Сјећања - видео... Било је то овако - Белгија и Холандија 2000.: Фактор Зидан - еротски плес! Енглези коначно надвисили Нијемце, били су претпоследњи!

И можда су у задњој клапи издоминирали Вилтор и Трезеге, али зна се ко је тај филм режирао. Беше величанствен, и нажалост, последњи...

Фудбал 19.06.2016 | 00:00
Сјећања - видео... Било је то овако - Белгија и Холандија 2000.: Фактор Зидан - еротски плес! Енглези коначно надвисили Нијемце, били су претпоследњи!
Тачку на величанствену двогодишњу владавину светским фудбалом, почевши од Светског првнства у својој домовини, Французи су ставили титулом првака Европе на првом континенталном шампионату одржаном у две државе.

Моћан утисак на завршни турнир понели су Чеси (10-0-0) у квалификацијама, као и Шпанци са 42 постигнута гола, међутим, ни једни ни други нису играли значајну улогу у завршници. Вероватно и јачи утисак представљао је пласман Енглеске и Немачке на самом турниру. Две фудбалске велесиле елиминисане су у групи са Португалом и Румунијом. Албион је узао три бода (победа над Немачком), а Панцери један (реми са Румунима).

Французе је до трона водио маестрални Зинедин Зидан. У четвртфиналу постигао је прелеп гол из слободног ударца против Шпаније (2:1), а у полуфиналу еротским маниром Креолске богиње Жозефине Бекер толико излудео Португалце да су на крају, из очаја, жудећи за оним што се сме само с уживањем гледати и никако дотаћи, пресудили сами себи. Био је пенал, па је Зи Зу на свој неодољив крешендо ставио и потпис.

На другој страни костура чуда је правио Франческо Толдо. Холанђани су сву муницију истрошили пуцајући у Југославију (6:1), више таоце подигнутих руку, него спремне борце, те им је И(талија) окренула леђа у борби за финале. Кад су се нашли очи у очи са њим, на раздаљини од 11 метара, Толдо је зачарао лоше глумце - Де Бура, Босфелта и Стама.

И можда су у задњој клапи издоминирали Вилтор (анулирао Делвекијово вођство у трећем минуту надокнаде) и Трезеге (погодио за титулу у 103), али зна се ко је тај филм режирао. Беше величанствен, и нажалост, последњи...

ФРАНЦУСКА - ИТАЛИЈА 2:1
/Вилтор 90+3, Трезеге 103 - Делвекио 55/

Француска: Бартез, Тирам, Десаи, Блан, Лизаразу,
Дешан, Вијеира, Ђоркаеф, Анри, Дугари.

Италија: Толдо, Песото, Канаваро, Неста, Јулијано,
Малдини, Албертини, Ди Бјађо, Фјоре, Тоти, Делвекио.  





ИДЕАЛНИХ 11 (формација 4-4-2): Толдо (Италија), Тирам (Француска), Канаваро (Италија), Блан(Француска), Малдини (Италија), Вијеира (Француска), Давидс (Холандија), Фиго (Португал),Зидан (Француска), Тоти (Италија), Клајверт (Холандија).

НАЈБОЉИ СТРЕЛЦИ: Патрик Клајверт (Холандија) и Саво Милошевић (Југославија) по 5 голова.

*Реал Мадрид тукао је Валенсију 3:0 у финалу Лиге шампиона те 2000. године; Луис Фиго прешао из Барселоне у редове најљућег мадридског ривала за рекордних 60.000.000 долара; Кевин Филипс дао је 30 голова за Сандерленд и постао најбољи стрелац Европе; Прорадила Етна на Сицилији; Стипе Месић постао председник Хрватске; Слободан Милошевић свргнут са власти у Југославији...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар