Drugi dan: Potpisana 22 sporazuma

Svečanim dočekom ispred Palate "Srbija" počeo je drugi dan posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji. Nakon razgovora u četiri oka Tomislava Nikolića i Si Đinpinga, usledio je bilateralni sastanak delegacija dve zemlje. Potpisana 22 sporazuma. Nikolić je uručio predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Srbija 18.06.2016 | 12:22
Drugi dan: Potpisana 22 sporazuma
Nikolić je u obraćanju medijima rekao da Srbija ima veliku čast i zadovoljstvo da nakon više od tri decenije ugosti predsednika Kine, velikog prijatelja Srbije i poštovaoca našeg naroda, Si Ðinpinga.

"Nikada neću zaboraviti reči kojima mi se obratio prilikom moje prve zvanične posete Kini. Predsednik Si je tada rekao: ''Vi ste dali ogroman doprinos produbljivanju prijateljstva dve zemlje i sada je vreme da naši odnosi dostignu još jedan novi nivo. Srbija je naš važan i iskren partner u Centralnoj i Istročnoj Evropi. Naše dve zemlje su različite, ali su nam narodi bliski, mi smo mnogo toga naučili od vas''", rekao je Nikolić.

Podsetio je da je tada rekao šta je suština na kojoj gradimo odnose sa prijateljskom Kinom i da Srbija ne traži pomoć, već ruku prijateljstva, kako bi prevazišla teškoće u kojima se nalazi već dugi niz godina.

Srbija je za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner, poručio je predsednik Kine Si Ðinping.

Si je u obraćanju medijima u Palati Srbija u Beogradu rekao da su odnosi dve zemlje u usponu, da neprekidno rastu i da se produbljuju.

"Postoji istorijska potvrda ovih odnosa. Kina želi da nastavi da produbljuje prijateljske odnose sa Srbijom i da dve zemlje nastave da budu pouzdani partneri", rekao je Si.

On je naveo da je veoma srećan što je poseta Srbiji protekla u lepoj organizaciji i prijemu sa srpske strane.

"Ovo je jedan korak u produbljivanju odnosa između dve zemlje i želim da izrazim najdublje poštovanje", rekao je Si.

On je naveo da je srpska istorija i kultura duga i da sve to na narod Kine ostavlja veoma dubok utisak.

U nedelju će predsednici Nikolić i Si posetiti "Železaru Smederevo" koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ma daj

18.06.2016 10:42

Oni jos zive u ideji da dolaze u Jugoslaviju

ODGOVORITE
Name

re ma daj

18.06.2016 10:52

Mnogo su oni obrazovaniji mudriji i informisani nego sto ti mislis.Znaju oni dobro ko je pravio Jugoslaviju a ko je rusio.

ODGOVORITE
Name

re ma daj

18.06.2016 11:01

Rusili su oni koji upravo potpisuju i daju u bescijenje sve za sta se posten narod borio i ostavljao znoj.