Бањалука и даље без Алеје великана

Ко су великани и заслужни грађани Бањалуке и даље се не зна. Обећање из марта ове године да ће приједлог Правилника с одлуком ко ће бити укопан у Алеји великана и заслужних грађана на гробљу у Врбањи бити упућен Скупштини града, и даље није испуњено.

Република Српска 17.06.2016 | 17:56
Бањалука и даље без Алеје великана
У Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја су без коментара. На наша питања нису имали времена да одговоре. Умјесто Зорана Новаковића, одговара Слободан Гаврановић. Градоначелник Бањалуке увјерава да поменуто Одјељење мора понудити рјешење и донијети правилник којим ће бити дефинисано ко су великани и заслужни грађани који могу бити сахрањени у Алеји. Гаврановић мисли да у изради правилника морају учествовати и надлежна министартсва на нивоу РС, а сматра да је тешко дефинисати критеријуме око којих ће се сви сложити.

"Ово питање треба ријешити у наредном периоду, зато што нисмо сматрали да је сад најхитније. Било нам је свакако у интересу да ставимо у функцију цијело гробље, а једино ово у актима предвиђа све што треба да би га тако могли прогласити. Сагледали смо искуства у окружењу и свугдје је приступ различит око тога", рекао је Гаврановић.

Да изради Правилника требају учествовати и министартсва, нису сагласни у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске. Тврде да они немају ништа са правилником и да га у сваком граду који има Алеју великана и заслужних грађана, доноси Скупштина града.

Зоран Талић, одборник ПДП-а у Скупштини града тврди да Градска управа кад дође у ћорсокак обично одговорност пребацује на друге. Он тврди да је доношење правилника искључиво у надлежности града. Зашто још нема ни најављене радне верзије, није јасно ни опозицији.

"Тек сад је почела прича о томе, а само преузимање градског гробља је било прије неких годину дана. Људи из ЈКП 'Градско гробље' су били обавезни да иницирају, па да Градска управа предузме кораке. Прво треба сагледати како се градило, колики су кредити дизани и ко је био задужен за надзор над трошењем тих средства. Било је замишљено, мимо правилника, да се направи крематоријум па ни то није урађено. Ни сала за обдукцију која је била планирана није направљена, сада имамо и овај проблем", рекао је Талић.

У ЈКП „Градско гробље“ увјеравају да су они своје приједлоге послали на адресу Градске управе. Недељко Милаковиц каже да је 260 гробних мјеста у Алеји великана и заслужних грађана на градском гробљу у Врбањи спремно за укоп.

"Ми само треба да добијемо наредбу или одлуку да се лица сахрањују у Алеји заслужних грађана. Критеријуми из окружења су оваква да одређена удружења дају приједлоге ко може бити сахрањен у Алеји, а градоначелник доноси одлуку која се онда прослиједи нама", рекао је Милаковић.

Своје приједлоге и сугестије локалној заједници треба да дају и разна удружења грађана. Тако је, на примјер, уређен правилник за Алеју великана у Београду. У алејама великана обично почивају особе које су национално, културно, политички или на неки начин везане за један град. Тако, на примјер, у Алеји великана у Београду почивају и посмртни остаци људи који нису директно везани за тај град, али су оставили велики траг у њему, као што су Петар Кочић, Иво Андрић и други.

Недавно је у Алеји великана сахрањен и глумац Драган Николић. У Удружењу грађана „Бањалучани и Бањалучанке с обје стране Врбаса“ тврде да нема оправдања што правилник још није усвојен. Маринко Умичевић, предсједник Удружења „Бањалучани и Бањалучанке с обје стране Врбаса“ каже да се можда се чека идући сазив Скупштине града, да буде па да идући градоначелник донесе тај правилник.

"Не знам зашто га немамо или зашто га не препишемо из земаља у окружењу. Осим тога, ко су великани? Онај најмањи радник је великан у овом граду. Боље да се зове само заслужни грађан, а последњи међу њима да буду политичари. Има сликара, књижевника, доктора који су то заслужили", каже Умичевић.

Опозиција има и свој приједлог. Они су поручили Градској управи да позову све грађане који су афирмисали Бањалуку у протеклом периоду да и они дају своје приједлоге. Потребе за преписивањем правилника из окружења – нема.

Када Правилник дође до одборника, требало би га упутити на јавну расправу, како би сви активно учествовали у његовој изради.

(Српскацафе.цом)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

боро

17.06.2016 16:33

Којих великана

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре боро

17.06.2016 16:55

Узе ми ријец...

Name

Михаило Микиц

18.06.2016 02:09

Пред Господом сви смо једнаки. Свагдје је земља Господња а они коју су сада први ако се не покају за грехе своје могу бити задњи у Царство Небеском, и они коју су сада задњи због свог постења ако га имају бице први пред Господом и СРБским Светитељима у насој Светој Небеској СРБији. Зато, да би СРБи имали неку користи од садасњи своји великана ја предлазем да се њихови посмртни остаци претворе у вјестацко дјубриво с којим цемо цвијеце своје да задјубримо!

Name

грађанин

17.06.2016 16:52

Има ли Бањалука великана. Имају ли споменик за борце РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

метабарон

17.06.2016 18:16

Које гробље великана? Направите само за наше великане гробље негдје у Бањалуци а не ван града у Врбањи. Питали су и да мога покојног пуца преселе на то гробље али је фамилија одбила. Боље је и негје у ћошку на Светом Пантелији него у Врбањи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

17.06.2016 20:40

Бањалука има све осим привреде. Стокани су све сатрали. Слило се село у Бањалуку и од ње направи ливаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈСС

18.06.2016 04:12

Које великане....политицаре??

ОДГОВОРИТЕ
Name

маса

18.06.2016 11:31

И ја се питам који су то великани политицари и папци који це као и све остало и у алеји бити "преко везе"