За матуранте: Шта након пијане ноћи?

Када се вратиш са прославе матуре, отријезниш, сложиш матурско одјело, погледаш у сиву реалност, помислиш на црну будућност, како ћес се осјећати?

Република Српска 17.06.2016 | 12:08
За матуранте: Шта након пијане ноћи?
Иза тебе је школа, много ниси научио, а ниси ни имао од кога, не својом кривицом додуше, а углавном ни кривицом својих наставника... већ кривицом неке "веће силе", јер како рече једна наша славна новинарка "у школству нам не треба реформа, него револуција".

Каква год школа била, бар ти је пружала "занимање", уточиште, био си ученик, имао си алиби за незапосленост, имао си алиби сто не мислиш толико на сурову будућност, иако си ишао у исту да би осигурао да не буде таква, ипак је то Сизифов посао био. Шта даље? Гдје се запослити? Који прескупи, а нигдје признати, факултет уписати? А ако га упишеш и завршиш, гдје ћес радити... као конобар...надничар... јер таква нам је држава? Ко ће ти пружити шансу? Како се изборити са несрећом која те окружује?

"Хоћес ли дозволити да будеш проклети, безначајни кусур историје? Да личиш на своје старије?" Хоћеш ли ријалити програмима, неквалитетном музиком, јефтиним алкохолом и дрогом убијати бол стварности? Хоћеш се учланити у странку, сад ће и избори, па да машеш заставама оних који су те довели до ћорсокака? Хоћес ли се питати откуд ти дуг, те зашто га отплаћујеш, а ниси га ти направио? Чему ћеш се радовати? Можда ћес након школовања чистити тоалете по иностранству, па ћес се мјесец дана, током њихових празника, осјећати као цовјек?

Хиљаде је питања, а ни на једно ти неће нико други дати одговор, до тебе самог. Можда је све ово са разлогом. Можда неко хоће да те се ријеши. Мозда неко хоће да будеш слуга на западу, да одеш, јер док год ти, док год ми одлазимо, они немају конкуренцију...нема им ко рећи ДОСТА! Престани да мислиш на иностранство! Престани да прегласно ћутиш! Престани мислити да си немоћан. Престани конзумирати оно шта ти они нуде, јер они нам на рђавој тацни сервирају само национализам, мржњу и прошлост, а то не иде уз празан желудац. Нека нам оловка и књига буду мач и штит, а писменост химна. Стање у којем се сада налазимо је плод њиховог нерада и не дозволимо да будемо њихови заморчићи. Нека ваша генерација матураната покаже знак "СТОП" одливу мозгова, јер док код мозгови одлазе погнути, овдје ће да владају вјештачки уздигнути полни органи.

Аутор: Марко Милашиновић
Извор: Мојабањалука.инфо

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЗНА СЕ

17.06.2016 11:12

Мамурлук!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА ЗНА СЕ

17.06.2016 11:34

ПА ЗНА СЕ, ОТИЋИ ТАТИ И РЕЋИ КАКО ЈЕ ОВО ДРЖАВА КУПЉЕНИХ ДИПЛОМА АЈДЕ ТАТА КУПИ МИ ДИПЛОМУ ДА СЕ НЕ МУЧИМ, ПА ДА БУДЕМ ПРЕДСЈЕДНИК ИЛ МИНИСТАР. КРИМИНАЛ ЈЕ ИОНАКО СВУДА ОКО НАС. ИЛИ У АУТОМАФИЈУ. ЊИМА НИКО НЕ СМЕТА, СЛОБОДНО ЉУДИ ПТИМАЈУ ОНО ШТО СУ ДРУГИ ЗАРАДИЛИ ПОШТЕНО И НИКО ИМ НИШТА НЕЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

17.06.2016 11:54

Овако је како пише. Али народ одлучује о садашњим и будућим генерација. Ако зна шта заокружује, Бог ме убио. Тешко се борити са временом.

ОДГОВОРИТЕ