Исинбајева: Ово је класично кршење људских права!

Двострука олимпијска шампионка и светска рекордерка у скоку с мотком најавила жалбу Суду за људска права због суспензије руских атлетичара са Олимпијских игара у Рију.

Остали спортови 18.06.2016 | 10:15
Исинбајева: Ово је класично кршење људских права!
Међунардона атлетска федерација (ИААФ) усвојила је у петак одлуку да се не укида суспензија руским атлетичарима за учешће на Олимпијским играма у Рију, а то је разбеснело једну од најбољих светских атлетичарки, Јелену Исинбајеву.

Двострука олимпијска шампионка и светска рекордерка у скоку с мотком најавила је да ће се жалити на одлуку ИААФ, пошто су тиме прекршена њихова људска права.

ИААФ је на састанку у Бечу одлучила да суспензија руским атлетичарима остане на снази, па ће они пропустити предстојећа међународна такмичења, укључујући и Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

"Ово је кршење људских права и ја нећу ћутати. Обратићу се Суду за људска права и доказаћу да су ИААФ и Светска анти-допинг агенција донели погрешну одлуку. Ја ћу то урадити демонстративно, како би свима било јасно да Русија неће ћутати", рекла је Исинбајева, пренела је агенција ТАС.

Ипак...

Међународни олимпијски комитет може да дозволи руским атлетичарима да се такмиче на Олимпијским играма од 5. до 21. августа. Челници те организације ће се окупити у уторак и размотрити случај, пошто су поједини забринути да би суспензијом могли да буду кажњени и "чисти" спортисти.

Руско атлетско првенство одржаће се од 20. до 23. јуна у Чебоксарију, што би могло да буде последње такмичење за Исинбајеву.

"Сигурно ћу ићи на државно првенство у Чебоксари. По свему судећи, то ће бити последње велико такмичење у мојој каријери", рекла је 34-годишња Исинбајева.

Исинбајева је 2004. и 2008. године освојила златне олимпијске медаље у скоку с мотком, док је 2012. године освојила бронзу. Она је 28 пута обарала светски рекорд и вишеструка је светска и европска шампионка.

Исинбајева је прва жена која је прескочила пет метара, а држи светски рекорд резултатом пет метара и шест центиметара.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карадоз

18.06.2016 10:00

На допингу су сви спортисти, данас висе није могуце постици врхунски резултат без додатних стимуланса. Све па и цовјек има своје границе, ствар је само у томе кога хоцес да нацепис.

ОДГОВОРИТЕ