Vlada Srpske i dalje nema rješenje

Vlada Republike Srpske još nije pronašla rješenje za finanasiranje rada sudova kojima je u propaloj „Banci Srpske“ blokirano skoro 15 miliona KM i koji se zbog toga nalaze u problemima.

Republika Srpska 17.06.2016 | 15:33
Vlada Srpske i dalje nema rješenje
Vlada Republike Srpske je prije dvije godine praktično natjerala sudove da novac sa depozitnih računa prebace u „Banku Srpske“.

Sudovi su novac prebacili na osnovu naredbe ministra finansija Srpske Zorana Tegeltije od 30. decembra 2013. godine kojom su ukinuti depozitni računi svih sudova u Republici Srpskoj i preneseni na račune u „Banci Srpske“.

Ministarstvo pravde Srpske ponovo je za Vladu pripremilo Informaciju o depozitnim računima osnovnih, okružnih i okružnih privrednih sudova u kojoj su još jednom upozorili na probleme sa kojima se sudovi suočavaju.

„Blokada depozitnih računa i nemogućnost raspolaganja sredstvima koja su uplaćena na njih, stvara izvjesne probleme u radu osnovnih, okružnih i okružnih privrednih sudova, zbog čega smatramo da Vlada Republike Srpske i Ministarstvo finansija treba da obezbijede redovno izmirivanje obaveza sudova nastalih na osnovu depozitnih računa“, navodi se u Informaciji koju je Vlada Srpske juče usvojila i dodaje da je u momentu blokade „Banke Srpske“ na depozitnim računima sudova bilo 14,6 miliona KM.

Nakon uvođenja privremene uprave u „Banku Srpske“, koja je nedavno i likvidirana, Ministarstvo finansija je otvorilo depozitne račune sudova u Novoj banci i NLB banci Banjaluka.

Ovo je druga informacija o depozitnim računima sudova koju je Ministarstvo pravde pripremilo nakon uvođenja privremene uprave u „Banku Srpske“.

Prva informacija koju je Vlada usvojila krajem decembra prošle godine od nove se uglavnom razlikuje po zaključcima.

Kasipović: Vlada mora da ponudi konkretno rješenje

U prethodnoj informaciji Vlada RS se obavezala da će iz budžetske rezerve obezbijediti novac sudovima kojima su blokirani milioni u „Banci Srpske“ u slučaju da ne budu imali dovoljno sredstava za isplate sa depozitnih računa.

Sličnih zaključaka u novoj informaciji nema, a konkretnije o mogućim rješenjima ovog problema nije želio da govori ni ministar pravde Anton Kasipović.

Kasipović je za CAPITAL rekao da, u saradnji između sudova, Ministarstva pravde, Ministartsva finansija i organa koji trenutno rukovode „Bankom Srpske“ treba tražiti rješenje.

„Najvažnije je da fizička i pravna lica koja su uplatila novac na novootvorene i one račune koji su trenutno u blokadi ne smiju biti oštećeni. To je zadatak za Ministarstvo pravde i Ministartvo finansija“, istakao je Kasipović.

On je rekao da ne želi da prejudicira rješenje te da ne može da kaže da li je jedno od rješenja korišćenje novca iz budžetske rezerve.

„Ne želim prejudicirati rješenje, jer bi na taj način mogli da osujetimo neke druge mogućnosti. Koja god sredstva da budu upotrebljena i način na koji će biti upotrebljena vodi samo jednom cilju, a to je da se zaštite građani i pravna lica koja su uplatila novac“, kazao je Kasipović.

On je istakao da se trenutno, s obzirom na to da su otvoreni računi kod drugih banaka, problem premoštava, ali da dugoročno gledano, to nije rješenje.

„Sudovi trenutno  nemaju smetnje u svom radu, ali to ne znači da se u dogledno vrijeme neće pojaviti. Za trenutak kada se pojave teškoće u vezi sa blokiranim novcem Vlada mora ponuditi konkretno rješenje. Nadam se da će relativno brzo biti nađena formula na koji način ćemo to pitanje riješiti. U svakom slučaju najvažnije je da se novac zaštiti i mislim da ćemo, da budem posve objektivan, nakon godišnjih odmora sudova imati kompletno rješenje“, naglasio je Kasipović.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

stedisa

17.06.2016 15:45

Nek se strpe malo "sudovi" ili nek osudjuju prevarante , i ja cekam svoje pare iz BOBAR BANKE i kako sada stvari stoje - pisi propalo ?

ODGOVORITE
Name

mislim

17.06.2016 17:33

Ovo su sredstva građana deponovana u sudovima po raznim osnovama.

Name

Jolpaz

17.06.2016 16:13

Sve te sudove treba ukinuti, ionako nisu ni za sta, sve presudjuju naopako. Sve ih poslati Dodilu kao ispomoc u vocnjaku.

ODGOVORITE
Name

Kiki

18.06.2016 03:07

Znaci opet nazad,na prvobitne polozaje.

Name

očevidac

17.06.2016 16:16

Ja ove Vlade sačuvaj Bože. Kad su naredili da sve sredstva od depozita sudova prebace na Banku Spske, znalo se da je to kao spašavanje Banke. Banka se ne spašava sa tuđim parama. Koliko je tad bila u dubiozi, znala je i ptica na grani. Sad su sredstva blokirana, kao i mnoga. Znalo se da će biti ovako. Ali to naređenje su i predsjednici sudovi primili sa nevjericom, ali... Naređeno. Za ovaka naređenja se podnose ostavke u vladi osnovno u ministarstvu.

ODGOVORITE
Name

milana

17.06.2016 17:04

Eh,šteta,baš šteta,za naše korumpirane,bezobrazno korumpirano Miletovo pravosuđe.Kasipvić je stara lopina i prodavač magle Srbima pa riješiće on i ovo "krucijalno"pitanje zaboga

ODGOVORITE
Name

Dragan Tril Ole O le

17.06.2016 18:57

Sad nas sve redom tužite, pa napunite račune...vi nepravdoljupci!!!

ODGOVORITE