Sjećanja - video... Bilo je to ovako - Belgija i Holandija 2000.: Faktor Zidan - erotski ples! Englezi konačno nadvisili Nijemce, bili su pretposlednji!

I možda su u zadnjoj klapi izdominirali Viltor i Trezege, ali zna se ko je taj film režirao. Beše veličanstven, i nažalost, poslednji...

Fudbal 19.06.2016 | 00:00
Sjećanja - video... Bilo je to ovako - Belgija i Holandija 2000.: Faktor Zidan - erotski ples! Englezi konačno nadvisili Nijemce, bili su pretposlednji!
Tačku na veličanstvenu dvogodišnju vladavinu svetskim fudbalom, počevši od Svetskog prvnstva u svojoj domovini, Francuzi su stavili titulom prvaka Evrope na prvom kontinentalnom šampionatu održanom u dve države.

Moćan utisak na završni turnir poneli su Česi (10-0-0) u kvalifikacijama, kao i Španci sa 42 postignuta gola, međutim, ni jedni ni drugi nisu igrali značajnu ulogu u završnici. Verovatno i jači utisak predstavljao je plasman Engleske i Nemačke na samom turniru. Dve fudbalske velesile eliminisane su u grupi sa Portugalom i Rumunijom. Albion je uzao tri boda (pobeda nad Nemačkom), a Panceri jedan (remi sa Rumunima).

Francuze je do trona vodio maestralni Zinedin Zidan. U četvrtfinalu postigao je prelep gol iz slobodnog udarca protiv Španije (2:1), a u polufinalu erotskim manirom Kreolske boginje Žozefine Beker toliko izludeo Portugalce da su na kraju, iz očaja, žudeći za onim što se sme samo s uživanjem gledati i nikako dotaći, presudili sami sebi. Bio je penal, pa je Zi Zu na svoj neodoljiv krešendo stavio i potpis.

Na drugoj strani kostura čuda je pravio Frančesko Toldo. Holanđani su svu municiju istrošili pucajući u Jugoslaviju (6:1), više taoce podignutih ruku, nego spremne borce, te im je I(talija) okrenula leđa u borbi za finale. Kad su se našli oči u oči sa njim, na razdaljini od 11 metara, Toldo je začarao loše glumce - De Bura, Bosfelta i Stama.

I možda su u zadnjoj klapi izdominirali Viltor (anulirao Delvekijovo vođstvo u trećem minutu nadoknade) i Trezege (pogodio za titulu u 103), ali zna se ko je taj film režirao. Beše veličanstven, i nažalost, poslednji...

FRANCUSKA - ITALIJA 2:1
/Viltor 90+3, Trezege 103 - Delvekio 55/

Francuska: Bartez, Tiram, Desai, Blan, Lizarazu,
Dešan, Vijeira, Đorkaef, Anri, Dugari.

Italija: Toldo, Pesoto, Kanavaro, Nesta, Julijano,
Maldini, Albertini, Di Bjađo, Fjore, Toti, Delvekio.  





IDEALNIH 11 (formacija 4-4-2): Toldo (Italija), Tiram (Francuska), Kanavaro (Italija), Blan(Francuska), Maldini (Italija), Vijeira (Francuska), Davids (Holandija), Figo (Portugal),Zidan (Francuska), Toti (Italija), Klajvert (Holandija).

NAJBOLJI STRELCI: Patrik Klajvert (Holandija) i Savo Milošević (Jugoslavija) po 5 golova.

*Real Madrid tukao je Valensiju 3:0 u finalu Lige šampiona te 2000. godine; Luis Figo prešao iz Barselone u redove najljućeg madridskog rivala za rekordnih 60.000.000 dolara; Kevin Filips dao je 30 golova za Sanderlend i postao najbolji strelac Evrope; Proradila Etna na Siciliji; Stipe Mesić postao predsednik Hrvatske; Slobodan Milošević svrgnut sa vlasti u Jugoslaviji...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar