Метохија: Срби одустали од изласка на гробља

Расељени Срби из Метохијских села одустали су од данашњег обиласка гробља на Духовске задушнице због лоше безбједносне ситуације и могућих напада и провокација.

Србија 18.06.2016 | 11:20
Метохија: Срби одустали од изласка на гробља
Предсједник Привременог вијећа српске општине Ђаковица Коста Белошевић рекао је Срни да је ово послије неколико година први пут да расељени Срби не изађу на гробља у селу Пискоте и у Ђаковици.

"Учестали напади и инциденти који су се протеклих неколико дана догодили на ширем простору Косова и Метохије и процене о могућим нападима одвратили су нас од организованог изласка на гробља", каже Белошевић.

Он сматра да одговорност сносе косовске институције, посебно Косовска полиција, која је, како каже, само нијеми посматрач и биљежник напада на Србе повратнике и њихову имовину.

На градском гробљу у Приштини од јутрос је изашло неколико Срба, а једна од њих Милица Јовић каже да у трње зарасло гробље свједочи о напуштености и страшном суду заборава.

"Ово говори о нама као људима. Као да смо чекали да проток времена учини своје да дигнемо руке и од мртвих правдајући се лошом безбедношћу", рекла је ова жена.

Она се плаши да ће за неку годину, највише двије-три Приштевачко гробље посјећивати само најодважнији и они који својим опстајањем на просторима Космета настоје бар дијелом сачувати своје поријекло.

На гробљу нема нових трагова рушења и скрнављења, а радници градског зеленила дјелимично су очистили улазни дио у гробље, док у осталом дијелу шибље и дивље растиње пријете да у потпуности препокрију ионако уништене надгорбне споменике. 

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вирус

18.06.2016 18:19

Назалост, али овакве слике гробља прузају се и у Србији и у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

19.06.2016 05:18

СРБска гробља која су свуда зарасла у коров и трње сведоце о насој невјери и некултури!