Каква је БиХ држава ако лажира резултате

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да је врло битно да буде одржана посебна сједница Народне скупштине у вези са пописом, јер је начин објављивања резултата пописа у БиХ питање преко којег се не може прећи.

Република Српска 17.06.2016 | 20:46
Каква је БиХ држава ако лажира резултате
"Рекли смо да је питање пописа црвена линија преко које не можемо и не желимо ићи и да се мора показати одлучност да се такве ствари не могу толерисати у БиХ", рекао је Бореновић данас у Новом Граду.

Бореновић, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске, нагласио је да се више не ради о питању само српског народа, него генерално о питању општег повјерења.

"Да ли нешто што треба да буде статистички показатељ треба да се претвори у неку врсту политичких и вјештачких показатеља који нису одраз реалног тј. стварног стања на терену", упитао је Бореновић.

Бореновић пита каква је БиХ то земља ако ће на превару објављивати резултате пописа који не одговарају чињеничном стању.

"Имаћемо пет-шест одсто више становника него што реално живи у БиХ и на тај начин ћемо имати лажну слику, све због настојања појединих структура у БиХ, првенствено из реда бошњачког народа, који на тај начин желе да дотакну границу од 50 одсто од укупног становништва", каже Бореновић.

Он сматра да је начин објављивања резултата пописа створио неку врсту негативне климе, као и утврђивање методологије за објаву резултата и уопште начин на који је све урађено.

Бореновић каже да ће на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске бити интересантно чути шта се све дешавало у претходних неколико година везано за ово питање.

Он каже да треба поставити питање да ли је власт законски омогућила да пописни материјал буде "власништво" Агенције за статистику БиХ, каква је улога Завода за статистику Републике Српске и да ли је могуће да се пописни материјал из Републике Српске објави у складу са нормалном методологијом.

"Онај ко живи у Републици Српској треба да буде пописан и подаци обрађени, а они који долазе једном годишње не могу имати исти статус", каже Бореновић.

Осим тога, наглашава он, отвара се и питање међуентитетске линије и друга интересантна питања.

Бореновић каже да постоји оправдан страх да је власт законски омогућила да резултати пописа буду објављени на начин на који је то урађено, као и страх да директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић није самовољно донио одлуку.

Бореновић је данас у Новом Граду присуствовао сједници Општинског одбора ПДП-а.

(Срна)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Закон

17.06.2016 18:53

Попис је извршен по Закону и ту је наравно крај, шта сте радили до сада, што раније нисте реаговали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репликар

17.06.2016 19:13

Ма немојте касти!

Name

Реално

17.06.2016 19:28

Само ме интересује ста це бити после сједнице ниста као и досад уууу

Name

Пајо

17.06.2016 19:47

Дајте посла И боље зивот И не сери те висе о попису.

Name

Холланд

17.06.2016 18:54

Цега се бојис,објавите..свако ко посједује БиХ дрзављанство води се као бих градјане небитно гдје зивио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

17.06.2016 20:32

Распитај се мало по Холандији, кад вец коментарисес, вјероватно и тамо холандјани који су одселили за САД, Аустралију, УАЕ итд, те тамо зиве и раде, по статистицким подацима зиве у Холандији и доприносе дохотком, порезом, користе метро, бус или трамвај, купују у трзном центру недалеко од мјеста гдје су некад зивјели, користе услуге доктора у граду у којем су се родили, гласају, излазе на референдум,итд,итд. Смијесан си као да си овдасњи политицар у покусају. Попис је сваких десет година и има за циљ планирање економских, социјалних, привредних и осталих потреба на период од пет,осам или десет година, нема никакве везе са националном структуром у вези националног кљуца у политицким организацијама власти и одлуцивања с тим у вези,а због цега инаце, твоји сународњаци форсирају ове непотребне заврзламе, циљ све ове прице је понистити резултате и вратити се, то јест задрзати принцип по попису из 1991. сто такодје не одговара стању на терену ни најмање,али њима ионако није циљ добробит народа, не занима их ни колико нас има, ко је гдје и да ли је запослен, колико је гдје дјеце, треба ли на основу тога планирати висе вртица,скола, факултета или укидати постојеце, итд, битна је само национална структура, сто народу нити једном у БиХ то не иде у корисст нити треба.

