Стоп педофилима! Подржимо јавни регистар

Асоцијација психолошких и полиграфских испитивања прва је покренула инцијативу прикупљања потписа и подршке грађана како би покренули ствари са мртве тачке, те тражили увођење односно успостављање „ЈАВНОГ РЕГИСТРА ПЕДОФИЛА“ који је прави начин борбе против педофилије.

Босна и Херцеговина 17.06.2016 | 10:15
Стоп педофилима! Подржимо јавни регистар
План је да о инцијативи, а затим и акцији упознају све релевантне институције, као и да се информише јавност о проблему педофилије, јер се дјеца свакодневно сусрећу са психо-физичким малтретирањем са посљедицама и траумама које остају на дјеци, а већина починитеља пролази некажњено.

Проблем је и кад се докаже кривица казне су благе, а извршиоци остају непознати јавности.

Ми желимо да им знамо име и презиме, да им видимо лице, да знамо гдје се крећу, у којем окружењу живе, да ли су под контролом и присмотром, јер педофилија је поремећај који другима уништава животе. Педофил се не жели лијечити јер се не жели одрећи онога у чему ужива, једино страх од санкције и јавне осуде га може спријечити и мотивисати да затражи стручну помоћ. Он ће се психологу и психијатру обратити за стручну помоћ једино ако он трпи, али не и ако због његовог понашања трпе други.

Једини начин да се боримо против њих је тај да се едукујемо како да их препознамо, које су им карактеристике, како бирају жртву, да познајемо њихово понашање, а истовремено да спријечимо приступ тим лицима дјеци.

То можемо управо тако што ћемо као грађани бити упознати и информисани ко су та лица. Зашто не радити анонимне анкете у васпитно-образовним институцијама и видјети има ли индикатора педофилије?

У САД-у постоји програм гдје сви осуђени преступници за сексуалне деликте иду на контролна полиграфска тестирања. Увијек постоји могућност да и за вријеме одобреног одсуства из казнених установа понове кривично дјело јер су они практично овисници о томе. Зашто и ко их крије?

Опште је позната чињеница да се у нашој земљи веома често воде критични поступци због педофилије против социјалних и просвјетних радника. Да ли је код нас систем тако конципиран да штити сам себе, односно своје службенике?

Треба напоменути да је у БиХ повећан број сексуалног насиља над дјецом, и ми као одговорно друштво требамо хитно реаговати, јер су педофили итекако присутни у нашем животном окружењу. Педофилија не познаје границе, политику, вјерску припадност, боју коже, зато заједнички снажно морамо одговорити на овај проблем.

Јавни регистар педофила је потребан ради заштите права наше дјеце, контроле свих лица која су осуђена за кривична дјела против полног интегритета.

Потребно је да се у хитном поступку дође до најбољих рјешења у циљу заштите дјеце и њихових интереса од најтежих облика насиља, злостављања и искориштавања.

Не смијемо дозволити да се то гура „под тепих“ и да се правимо да педофилија не постоји. Она постоји и сваким даном број жртава је све већи.

Земље у окружењу су увеле регистар педофила као што су Србија и Хрватска. Њихов регистар није јаван, али послодавци који раде с дјецом их могу користити. Хрватска као чланица ЕУ може у било којем тренутку добити информацију о осуђиваности одређеног лица на простору цијеле Европске уније. Дакле, могуће је затражити провјеру.

Македонија је отишла корак даље и дозволила је јавни приступ регистру педофила.

Заштитимо нашу дјецу, тражимо од државе да формално правно заврши све потребне процедуре и да коначно добијемо регистар педофила. Не дозволимо да било ко врши опструкцију нечега што нам је преко неопходно.

Наша дјеца заслужују сигуран амбијент за одрастање. Посебно су угрожена дјеца из дисфункционалних породица и без адекватне родитељске заштите, али је зато обавеза друштва да обрати пажњу на овај проблем и да јавност схвати да свачије дијете може постати жртва педофилије.

Опште је позната склоност релативизацији у нашем менталитету, негацији, те склоности да нам је лакше вјеровати да педофилије нема у нашем окружењу или да се не може догодити свакоме. Уколико неки случај педофилије и одјекне у медијима то се врло брзо припише „политичком прогону“ или се осуди жртва, па и онај ко помаже жртви. То јасно указује на низак степен свијести јавности у БиХ о овом проблему и изузетно је битно реаговати.

Педофилија у БиХ узима маха и нема разлога чекати са оваквом акцијом, јер нам је и пораст вршњачког насиља јасно послао поруку да када су у питању дјеца и њихово благостање, је увијек боље превентивно реаговати. Сваки живот је непроцјењиво вриједан, свако дијете, не смијемо „гурати под тепих“ случајеве педофилије и мислити да то код нас не постоји.

Јавност мора сазнати да педофили живе и задовољавају своје нагоне и у БиХ те морамо сазнати који су то људи које је суд осудио за педофилију.

Асоцијација психолошких и полиграфских испитивања ће истрајати у борби против предофилије, али молим све грађане да овај проблем најозбиљније схвате и својим потписом подршке нам помогну и убрзају процес доношења закона којим ће се формирати ЈАВНИ РЕГИСТАР ПЕДОФИЛА и на тај начин превентивно дјеловати и на све евентуалне будуће починитеље.

Саша Миловановић, предсједник АППИ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бум

17.06.2016 09:31

Ок.добра идеја,у потпуности подрзавам. Ал ста да радимо са малољетницама које саме "тразе" од дупло пс и тродупло старјијих мускараца ..и на крају мускарци су криви?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ме

17.06.2016 11:17

Које питање:))) ? јадни мускарац јели превисе захтијевати да се понаса у складу са својим годинама и здравим људским разумом и своје сексуалне потребе са зрелим (у минимуму пунољетним) особама задовољавају...

Name

ре

17.06.2016 12:12

Слазем се и ја дјевојке које нису пунољетне доводи у МОТЕЛ мој РАЈКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема везе!

18.06.2016 10:50

Знам да је истина теска, али цовеце зивимо у таквом друству... Ево ти линк па процитај сам...на српском хттпс://светлоистине.wордпресс.цом/2014/05/25/јеврејски-закони-зивота/

ОДГОВОРИТЕ