"Изузетно смо разочарани! Ово је политичка освета Русији..."!

Министарство спорта Русије саопштило је да је "изузетно разочарано" одлуком ИААФ да не укине суспензију руским атлетичарима.

Остали спортови 17.06.2016 | 22:45
"Изузетно смо разочарани! Ово је политичка освета Русији..."!
Њима је забрањено да учествују на међународним такмичењима, укључујући и Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

Министарство је навело да је Русија урадила "све што је могуће" да јој се укине суспензија, али је министар спорта Виталиј Мутко рекао да је одлука ИААФ очекивана.

Међународна атлетска федерације је на састанку у Бечу одлучила да суспензија руским атлетичарима остане на снази, после суспензије због извештаја Светске антидопинг агенције (WАДА) о системском допингу који је финансирала и подржавала држава.

ИААФ је тада саопштила да ће укинути суспензију Русији ако Атлетски савез спроведе темељне реформе.

"Ми сада апелујемо на Међународни олимпијски комитет не само да размотри утицај који ће искључење имати на снове наших спортиста и народ Русије, него и на саме Олимпијске игре, које ће бити смањене њиховим одсуством", наводи се у саопштењу руског министарства спорта.

МОК може да дозволи руским атлетичарима да се такмиче на Олимпијским играма од 5. до 21. августа.

Челници МОК-а ће се окупити у уторак и размотрити случај, пошто су поједини забринути да би суспензијом могли да буду кажњени и чисти спортисти. Председник Русије Владимир Путин рекао је, пре одлуке ИААФ, да "чисти" спортисти не треба да буду кажњени због оних који су ухваћени у допингу.

"Не може бити колективне одговорности за спортисте, или за спортисте једног савеза, ако је неко ухваћен у допингу", рекао је Путин.

Председник Одбора за спољне послове руског парламента Алексеј Пушков истакао је да је забрана руским атлетичарима да учествују на Олимпијским играма политичка одлука.

"Забрана учешћа у Рију нашим атлетичарима је чин политичке освете против Русије због њене независне спољне политике", рекао је Пушков и додао да је то "победа беса над спортом".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар