Za maturante: Šta nakon pijane noći?

Kada se vratiš sa proslave mature, otrijezniš, složiš matursko odjelo, pogledaš u sivu realnost, pomisliš na crnu budućnost, kako ćes se osjećati?

Republika Srpska 17.06.2016 | 12:08
Za maturante: Šta nakon pijane noći?
Iza tebe je škola, mnogo nisi naučio, a nisi ni imao od koga, ne svojom krivicom doduše, a uglavnom ni krivicom svojih nastavnika... već krivicom neke "veće sile", jer kako reče jedna naša slavna novinarka "u školstvu nam ne treba reforma, nego revolucija".

Kakva god škola bila, bar ti je pružala "zanimanje", utočište, bio si učenik, imao si alibi za nezaposlenost, imao si alibi sto ne misliš toliko na surovu budućnost, iako si išao u istu da bi osigurao da ne bude takva, ipak je to Sizifov posao bio. Šta dalje? Gdje se zaposliti? Koji preskupi, a nigdje priznati, fakultet upisati? A ako ga upišeš i završiš, gdje ćes raditi... kao konobar...nadničar... jer takva nam je država? Ko će ti pružiti šansu? Kako se izboriti sa nesrećom koja te okružuje?

"Hoćes li dozvoliti da budeš prokleti, beznačajni kusur istorije? Da ličiš na svoje starije?" Hoćeš li rijaliti programima, nekvalitetnom muzikom, jeftinim alkoholom i drogom ubijati bol stvarnosti? Hoćeš se učlaniti u stranku, sad će i izbori, pa da mašeš zastavama onih koji su te doveli do ćorsokaka? Hoćes li se pitati otkud ti dug, te zašto ga otplaćuješ, a nisi ga ti napravio? Čemu ćeš se radovati? Možda ćes nakon školovanja čistiti toalete po inostranstvu, pa ćes se mjesec dana, tokom njihovih praznika, osjećati kao covjek?

Hiljade je pitanja, a ni na jedno ti neće niko drugi dati odgovor, do tebe samog. Možda je sve ovo sa razlogom. Možda neko hoće da te se riješi. Mozda neko hoće da budeš sluga na zapadu, da odeš, jer dok god ti, dok god mi odlazimo, oni nemaju konkurenciju...nema im ko reći DOSTA! Prestani da misliš na inostranstvo! Prestani da preglasno ćutiš! Prestani misliti da si nemoćan. Prestani konzumirati ono šta ti oni nude, jer oni nam na rđavoj tacni serviraju samo nacionalizam, mržnju i prošlost, a to ne ide uz prazan želudac. Neka nam olovka i knjiga budu mač i štit, a pismenost himna. Stanje u kojem se sada nalazimo je plod njihovog nerada i ne dozvolimo da budemo njihovi zamorčići. Neka vaša generacija maturanata pokaže znak "STOP" odlivu mozgova, jer dok kod mozgovi odlaze pognuti, ovdje će da vladaju vještački uzdignuti polni organi.

Autor: Marko Milašinović
Izvor: Mojabanjaluka.info

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ЗНА СЕ

17.06.2016 11:12

Мамурлук!

ODGOVORITE
Name

PA ZNA SE

17.06.2016 11:34

PA ZNA SE, OTIĆI TATI I REĆI KAKO JE OVO DRŽAVA KUPLJENIH DIPLOMA AJDE TATA KUPI MI DIPLOMU DA SE NE MUČIM, PA DA BUDEM PREDSJEDNIK IL MINISTAR. KRIMINAL JE IONAKO SVUDA OKO NAS. ILI U AUTOMAFIJU. NJIMA NIKO NE SMETA, SLOBODNO LJUDI PTIMAJU ONO ŠTO SU DRUGI ZARADILI POŠTENO I NIKO IM NIŠTA NEĆE.

ODGOVORITE
Name

građanin

17.06.2016 11:54

Ovako je kako piše. Ali narod odlučuje o sadašnjim i budućim generacija. Ako zna šta zaokružuje, Bog me ubio. Teško se boriti sa vremenom.

ODGOVORITE