'Наше пријатељство је издржало искушења'

Председник Кине Си Ђинпинг поручио је да је уверен да ће његова посета Србији бити успешна и отворити нову историјску страну развоја односа између две земље.

Србија 17.06.2016 | 16:47
'Наше пријатељство је издржало искушења'
"Очекујем да разменим мишљења са лидерима Србије о билатералним односима као и о другим питањима од заједничког интереса и с њима заједно испланирам будући развој наших билатералних односа", поручио је председник Кине у говору на београдском аеродрому "Никола Тесла", по доласку у тродневну посету Србији.

Кинеска страна је, како је истакао, спремна да заједно са српском, користећи добар тренд, подиже ниво билатералних односа и практичну сарадњу на још виши ниво и тиме отвори нову ситуацију узајамне користи сарадње, заједничке победе и заједничког развоја.

Си је изразио задовољство због званичне посете, како је навео, "лепој Републици Србији" на позив председника Томислава Николића и пренео најсрдачнији поздрав и најлепше зеље влади и народу Србије, у име владе и народа Кине.

Он је навео да је традиционално пријатељство између Кине и Србије, као и њхових народа, издржало историјска искушења турбулентних промена на међународној и домаћој сцени и да "бележи нови сјај из старе традиције".

Према његовим речима, билатерални односи Србије и Кине су последњих година, нарочито од 2009. године кад је успостављено стратешко партнерство између две стране, "корачали брзом траком развоја".

"Међусобна политичка поверења две земеље су учвршћују, а сарадња у области енергетике, изградње саобраћајних инфраструктура и пољопривреде бележе нове сјајне тачке, док је културна размена динамична, а размена људи све интензивнија", рекао је Си.

Си је рекао и да Србија и Кина одржавају комуникацију и координацју у вези са међународним и регионалним питањима и добро сарађују у оквиру успостављања веза и сарадње измејду Кине и централне и источне Европе.

Кинески председник стигао је данас у тродневну посету Србије, током које ће се састати са државним врхом Србије и, између осталог, посетити Железару у Смедереву.

(Агенције)
(Фото: Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

грађанин

17.06.2016 14:57

Откад није неки пресједник дошао у пратњи госпође, предсједнице. Ево као Тито и Јованка.

ОДГОВОРИТЕ