Kakva je BiH država ako lažira rezultate

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da je vrlo bitno da bude održana posebna sjednica Narodne skupštine u vezi sa popisom, jer je način objavljivanja rezultata popisa u BiH pitanje preko kojeg se ne može preći.

Republika Srpska 17.06.2016 | 20:46
Kakva je BiH država ako lažira rezultate
"Rekli smo da je pitanje popisa crvena linija preko koje ne možemo i ne želimo ići i da se mora pokazati odlučnost da se takve stvari ne mogu tolerisati u BiH", rekao je Borenović danas u Novom Gradu.

Borenović, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, naglasio je da se više ne radi o pitanju samo srpskog naroda, nego generalno o pitanju opšteg povjerenja.

"Da li nešto što treba da bude statistički pokazatelj treba da se pretvori u neku vrstu političkih i vještačkih pokazatelja koji nisu odraz realnog tj. stvarnog stanja na terenu", upitao je Borenović.

Borenović pita kakva je BiH to zemlja ako će na prevaru objavljivati rezultate popisa koji ne odgovaraju činjeničnom stanju.

"Imaćemo pet-šest odsto više stanovnika nego što realno živi u BiH i na taj način ćemo imati lažnu sliku, sve zbog nastojanja pojedinih struktura u BiH, prvenstveno iz reda bošnjačkog naroda, koji na taj način žele da dotaknu granicu od 50 odsto od ukupnog stanovništva", kaže Borenović.

On smatra da je način objavljivanja rezultata popisa stvorio neku vrstu negativne klime, kao i utvrđivanje metodologije za objavu rezultata i uopšte način na koji je sve urađeno.

Borenović kaže da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti interesantno čuti šta se sve dešavalo u prethodnih nekoliko godina vezano za ovo pitanje.

On kaže da treba postaviti pitanje da li je vlast zakonski omogućila da popisni materijal bude "vlasništvo" Agencije za statistiku BiH, kakva je uloga Zavoda za statistiku Republike Srpske i da li je moguće da se popisni materijal iz Republike Srpske objavi u skladu sa normalnom metodologijom.

"Onaj ko živi u Republici Srpskoj treba da bude popisan i podaci obrađeni, a oni koji dolaze jednom godišnje ne mogu imati isti status", kaže Borenović.

Osim toga, naglašava on, otvara se i pitanje međuentitetske linije i druga interesantna pitanja.

Borenović kaže da postoji opravdan strah da je vlast zakonski omogućila da rezultati popisa budu objavljeni na način na koji je to urađeno, kao i strah da direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić nije samovoljno donio odluku.

Borenović je danas u Novom Gradu prisustvovao sjednici Opštinskog odbora PDP-a.

(Srna)

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Zakon

17.06.2016 18:53

Popis je izvršen po Zakonu i tu je naravno kraj, šta ste radili do sada, što ranije niste reagovali.

ODGOVORITE
Name

Replikar

17.06.2016 19:13

Ma nemojte kasti!

Name

Realno

17.06.2016 19:28

Samo me interesuje sta ce biti posle sjednice nista kao i dosad uuuu

Name

Pajo

17.06.2016 19:47

Dajte posla I bolje zivot I ne seri te vise o popisu.

Name

Holland

17.06.2016 18:54

Cega se bojis,objavite..svako ko posjeduje BiH drzavljanstvo vodi se kao bih gradjane nebitno gdje zivio.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

17.06.2016 20:32

Raspitaj se malo po Holandiji, kad vec komentarises, vjerovatno i tamo holandjani koji su odselili za SAD, Australiju, UAE itd, te tamo zive i rade, po statistickim podacima zive u Holandiji i doprinose dohotkom, porezom, koriste metro, bus ili tramvaj, kupuju u trznom centru nedaleko od mjesta gdje su nekad zivjeli, koriste usluge doktora u gradu u kojem su se rodili, glasaju, izlaze na referendum,itd,itd. Smijesan si kao da si ovdasnji politicar u pokusaju. Popis je svakih deset godina i ima za cilj planiranje ekonomskih, socijalnih, privrednih i ostalih potreba na period od pet,osam ili deset godina, nema nikakve veze sa nacionalnom strukturom u vezi nacionalnog kljuca u politickim organizacijama vlasti i odlucivanja s tim u vezi,a zbog cega inace, tvoji sunarodnjaci forsiraju ove nepotrebne zavrzlame, cilj sve ove price je ponistiti rezultate i vratiti se, to jest zadrzati princip po popisu iz 1991. sto takodje ne odgovara stanju na terenu ni najmanje,ali njima ionako nije cilj dobrobit naroda, ne zanima ih ni koliko nas ima, ko je gdje i da li je zaposlen, koliko je gdje djece, treba li na osnovu toga planirati vise vrtica,skola, fakulteta ili ukidati postojece, itd, bitna je samo nacionalna struktura, sto narodu niti jednom u BiH to ne ide u korisst niti treba.

Name

ana

17.06.2016 19:36

Hohohoh, što se bune naša nebraća iz Federacije. Bravo Brane! Sloga biće poraz vragu a najjači Srpstvu grad! Bravo Brane još jednom!

ODGOVORITE
Name

Don

17.06.2016 20:02

Ko uopšte kaže da je popis lažiran? Zbog čega bi popis bio lažiran? Sve je urađeno po preporukama i propisima evropskih institucija, a odstupanjem od tih propisa država rizikuje sankcionisanje, tako da bi pojedinim političarima bilo najbolje da prestanu budalesati i da prestanu skupljati jeftine političke poene.

ODGOVORITE
Name

sven

17.06.2016 21:01

Borenovicu popis je za tebe pitanje preko koga se ne moze preci-ali zato mozes preci preko masovne pljacke imovine RS i njenih gradjana od strane nekih politicara i njihovih jataka .Mozes li preci Borenovicu preko toga sto od gladi umiru penzineri sto gladuju borci RS i njihove potodice, sto radnici ne primaju plate sto im se ne placaju obaveze pa kad i oni odu u penziju ce umirati od gladi. A ti i tvoji politicari cete se i dalje voziti u skupocijenim limuzinama i pljuvati po vlastitoj zemlji.Jel doslo Borenovicu vrijeme da ti i tvoje kolege visoki politicari izazovete sukobe kako bi se prikrio ogromni pokradeni novac iz RS i BiH mani se popisa nego zavrni rukave pa pomozi napacenom i gladnom narodu

Name

Kiki

17.06.2016 20:38

Sta sad opet pjene,pa novi popis je 2023. Sad se pripremite da vas opet ne izrade. Zna Jukic da bi bilo najgore za Hrvate ako ovako ne bude. Njih bi bilo 5 posto rezidentnih.

ODGOVORITE
Name

Ma nemoj?

17.06.2016 21:01

Popis bi se lažirao kad bi se usvojili idiotski zahtjevi srpskih predstavnika iz BiH ali i Srbije gdje bi BiH bila jedina zemlja u svijetu koja bi ima nakaradan popis i prekršila sve zakone i preporuke međunarodnih agencija, EUROSTAT-a i IMO tima.

ODGOVORITE
Name

problem

17.06.2016 21:01

problem je u tome sto ce se pokazati da je Beograd popis iz 1991. godine laziro... dakle, problem je puno dublji nego sto se misli i kakvim se prikazuje...

ODGOVORITE
Name

prvavnik

17.06.2016 21:30

Ako smatrate da je lažan pripremite argumente pa na sud do strazbura!!! Ne pr... u prašinu bezveze.

ODGOVORITE
Name

Smajo

17.06.2016 21:41

Ja sam za referendum

ODGOVORITE
Name

Miki

17.06.2016 22:02

Neproduktivna priča Borenovic vata političke poene kao zaštitnik Srbstva Bolje radi nesto produktivno Kako prezimiti zimu u gradovima bez mazuta i hrane

ODGOVORITE
Name

kkkk

17.06.2016 22:22

Predsjednik PDP-a pita kakva je BiH to zemlja ako će na prevaru objavljivati rezultate popisa koji ne odgovaraju činjeničnom stanju. Ko to kaže da rezultati popisa koji ne odgovaraju činjeničnom stanju , nitko ,ni federalni, ni državni zavod za statistiku,ni IMO, ni EROSTAT. NITKO,NITKO,zato se ne sramotite. Boli vas što ste manjina ali to je gotova stvar.

ODGOVORITE
Name

GROBAR

18.06.2016 00:53

Konstitutivni narod ne može nikako da bude manjina pa da ih ima i pola miliona ...ZATO I JESU KONSTITUTIVNI ZA RAZLIKU OD SRBIJE U KOJOJ JE SAMO SRPSKI NAROD KONSTITUTIVAN A SVE OSTALO SU MANJINE KAO I U VEĆINI NORMALNIH DRŽAVA...KOLIKO IMA HRVATA 450 000 KONSTITUTIVNI SU I RAVNOPRAVNI KAO I VI KOJIH IMA 1700 000 I NJOIHOV SE STATUS NEĆE MENJATI ZBOG MANJEG ILI VEĆEG BROJA AKO VI TO I KAPIRATE U OPŠTE ...CONCISTUTIO ZNAČI ONAJ KOJI JE STVARAO DRŽAVU DAKLE TRI NARODA I NIJE MI JASNO ZAŠTO SE ZANOSITE KAO DA STE SVI BRE BLESAVI

Name

neregularan

18.06.2016 15:48

Popis 100% + beskonačnih 100% nije regularan niti odražava činjenično stanje, njegovu regularnost dovodi u sumnju prije svega neblagovremeno objavljivanje rezultata, a zatim osnovano pretpostavljanje da će u vremenu koje je proteklo biti lažiran tako što će se podaci ispravljati za "nečije" interese čime "drugi" interesi neće biti poštovani. Da je popis montiran dokazalo bi se time da u njemu neće biti istiniti podatak da je osoba xx odbila da je popišu, da je osoba xx izjavila da je Jugosloven, da je osoba xx izjavila da je muslimanskokatoličkipravoslavac, da je osoba xx navela da je rođena u državi Jugoslaviji što jeste istina jer nije rođena u "državi" BiH, da osoba xx govori bosanskohercegovačkim jezikom, da osoba xx govori srpskohrvatskim jezikom itd.

Name

Gladan

17.06.2016 22:50

SzP mi smo gladni..ne interesuje nas popis

ODGOVORITE
Name

sa

17.06.2016 23:38

Popis svakako ne odgovara stvarnom stanju. U ove 3 godine su mnogi napustili BiH. Da bi bio pravilan, trebali bi da se popisemo opet ove godine. Ali ocito da je samo bitno koliko je Bosnjaka,Srba i Hrvata. BROJ stanovnika nije ni vazan.

ODGOVORITE
Name

Grgo

18.06.2016 01:07

Odmah smanjiti plate svim politicarima i svim ostalim takozvanim drustvenjacima na 1000KM.

ODGOVORITE
Name

popis

18.06.2016 02:12

Pa kako vi imate drzavljnstvo Srbije a neki odu jednom u dvije godine.

ODGOVORITE
Name

Kobac

18.06.2016 04:27

Bosanaca u svijetu više nego u cijeloj BIH treba to sve regulisati samo posla dajte i da se živi normalno eto i ovih iz svijeta samo ne znam dali ćemo moći svi stati mala će BIH biti.

ODGOVORITE
Name

nikola

18.06.2016 04:58

Ovaj popis nikad nece biti priznat jer je lazan,a vi Bosnjaci koji ste zasuli ovaj sajt svojim komentarima ja vas razumijem vasa politika je jasna i providna,a i zapisana je u Alijinoj deklaraciji,ali popis u svim normalnim drzavama ne vrsi se da bude sto vise stanovnika pogresno ste vi to razumjeli i nikad vam to nece proci.

ODGOVORITE
Name

Pero

18.06.2016 08:24

Budi malo jasniji ...

Name

Milan

18.06.2016 08:25

A što je lažan ako je čovjek popisan znači da postoji, zasto je lazan gospodine Nikola ?

Name

Priznat

18.06.2016 08:27

Ti koji tako komentarises moraš znati da je popis već priznat od EU i važnih svjetskih faktora

Name

Srbin

18.06.2016 11:42

To vam je isto kao sa BiH, dzaba sto je citav svijet priznaje kada je ne priznaje 50% stanovnistva...a u ovom slucaju nie ni citav svijet vec neki EU cinovnik, ko zna ko je i sta je...Ameri i Britanci su odavno izgubili kredibilitet...tako da nista od prevare sa popisom.

Name

eto

18.06.2016 14:24

Ti cito deklaraciju. Valjda znas da je napisana 1970. a da ste ga vi Srbi uhapsili 1983. Zasto ga Tito nije poslao na goli ako je bila opasna.

Name

Dragan

18.06.2016 07:25

Alo Borenoviću prvo sredi bitne stvari, pokreni ekonomiju, suzbij korupciju pohapsi koga već treba pa onda pričaj o popisu.

ODGOVORITE
Name

Bane

18.06.2016 08:07

Pa taj popis danas nema veze sa stanjem na terenu,prosle su tri godine, a za te tri godine stvari su se 30% promijenile.

ODGOVORITE
Name

Braco

18.06.2016 14:15

Ako Borenović zna ko su ljudi sa spornih popisnica, onda on čini krivično djelo jer u javnost iznosi neprovjerene podatke o popisu prije zvaničnih objava i time podriva nacionalni popis stanovništva. Da je popis lažiran, na to bi nas upozorio barem neko iz Evrope, a ovako... Mislim da se radi o čistom politikanstvu nekih srpskih političara.

ODGOVORITE
Name

Leko

18.06.2016 14:34

Ako radis u Austriji ili Njemackoj,supruga i djeca su u BiH ,imas kucu ciji si vlasnik,imas imanje,imas drzavljanstvo BiH, placas struju i komunalije, e sad svi Srbi koji imate ove pokazatelje da li pristajete da budete NEREZIDENTNI stanovnici.

ODGOVORITE
Name

bk

18.06.2016 16:59

Borenovicu zasto konacno ne pitate javno ko je glasao za Zakon i za Metodologiju. Zasto RS nema medjuentitetsku granicu i na koji nacin je popisana i ko je to dozvolio. Zasto pristajete na SNSD pricu?

ODGOVORITE