Name

ана

17.06.2016 19:36

Хохохох, што се буне наша небраћа из Федерације. Браво Бране! Слога биће пораз врагу а најјачи Српству град! Браво Бране још једном!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

17.06.2016 20:02

Ко уопште каже да је попис лажиран? Због чега би попис био лажиран? Све је урађено по препорукама и прописима европских институција, а одступањем од тих прописа држава ризикује санкционисање, тако да би појединим политичарима било најбоље да престану будалесати и да престану скупљати јефтине политичке поене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свен

17.06.2016 21:01

Бореновицу попис је за тебе питање преко кога се не мозе преци-али зато мозес преци преко масовне пљацке имовине РС и њених градјана од стране неких политицара и њихових јатака .Мозес ли преци Бореновицу преко тога сто од глади умиру пензинери сто гладују борци РС и њихове потодице, сто радници не примају плате сто им се не плацају обавезе па кад и они оду у пензију це умирати од глади. А ти и твоји политицари цете се и даље возити у скупоцијеним лимузинама и пљувати по властитој земљи.Јел досло Бореновицу вријеме да ти и твоје колеге високи политицари изазовете сукобе како би се прикрио огромни покрадени новац из РС и БиХ мани се пописа него заврни рукаве па помози напаценом и гладном народу

Name

Кики

17.06.2016 20:38

Ста сад опет пјене,па нови попис је 2023. Сад се припремите да вас опет не израде. Зна Јукиц да би било најгоре за Хрвате ако овако не буде. Њих би било 5 посто резидентних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој?

17.06.2016 21:01

Попис би се лажирао кад би се усвојили идиотски захтјеви српских представника из БиХ али и Србије гдје би БиХ била једина земља у свијету која би има накарадан попис и прекршила све законе и препоруке међународних агенција, ЕУРОСТАТ-а и ИМО тима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

проблем

17.06.2016 21:01

проблем је у томе сто це се показати да је Београд попис из 1991. године лазиро... дакле, проблем је пуно дубљи него сто се мисли и каквим се приказује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

првавник

17.06.2016 21:30

Ако сматрате да је лажан припремите аргументе па на суд до стразбура!!! Не пр... у прашину безвезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смајо

17.06.2016 21:41

Ја сам за референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.06.2016 22:02

Непродуктивна прича Бореновиц вата политичке поене као заштитник Србства Боље ради несто продуктивно Како презимити зиму у градовима без мазута и хране

ОДГОВОРИТЕ
Name

кккк

17.06.2016 22:22

Предсједник ПДП-а пита каква је БиХ то земља ако ће на превару објављивати резултате пописа који не одговарају чињеничном стању. Ко то каже да резултати пописа који не одговарају чињеничном стању , нитко ,ни федерални, ни државни завод за статистику,ни ИМО, ни ЕРОСТАТ. НИТКО,НИТКО,зато се не срамотите. Боли вас што сте мањина али то је готова ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРОБАР

18.06.2016 00:53

Конститутивни народ не може никако да буде мањина па да их има и пола милиона ...ЗАТО И ЈЕСУ КОНСТИТУТИВНИ ЗА РАЗЛИКУ ОД СРБИЈЕ У КОЈОЈ ЈЕ САМО СРПСКИ НАРОД КОНСТИТУТИВАН А СВЕ ОСТАЛО СУ МАЊИНЕ КАО И У ВЕЋИНИ НОРМАЛНИХ ДРЖАВА...КОЛИКО ИМА ХРВАТА 450 000 КОНСТИТУТИВНИ СУ И РАВНОПРАВНИ КАО И ВИ КОЈИХ ИМА 1700 000 И ЊОИХОВ СЕ СТАТУС НЕЋЕ МЕЊАТИ ЗБОГ МАЊЕГ ИЛИ ВЕЋЕГ БРОЈА АКО ВИ ТО И КАПИРАТЕ У ОПШТЕ ...ЦОНЦИСТУТИО ЗНАЧИ ОНАЈ КОЈИ ЈЕ СТВАРАО ДРЖАВУ ДАКЛЕ ТРИ НАРОДА И НИЈЕ МИ ЈАСНО ЗАШТО СЕ ЗАНОСИТЕ КАО ДА СТЕ СВИ БРЕ БЛЕСАВИ

