Влада Српске и даље нема рјешење

Влада Републике Српске још није пронашла рјешење за финанасирање рада судова којима је у пропалој „Банци Српске“ блокирано скоро 15 милиона КМ и који се због тога налазе у проблемима.

Република Српска 17.06.2016 | 15:33
Влада Српске и даље нема рјешење
Влада Републике Српске је прије двије године практично натјерала судове да новац са депозитних рачуна пребаце у „Банку Српске“.

Судови су новац пребацили на основу наредбе министра финансија Српске Зорана Тегелтије од 30. децембра 2013. године којом су укинути депозитни рачуни свих судова у Републици Српској и пренесени на рачуне у „Банци Српске“.

Министарство правде Српске поново је за Владу припремило Информацију о депозитним рачунима основних, окружних и окружних привредних судова у којој су још једном упозорили на проблеме са којима се судови суочавају.

„Блокада депозитних рачуна и немогућност располагања средствима која су уплаћена на њих, ствара извјесне проблеме у раду основних, окружних и окружних привредних судова, због чега сматрамо да Влада Републике Српске и Министарство финансија треба да обезбиједе редовно измиривање обавеза судова насталих на основу депозитних рачуна“, наводи се у Информацији коју је Влада Српске јуче усвојила и додаје да је у моменту блокаде „Банке Српске“ на депозитним рачунима судова било 14,6 милиона КМ.

Након увођења привремене управе у „Банку Српске“, која је недавно и ликвидирана, Министарство финансија је отворило депозитне рачуне судова у Новој банци и НЛБ банци Бањалука.

Ово је друга информација о депозитним рачунима судова коју је Министарство правде припремило након увођења привремене управе у „Банку Српске“.

Прва информација коју је Влада усвојила крајем децембра прошле године од нове се углавном разликује по закључцима.

Касиповић: Влада мора да понуди конкретно рјешење

У претходној информацији Влада РС се обавезала да ће из буџетске резерве обезбиједити новац судовима којима су блокирани милиони у „Банци Српске“ у случају да не буду имали довољно средстава за исплате са депозитних рачуна.

Сличних закључака у новој информацији нема, а конкретније о могућим рјешењима овог проблема није желио да говори ни министар правде Антон Касиповић.

Касиповић је за ЦАПИТАЛ рекао да, у сарадњи између судова, Министарства правде, Министартсва финансија и органа који тренутно руководе „Банком Српске“ треба тражити рјешење.

„Најважније је да физичка и правна лица која су уплатила новац на новоотворене и оне рачуне који су тренутно у блокади не смију бити оштећени. То је задатак за Министарство правде и Министартво финансија“, истакао је Касиповић.

Он је рекао да не жели да прејудицира рјешење те да не може да каже да ли је једно од рјешења коришћење новца из буџетске резерве.

„Не желим прејудицирати рјешење, јер би на тај начин могли да осујетимо неке друге могућности. Која год средства да буду употребљена и начин на који ће бити употребљена води само једном циљу, а то је да се заштите грађани и правна лица која су уплатила новац“, казао је Касиповић.

Он је истакао да се тренутно, с обзиром на то да су отворени рачуни код других банака, проблем премоштава, али да дугорочно гледано, то није рјешење.

„Судови тренутно  немају сметње у свом раду, али то не значи да се у догледно вријеме неће појавити. За тренутак када се појаве тешкоће у вези са блокираним новцем Влада мора понудити конкретно рјешење. Надам се да ће релативно брзо бити нађена формула на који начин ћемо то питање ријешити. У сваком случају најважније је да се новац заштити и мислим да ћемо, да будем посве објективан, након годишњих одмора судова имати комплетно рјешење“, нагласио је Касиповић.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

стедиса

17.06.2016 13:45

Нек се стрпе мало "судови" или нек осудјују преваранте , и ја цекам своје паре из БОБАР БАНКЕ и како сада ствари стоје - писи пропало ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

17.06.2016 15:33

Ово су средства грађана депонована у судовима по разним основама.

Name

Јолпаз

17.06.2016 14:13

Све те судове треба укинути, ионако нису ни за ста, све пресудјују наопако. Све их послати Додилу као испомоц у воцњаку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

18.06.2016 01:07

Знаци опет назад,на првобитне полозаје.

Name

очевидац

17.06.2016 14:16

Ја ове Владе сачувај Боже. Кад су наредили да све средства од депозита судова пребаце на Банку Спске, знало се да је то као спашавање Банке. Банка се не спашава са туђим парама. Колико је тад била у дубиози, знала је и птица на грани. Сад су средства блокирана, као и многа. Знало се да ће бити овако. Али то наређење су и предсједници судови примили са невјерицом, али... Наређено. За овака наређења се подносе оставке у влади основно у министарству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милана

17.06.2016 15:04

Ех,штета,баш штета,за наше корумпиране,безобразно корумпирано Милетово правосуђе.Касипвић је стара лопина и продавач магле Србима па ријешиће он и ово "круцијално"питање забога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Трил Оле О ле

17.06.2016 16:57

Сад нас све редом тужите, па напуните рачуне...ви неправдољупци!!!

ОДГОВОРИТЕ