Бијељина: Немогућ живот поред депоније

Непријатни мириси и даље се шире са Регионалне еко депоније у Бијељини, на коју од 2009. године, осим Бијељине, комунални отпад одлажу и општине Угљевик, Лопаре и Теочак.

Република Српска 18.06.2016 | 11:40
Бијељина: Немогућ живот поред депоније
Највише трпе мештани Бијељине који су најближе депонији. У насељу удаљеном свега неколико стотина метара живот је постао неиздржљив због смрада. Најгоре је у летњим месецима, а након безуспешног писања петиција, размишљају и о блокади пута према депонији.

"Цело лето седимо у кући. Не можемо попити кафу у дворишту од смрада. Прозоре не отварамо јер се непријатни мириси увуку у кућу и гардеробу. Кућу и окућницу бих продао јер  не могу да уживам у томе што сам мукотрпно стекао", каже мештанин насеља Крушик Драган Самарџић.

У зависности од времена и ваздушног притиска, непријатан мирис допире и до центра града, удаљеног само три километра ваздушном линијом од депоније.

Ана Модраковић сматра да је пројекат регионалне депоније амбициозно замишљен, али да није оправдао сврху.

"Рекли су да ће бити у складу са европским и светским еколошким стандардима, али сигурна сам да ниједна депонија у Европи и свету не изгледа овако. Ко зна шта се све овде одлаже и како се може одразити на земљу, воду и наше здравље", каже Модраковићева.

У ”Еко-депу” кажу да су инсталирањем постројења за спаљивање депонијских гасова и пречистача процедних вода у великој мери спречили ширење непријатних мириса са нове депоније и заштитили животну средину.

Проблем је клаонички отпад, чија је количина удвостручена покретањем производње у “Месопродукту”. На стару депонију дневно се одлаже две до три тоне клаоничког отпада.

"Овај отпад долази код нас у полураспаднутом стању, па чак и приликом његовог траснпорта имамо проблем неугодних мириса. Иако га третирамо средством за неутрализацију и прекривамо, морамо апеловати да месопрерађивачи довозе отпад благовремено, а не у полураспаднутом стању",  каже директор предузећа Драгиша Марјановић.

Немају новца за развој

На нову депонију дневно се одложи 85 тона комуналног отпада. Цена одлагања је 40 марака по тони и од тог новца предузеће враћа кредит, плаћа раднике и редовне трошкове.

У ”Еко -депу” наводе да упркос свему нису имали негативан салдо, али из властитих средстава не могу да финансирају даљи развој депоније. Неопходна је изградња нове ћелије, која би продужила век депоније за десетак година, а у плану је и  разврставање отпада.

У депонију је до сада уложено скоро пет милиона евра.

Извор: Блиц

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јован

18.06.2016 11:04

Удави смрад! Докле више?! КО је одговоран?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трајко

18.06.2016 13:52

Мићо Мићић и братија Јоване, чуј ко?

Name

Мирко

18.06.2016 14:01

Није Мићо крив.Крива је Република Српска.То није општинска нити градска депонија него регионална.

Name

Трајко

18.06.2016 15:10

Мирко, оснивачи еко депа су општине Бијељина, Угљевик, Лопаре, Теочак и Челић, а баш на подручју општине Бијељина. Тако да Мићо ЈЕСТЕ крив. Што даде у Семберији да буде депонија?!?

Name

Пајо

18.06.2016 16:24

Љубојебић је потписао депонију.

Name

@пајо

18.06.2016 17:12

Е Бога ми Мићо је био начелник општине 2005. Тако да одговорност јесте његова у коначници.

Name

Игла

18.06.2016 11:53

Смијешан је овај директор Марјановиц, па ста ако клаоница баца отпад, имају рудник Угљевик

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте.

18.06.2016 14:11

Па одкуп'сад и точка.

Name

Село

18.06.2016 16:07

Е моји пријатељи ја зивим 7 км удаљен од депоније и не смрди ми депонија али зато су ми смјестили 9 сусара за дуван на угаљ па ми смрди и угусисе гасови од сагорјелог угља е сад ја питам све оне који знају коме се залити јер је у питању здравље вецине домацинстава у селу ХВАЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

18.06.2016 20:40

Молим вас (еко-деп), колико имате људи од струке? Ја мислим да сте ви добили авион да управљате а ви се у то разумијете као Марица..... Господо неструцни сте 100% Нисте испостовали сто сте морали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

18.06.2016 21:54

Зивим у близини депоније ово је страсно треба поднијети тузбу до Стразбура ако треба . А у питању је комплетна Бијељина . Јер од власти нема ниста они се боре за проценте. Ваљда вам је висе јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантелинска

21.06.2016 18:35

Мислим да је ово најлосији пројекат Градске управе, апеловао би да поправљате сто се мозе поправити јер стварно нема смисла да у љетном периоду када би вријеме требали проводити у двористима, ми затварамо прозоре у 18,00 цасова како се смрад не би увукао у куцу и вријеме проводимо у куцама...Водите рацуна избори се близе..!!!

ОДГОВОРИТЕ