Metohija: Srbi odustali od izlaska na groblja

Raseljeni Srbi iz Metohijskih sela odustali su od današnjeg obilaska groblja na Duhovske zadušnice zbog loše bezbjednosne situacije i mogućih napada i provokacija.

Srbija 18.06.2016 | 11:20
Metohija: Srbi odustali od izlaska na groblja
Predsjednik Privremenog vijeća srpske opštine Đakovica Kosta Belošević rekao je Srni da je ovo poslije nekoliko godina prvi put da raseljeni Srbi ne izađu na groblja u selu Piskote i u Đakovici.

"Učestali napadi i incidenti koji su se proteklih nekoliko dana dogodili na širem prostoru Kosova i Metohije i procene o mogućim napadima odvratili su nas od organizovanog izlaska na groblja", kaže Belošević.

On smatra da odgovornost snose kosovske institucije, posebno Kosovska policija, koja je, kako kaže, samo nijemi posmatrač i bilježnik napada na Srbe povratnike i njihovu imovinu.

Na gradskom groblju u Prištini od jutros je izašlo nekoliko Srba, a jedna od njih Milica Jović kaže da u trnje zaraslo groblje svjedoči o napuštenosti i strašnom sudu zaborava.

"Ovo govori o nama kao ljudima. Kao da smo čekali da protok vremena učini svoje da dignemo ruke i od mrtvih pravdajući se lošom bezbednošću", rekla je ova žena.

Ona se plaši da će za neku godinu, najviše dvije-tri Prištevačko groblje posjećivati samo najodvažniji i oni koji svojim opstajanjem na prostorima Kosmeta nastoje bar dijelom sačuvati svoje porijeklo.

Na groblju nema novih tragova rušenja i skrnavljenja, a radnici gradskog zelenila djelimično su očistili ulazni dio u groblje, dok u ostalom dijelu šiblje i divlje rastinje prijete da u potpunosti prepokriju ionako uništene nadgorbne spomenike. 

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

virus

18.06.2016 18:19

Nazalost, ali ovakve slike groblja pruzaju se i u Srbiji i u RS.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

19.06.2016 05:18

SRBska groblja koja su svuda zarasla u korov i trnje svedoce o nasoj nevjeri i nekulturi!