Bijeljina: Nemoguć život pored deponije

Neprijatni mirisi i dalje se šire sa Regionalne eko deponije u Bijeljini, na koju od 2009. godine, osim Bijeljine, komunalni otpad odlažu i opštine Ugljevik, Lopare i Teočak.

Republika Srpska 18.06.2016 | 11:40
Bijeljina: Nemoguć život pored deponije
Najviše trpe meštani Bijeljine koji su najbliže deponiji. U naselju udaljenom svega nekoliko stotina metara život je postao neizdržljiv zbog smrada. Najgore je u letnjim mesecima, a nakon bezuspešnog pisanja peticija, razmišljaju i o blokadi puta prema deponiji.

"Celo leto sedimo u kući. Ne možemo popiti kafu u dvorištu od smrada. Prozore ne otvaramo jer se neprijatni mirisi uvuku u kuću i garderobu. Kuću i okućnicu bih prodao jer  ne mogu da uživam u tome što sam mukotrpno stekao", kaže meštanin naselja Krušik Dragan Samardžić.

U zavisnosti od vremena i vazdušnog pritiska, neprijatan miris dopire i do centra grada, udaljenog samo tri kilometra vazdušnom linijom od deponije.

Ana Modraković smatra da je projekat regionalne deponije ambiciozno zamišljen, ali da nije opravdao svrhu.

"Rekli su da će biti u skladu sa evropskim i svetskim ekološkim standardima, ali sigurna sam da nijedna deponija u Evropi i svetu ne izgleda ovako. Ko zna šta se sve ovde odlaže i kako se može odraziti na zemlju, vodu i naše zdravlje", kaže Modrakovićeva.

U ”Eko-depu” kažu da su instaliranjem postrojenja za spaljivanje deponijskih gasova i prečistača procednih voda u velikoj meri sprečili širenje neprijatnih mirisa sa nove deponije i zaštitili životnu sredinu.

Problem je klaonički otpad, čija je količina udvostručena pokretanjem proizvodnje u “Mesoproduktu”. Na staru deponiju dnevno se odlaže dve do tri tone klaoničkog otpada.

"Ovaj otpad dolazi kod nas u poluraspadnutom stanju, pa čak i prilikom njegovog trasnporta imamo problem neugodnih mirisa. Iako ga tretiramo sredstvom za neutralizaciju i prekrivamo, moramo apelovati da mesoprerađivači dovoze otpad blagovremeno, a ne u poluraspadnutom stanju",  kaže direktor preduzeća Dragiša Marjanović.

Nemaju novca za razvoj

Na novu deponiju dnevno se odloži 85 tona komunalnog otpada. Cena odlaganja je 40 maraka po toni i od tog novca preduzeće vraća kredit, plaća radnike i redovne troškove.

U ”Eko -depu” navode da uprkos svemu nisu imali negativan saldo, ali iz vlastitih sredstava ne mogu da finansiraju dalji razvoj deponije. Neophodna je izgradnja nove ćelije, koja bi produžila vek deponije za desetak godina, a u planu je i  razvrstavanje otpada.

U deponiju je do sada uloženo skoro pet miliona evra.

Izvor: Blic

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Jovan

18.06.2016 11:04

Udavi smrad! Dokle više?! KO je odgovoran?

ODGOVORITE
Name

Trajko

18.06.2016 13:52

Mićo Mićić i bratija Jovane, čuj ko?

Name

Mirko

18.06.2016 14:01

Nije Mićo kriv.Kriva je Republika Srpska.To nije opštinska niti gradska deponija nego regionalna.

Name

Trajko

18.06.2016 15:10

Mirko, osnivači eko depa su opštine Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Teočak i Čelić, a baš na području opštine Bijeljina. Tako da Mićo JESTE kriv. Što dade u Semberiji da bude deponija?!?

Name

Pajo

18.06.2016 16:24

Ljubojebić je potpisao deponiju.

Name

@pajo

18.06.2016 17:12

E Boga mi Mićo je bio načelnik opštine 2005. Tako da odgovornost jeste njegova u konačnici.

Name

Igla

18.06.2016 11:53

Smiješan je ovaj direktor Marjanovic, pa sta ako klaonica baca otpad, imaju rudnik Ugljevik

ODGOVORITE
Name

ante.

18.06.2016 14:11

Pa odkup'sad i točka.

Name

Selo

18.06.2016 16:07

E moji prijatelji ja zivim 7 km udaljen od deponije i ne smrdi mi deponija ali zato su mi smjestili 9 susara za duvan na ugalj pa mi smrdi i ugusise gasovi od sagorjelog uglja e sad ja pitam sve one koji znaju kome se zaliti jer je u pitanju zdravlje vecine domacinstava u selu HVALA

ODGOVORITE
Name

Velja

18.06.2016 20:40

Molim vas (eko-dep), koliko imate ljudi od struke? Ja mislim da ste vi dobili avion da upravljate a vi se u to razumijete kao Marica..... Gospodo nestrucni ste 100% Niste ispostovali sto ste morali!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

18.06.2016 21:54

Zivim u blizini deponije ovo je strasno treba podnijeti tuzbu do Strazbura ako treba . A u pitanju je kompletna Bijeljina . Jer od vlasti nema nista oni se bore za procente. Valjda vam je vise jasno.

ODGOVORITE
Name

Pantelinska

21.06.2016 18:35

Mislim da je ovo najlosiji projekat Gradske uprave, apelovao bi da popravljate sto se moze popraviti jer stvarno nema smisla da u ljetnom periodu kada bi vrijeme trebali provoditi u dvoristima, mi zatvaramo prozore u 18,00 casova kako se smrad ne bi uvukao u kucu i vrijeme provodimo u kucama...Vodite racuna izbori se blize..!!!

ODGOVORITE