Предсједник Кине стигао у Београд

Председник Кине Си Ђинпинг стигао је данас око 13.40 на београдски аеродром "Никола Тесла" у тродневну посету Србији, што је прва посета једног кинеског председника нашој земљи после више од 30 година. Он је стигао у дуго најављивану званичну посету Београду у делегацији коју чини чак 200 људи.

Србија 17.06.2016 | 14:40
Предсједник Кине стигао у Београд
Фото: ртс.рс / сцреенсхот
Авион кинеског председника су у ваздушном простору Србије дочекала три авиона ратног ваздухопловства.

 
Председника Кине на аеродрому чекају председник Србије Томислав Николић са супругом, председник владе Александар Вучић и председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

За Си Ђинпинга на аеродромској писти приређен је свечани дочек, традиционално, уз со и погачу, а кинеском председнику и његовој супрузи деца у српским народним ношњама уручила су букете цвећа.

Председник Кине, његова супруга и домаћини прошетали су кроз шпалир гарде Војске Србије, поздравила су их и деца у српским народним ношњама, уз махање кинеским и српским заставицама.

Потом је одржан културно уметнички програм, који је почео изведбом "Играле се делије", а током којег су представљене и народне игре из разних крајева Србије.


Фото: ртс.рс / сцреенсхот

Си долази у Србију на позив председника Томислава Николића.

Међу делегацијом од 200 људи налази се и његова супруга Пенг Љуан која ће време у Србији проводити у друштву супруге председника Србије Драгице Николић.


Фото: ртс.рс / сцреенсхот

Како "Блиц" сазнаје, делегацију од 200 људи чине функционери и службеници различитих нивоа власти у Кини и планирано да током посете одрже састанаке са српским колегама из готово свих министарстава у Влади Србије.


Фото: Профимедиа

Сам председник Кине, како је планирано, састаће се са председником Србије Томиславом Николићем и мандатаром за састав владе Александром Вучићем.

Безбедност током посете кинеског председника биће на највишем нивоу, такозвани први степен какав је примењен и приликом посета немачке канцеларке Ангеле Меркел, руског председника Владимира Путина и других званичника највишег ранга.


Фото: РТС / сцреенсхот

План посете

Данас ће Николић и Си положити камен темељац за изградњу Кинеског културног центра, открити споменик Конфучију, као и таблу новоименоване Конфучијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине, саопштила је раније Прес служба председника Србије.

Два председника ће том приликом положити венце на споменик настрадалим службеницима амбасаде Кине у НАТО бомбардовању 1999. године.

Другог дана посете биће одржан састанак двојице председника и билатерални састанак двеју делегација, након чега ће бити потписани бројни међудржавни споразуми.

Николић ће уручити председнику Кине Орден Републике Србије на великој огрлици, а двојица председника ће се потом обратити медијима.

Након церемоније уручења ордена, Си ће се састати се са председником Владе Србије Александром Вучићем и члановима делегација, као и председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.

Трећег дана посете, Николић и Си ће обићи Железару Смедерево, где ће им домаћин бити премијер Србије Александар Вучић.

Како је најављено из владе, Николић, Вучић и Ли ће се обратити запосленима у Железари Смедерево, обићи халу Топле ваљаонице и мензу у кругу фабрике.

Незапамћен број новинара у Београду

За извештавање о тродневној посети председника Кине Си Ђинпинга Београду, где му је домаћин председник Томислав Николић, акредитовано је више од 800 новинара, сниматеља и фоторепортера, речено је Тањугу у Председништву Србије.

Велики број представника медија долази из Кине, али и других земаља.

У Палати Србије новинари који су акредитовани за праћење посете кинеског председника почели су да се окупљају, а долазак председника Сјиа се очекује око 14 сати.

Ову посету прате највише мере безбедности, а београдске улице ће бити повремено затваране, уз забрану кретања пешака све до проласка ескорта.

Саобраћај у граду функционише без проблема, али да је приметан већи број полицајаца, који су распоређени и дуж аутопута, јавио је репортер Тањуга.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЖИВЈЕЛИ

17.06.2016 12:48

ЖИВЈЕЛО СРПСКО КИНЕСКО ПРИЈАТЕЉСТВО. ЖИВЈЕО КИНЕСКИ НАРОД. И КОМУНИСТИЧКА ПАРТИЈА КИНЕ.ЧАСНА СТАРА ЗЕМЉА КОЈА НЕ ПРОДАЈЕ ИНТЕГРИТЕТ И СУВЕРЕНИТЕТ ДРУГИХ ЗЕМАЉА. СВАКА ЧАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шоић

17.06.2016 13:00

Братски сингапурћани

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

17.06.2016 13:05

Добродошао предсједниче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.06.2016 13:14

Јесу ли МИГ ови били исправни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

17.06.2016 13:19

Од понедељка смо их верглали тек јутрос пред зору смо их креснули,реде као сингерица

Name

Метла

17.06.2016 14:11

Предсједнице многољудне Кине, посаљи нам 10,000 полицајаца, 100 инспектора и 100 судија. Да поцистим ову септицку.

ОДГОВОРИТЕ