u Pridvoračku jamu.

Republika Srpska 18.06.2016 | 12:40
Parastos žrtvama ustaškog pokolja
U neposrednoj blizini jame je prije deset godina sagrađena Spomen kapela, sa imenima svih žrtava, gdje je, u prisustvu rodbine žrtava i pedesetak građana Trebinja, služen pomen i Sveta liturgija.

Pokolj je, kako kažu potomci žrtava i stariji mještani Pridvoraca, počinjen u noći između 23. i 24. juna 1941. kada su ustaše, mahom komšije Bošnjaci, pohvatale goloruke ugledne trebinjske domaćine koji su im vjerovali, pa ih zvjerski pobili iznad Pridvoračke jame i tu pobacali, dok su sa jame uspjeli da pobjegnu Vule Vlačić , Jefto Škoro i Vaso Popovčević.

Oni su, kako je rekao Momčilo Janković, jedan od potomaka žrtava, o zločinu i namjerama ustaša cijelu tu noć obavještavali ostale mještane ovog kraja i, kako je i uklesano na spomen ploči ispred kapele, “svojim glasom spriječili nastavak širenja zločina”.

Pridvorački mučenici su 6. oktobra 1941. godine, po odobrenju italijanske komande, sahranjeni u Pravoslavnom groblju Podgljivlje, a jedinstvena želja njihovih potomaka je da se na tom mjestu podigne zajedničko spomen-obilježje.

“Dok živim boriću se svim snagama da pridvorački mučenici imaju zajedničko spomen obilježje u groblju Podgljivlje, jer je istina o stradanju ovih nevinih ljudi lijek za naše oboljele duše”, kazale je pored Spomen kapele Slobodanka Tanović, kćerka Jefta Škora koji je uspio pobjeći sa jame i kasnije učestvovao u ekshumaciji svojih mrtvih komšija, među kojima je bio maloljetni dječak Milorad Pidžula koji je u smrt otišao sa ocem Božom.

Spomen kapela je odignuta uz pomoć mještana ovog i susjednih sela, te prilozima građana Trebinja i uz pomoć Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske…

Izvor: Nezavisne

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vrbaski komarac!

18.06.2016 10:56

Komarica i Covic, Dodikovi prijatelji, u prvim redovima? Ne mogu da vjerujem! Stvarno potez za pomirenje...

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

18.06.2016 13:42

Ko je kome prijatelj samo Bog zna. Imati prijatelja vrednije je nego imati brata, a pravoslavnim SRBima Svetog Save samo je Bog prijatelj, a Hrvati i muslimani nikada nisu bili SRBima prijatelji. Cast pojedincima ako ih ima, ali tako SRBe barem istorija uci da se cuvaju hrvata i muslimana. Da mnogi SRBi nisu naivno vjerovali svojim hrvatskin susjedina i muslinanskim komsijama oni bi bili i sada zivi. Zato neka je mrtvima vjecni spomen medju zivima koji trebaju da traze od SPC da sve zrtve ustasko komunistickog i muslimanskog terora unese u svoj crkveni kalendar po mjestina njihovog stradanja, i da je PROKLET COVJEK KOJI VJERUJE COVJEKU, A POGOTOVO SRBIN AKO VJERUJE HRVATU I MUSLINANU!

Name

Re.Mikic

18.06.2016 15:33

Covjek covjeku je uvijek prijatelj,a necovjeku takvom kao ti,jos ako je predstavnik bilo koje Crkve i sije vjecitu mrznju prema drugoj vjeri a ti to redovno cinis moze biti samo neprijatelj prema zlotvoru a to si upravo ti .Nadam se da ce redakcija ovo objaviti ako ne misle da je i ovo uvreda.

ODGOVORITE
Name

Слободан Величанин

18.06.2016 16:23

@Микић-Нема господине вама помоћи кад ускоро сретнете Свевишњег.Срамите се ваших талибанских небулоза.