Name

нерегуларан

18.06.2016 15:48

Попис 100% + бесконачних 100% није регуларан нити одражава чињенично стање, његову регуларност доводи у сумњу прије свега неблаговремено објављивање резултата, а затим основано претпостављање да ће у времену које је протекло бити лажиран тако што ће се подаци исправљати за "нечије" интересе чиме "други" интереси неће бити поштовани. Да је попис монтиран доказало би се тиме да у њему неће бити истинити податак да је особа xx одбила да је попишу, да је особа xx изјавила да је Југословен, да је особа xx изјавила да је муслиманскокатоличкиправославац, да је особа xx навела да је рођена у држави Југославији што јесте истина јер није рођена у "држави" БиХ, да особа xx говори босанскохерцеговачким језиком, да особа xx говори српскохрватским језиком итд.

Name

Гладан

17.06.2016 22:50

СзП ми смо гладни..не интересује нас попис

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

17.06.2016 23:38

Попис свакако не одговара стварном стању. У ове 3 године су многи напустили БиХ. Да би био правилан, требали би да се пописемо опет ове године. Али оцито да је само битно колико је Босњака,Срба и Хрвата. БРОЈ становника није ни вазан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грго

18.06.2016 01:07

Одмах смањити плате свим политицарима и свим осталим такозваним друствењацима на 1000КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попис

18.06.2016 02:12

Па како ви имате дрзављнство Србије а неки оду једном у двије године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

18.06.2016 04:27

Босанаца у свијету више него у цијелој БИХ треба то све регулисати само посла дајте и да се живи нормално ето и ових из свијета само не знам дали ћемо моћи сви стати мала ће БИХ бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

18.06.2016 04:58

Овај попис никад неце бити признат јер је лазан,а ви Босњаци који сте засули овај сајт својим коментарима ја вас разумијем васа политика је јасна и провидна,а и записана је у Алијиној декларацији,али попис у свим нормалним дрзавама не врси се да буде сто висе становника погресно сте ви то разумјели и никад вам то неце проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

18.06.2016 08:24

Буди мало јаснији ...

Name

Милан

18.06.2016 08:25

А што је лажан ако је човјек пописан значи да постоји, засто је лазан господине Никола ?

Name

Признат

18.06.2016 08:27

Ти који тако коментарисес мораш знати да је попис већ признат од ЕУ и важних свјетских фактора

Name

Србин

18.06.2016 11:42

То вам је исто као са БиХ, дзаба сто је цитав свијет признаје када је не признаје 50% становниства...а у овом слуцају ние ни цитав свијет вец неки ЕУ циновник, ко зна ко је и ста је...Амери и Британци су одавно изгубили кредибилитет...тако да ниста од преваре са пописом.

Name

ето

18.06.2016 14:24

Ти цито декларацију. Ваљда знас да је написана 1970. а да сте га ви Срби ухапсили 1983. Засто га Тито није послао на голи ако је била опасна.

Name

Драган

18.06.2016 07:25

Ало Бореновићу прво среди битне ствари, покрени економију, сузбиј корупцију похапси кога већ треба па онда причај о попису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

18.06.2016 08:07

Па тај попис данас нема везе са стањем на терену,просле су три године, а за те три године ствари су се 30% промијениле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

18.06.2016 14:15

Ако Бореновић зна ко су људи са спорних пописница, онда он чини кривично дјело јер у јавност износи непровјерене податке о попису прије званичних објава и тиме подрива национални попис становништва. Да је попис лажиран, на то би нас упозорио барем неко из Европе, а овако... Мислим да се ради о чистом политиканству неких српских политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

18.06.2016 14:34

Ако радис у Аустрији или Њемацкој,супруга и дјеца су у БиХ ,имас куцу цији си власник,имас имање,имас дрзављанство БиХ, плацас струју и комуналије, е сад сви Срби који имате ове показатеље да ли пристајете да будете НЕРЕЗИДЕНТНИ становници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бк

18.06.2016 16:59

Бореновицу засто конацно не питате јавно ко је гласао за Закон и за Методологију. Засто РС нема медјуентитетску границу и на који нацин је пописана и ко је то дозволио. Засто пристајете на СНСД прицу?

ОДГОВОРИТЕ