У Љубињу што су листали, листали су...

У Љубињу је затворен и посљедњи киоск, тако да становници ове општине и званично немају ниједно мјесто на коме би могли купити новине.

Регион 17.06.2016 | 21:05
У Љубињу што су листали, листали су...
"Ми некако дођемо ко на крају свијета јер смо дуги низ година кубурили с аутобуским линијама, с обзиром на то да, ако се изузму пролазне линије, нисмо повезани ни са једним градом у окружењу осим са Требињем", кажу Љубињци.

Истичу да су са Требињем повезани само захваљујући доброј вољи његових грађана и субвенцијама које добијају од Требињаца, пишу "Независне новине".

"Да нам укину интернет, изгубили бисмо везу са свијетом", огорчени су Љубињци.

У јавним установама ове општине, попут Дома здравља, Средњошколског центра и Народне библиотеке кажу да су свјесни да интернет издања не могу замијенити штампу, нарочито када је у питању обавезни примјерак који установе културе морају имати, али да проблем није у њима.

"Проблем је у томе што овдје нема 'математике' јер је киоск неисплатив, с обзиром на то да дистрибутери не довозе новине у јутарњим часовима, као у осталим срединама, већ оне у Љубиње стигну у 13, 14, некад и до 15 часова, кад постају бајате", истиче Далибор Медан, требињски власник ланца киоска "Ђим трејд", у чијем је власништву био и посљедњи киоск у Љубињу.

Појашњава да тада више нико неће да купи новине јер су се са новостима упознали на интернет издањима.

Не сматра, ипак, да је све завршено, наводећи да ово није трајно рјешење, тим прије што су у току и преговори са локалним властима да се нађе рјешење, барем да успоставе контакт са дистрибутерима како би се тражила могућност да новине долазе раније на киоск.

"Људи нас често питају зашто не набављамо новине и чуде се како код нас нема штампе, а у требињском 'Тропиц маркету' има, али ми ту немамо одговор јер смо и сами свјесни да се у свим другим градовима и по маркетима купују новине, а код нас нема ни мјесечне штампе, укрштеница, ништа...", каже продавачица из "Тропиц маркета" у Љубињу.

Медан, ипак, тврди да ће се потрудити да нађе рјешење како да стари киоск замијени новим, модерније дизајнираним, али се разматра и његово пребацивање на другу, прометнију локацију.

Осим Љубиња, гдје су некад своје киоске имали и "Борба" и "Ослобођење", једино се још у Берковићима не продају новине, гдје је прије три године такође затворен посљедњи киоск.

(Независне новине/Мондо.ба)
(Фото: Ведран Шевчук, мондо.ба)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Лаку ноћ

17.06.2016 19:19

Ово је право стање наше државе ,њених вођа и војвода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојцин

17.06.2016 19:26

**бо трафику,боље да ниста не цитају, има власт да казе ко је србин а ко издајник

Name

Миско

17.06.2016 20:08

Вазно је да могу гледати дневник РТРС.

Name

Мики

17.06.2016 21:55

А Предатор час у Русији час у Београду Троши керозин ко плави дизел.

Name

Хм

17.06.2016 20:10

Ускоро хаос у Бањалуци, неце висе бити кредита и исплата плата будзетским корисницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

17.06.2016 21:28

ма колико пута понављали само себе заваравате. Отрежњење ће бити болно

ОДГОВОРИТЕ
Name

самуел

18.06.2016 00:40

А како це знати када је референдум??

ОДГОВОРИТЕ