Други дан: Потписана 22 споразума

Свечаним дочеком испред Палате "Србија" почео је други дан посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији. Након разговора у четири ока Томислава Николића и Си Ђинпинга, уследио је билатерални састанак делегација две земље. Потписана 22 споразума. Николић је уручио председнику Кине Орден Републике Србије на великој огрлици.

Србија 18.06.2016 | 12:22
Други дан: Потписана 22 споразума
Николић је у обраћању медијима рекао да Србија има велику част и задовољство да након више од три деценије угости председника Кине, великог пријатеља Србије и поштоваоца нашег народа, Си Ðинпинга.

"Никада нећу заборавити речи којима ми се обратио приликом моје прве званичне посете Кини. Председник Си је тада рекао: ''Ви сте дали огроман допринос продубљивању пријатељства две земље и сада је време да наши односи достигну још један нови ниво. Србија је наш важан и искрен партнер у Централној и Истрочној Европи. Наше две земље су различите, али су нам народи блиски, ми смо много тога научили од вас''", рекао је Николић.

Подсетио је да је тада рекао шта је суштина на којој градимо односе са пријатељском Кином и да Србија не тражи помоћ, већ руку пријатељства, како би превазишла тешкоће у којима се налази већ дуги низ година.

Србија је за Кину искрен пријатељ и поуздан партнер, поручио је председник Кине Си Ðинпинг.

Си је у обраћању медијима у Палати Србија у Београду рекао да су односи две земље у успону, да непрекидно расту и да се продубљују.

"Постоји историјска потврда ових односа. Кина жели да настави да продубљује пријатељске односе са Србијом и да две земље наставе да буду поуздани партнери", рекао је Си.

Он је навео да је веома срећан што је посета Србији протекла у лепој организацији и пријему са српске стране.

"Ово је један корак у продубљивању односа између две земље и желим да изразим најдубље поштовање", рекао је Си.

Он је навео да је српска историја и култура дуга и да све то на народ Кине оставља веома дубок утисак.

У недељу ће председници Николић и Си посетити "Железару Смедерево" коју је недавно купила кинеска компанија Хестил, где ће им домаћин бити премијер Александар Вучић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ма дај

18.06.2016 10:42

Они јос зиве у идеји да долазе у Југославију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ма дај

18.06.2016 10:52

Много су они образованији мудрији и информисани него сто ти мислис.Знају они добро ко је правио Југославију а ко је русио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ма дај

18.06.2016 11:01

Русили су они који управо потписују и дају у бесцијење све за ста се постен народ борио и остављао зној.