Шта се дешава у вашем тијелу када оставите цигарете?

Откријте шта ће се догодити у вашем организму у размаку од 20 минута након остављања цигарета, па све до 15 година након престанка пушења.

Здравље 17.06.2016 | 13:10
Шта се дешава у вашем тијелу када оставите цигарете?
Ако сте напокон решили да осетите благодети живота без цигарета и пуних пепељара, сигурно вас и занима шта се тада дешава у вашем телу које покушава да се навикне на нове околности

Ево шта се дешава у организму по престанку пушења цигарета:

20 МИНУТА: Крвни притисак и пулс се снижавају за нормалне вредности, а температуре руку и ногу се повећавају до нормалне вредности

У ТОКУ 8 САТИ: Преостали никотин у крвотоку опада на 6,25% нормалних дневних највиших вредности што чини смањење од 93,25%

У ТОКУ 12 САТИ: Ниво угљенмоноксида пада, а ниво кисоеоника расте до нормалног нивоа у крви

У ТОКУ 24 САТА: Анксиозност ја на врхунцу, а у року од две недеље ће се вратити на ниво пре одвикавања од пушења. Ризик од изненадног срчаног удара се смањује.

У ТОКУ 48 САТИ: Завршеци нервних влакана почињу да се регенеришу и чуло мириса и чуло укуса се опорављају. Бес и узнемиреност због престанка пушења достижу врхунац.

2 ДО 3 НЕДЕЉЕ: Циркулација се опоравља, шетње су пријатније и лакше, чак се и функицја плућа побољшава за 30%.

9 МЕСЕЦИ: Општа енергија се побољшава, а симптоми као што су кашаљ, умор, запушеност носа и остајање без даха нестају. Смањује се лучење слузи, чисте се дисајни путеви и смањује могућност инфекције.

ГОДИНУ ДАНА: Ризик од коронарне болести је смањен на половину у односу на неког ко још пуши.

5 ГОДИНА: Вероватноћа умирања од карцинома плућа се смањује за 50%.

10 ГОДИНА: Вероватноћа умирања од карцинома плућа је иста као и за непушаче, преканцерозне ћелије су замањене нормалним, смањује се ризик од можданог удара, као и ризик од рака уста, грла, једњака, желуца, бубрега и панкреаса.

15 ГОДИНА: Ризик од коронарне болести срца је сада исти као код особе која никада није пушила

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар