Варљиво прољеће обрало малињаке у Српској

Произвођачи малине у Републици Српској, чија је берба у пуном јеку, нису задовољни квалитетом и приносима јер су лоше временске прилике, које су обиљежиле ово прољеће, почеле да узимају данак.

Република Српска 16.06.2016 | 22:28
Варљиво прољеће обрало малињаке у Српској
Малинари објашњавају да хладноћа током цвјетања није погодовала биљкама због чега је род умањен, а ни квалитет није врхунски. Све то им наговјештава да ће и зарада, која је до сада била веома добра, ове године бити знатно мања.

Предсједник Савеза произвођача јагодичастог воћа БиХ и удружења "Виламет" Љубиша Алемпић рекао је да је берба раних сорти почела прије петнаестак дана. Он каже да ће слабе приносе и лош квалитет побољшати нови малињаци.

"На подручју регије Бирач имамо око 200 хектара под малињацима и иако су приноси ове године мањи, достићи ћемо вишегодишњи просјек наших општина од 2.000 тона захваљујући повећању засада у односу на лани", каже Алемпић.

Он истиче да су превелике количине кише и нагле промјене времена са великим температурним разликама оставиле велике посљедице.

"Поврх свега, фебруар је био топлији од маја што се одразило и на квалитет и на приносе", прича Алемпић.

Додаје да је бављење малинарством све популарније међу становницима Братунца и Сребренице.

"Малине многима миришу на зараду због добре откупне цијене тако да на подручју регије Бирач има више од 2.000 произвођача овог воћа. Очекујемо да ћемо у наредним годинама остварити 5.000 тона приноса", рекао је Алемпић.

Он је прецизирао да откупна цијена још није договорена, али се надају да ће бити на нивоу прошлогодишње која се кретала од 3,30 до 3,50 КМ по килограму.

"У Србији је откупна цијена испод три марке, али мислим да ћемо ми успјети да задржимо лањску цијену. Никада нисмо имали проблема са пласманом робе јер се ЕУ, Кина, Турска и Америка отимају за нашу малину. Годишње БиХ произведе око 10.000 тона, а 95 одсто извозимо", рекао је Алемпић.

Проблема са испоруком нема ни Драгомир Павловић из Теслића, али се жали да неће остварити пуне приносе.

"рошла година је била сушна и успорила раст малињака, а ова хладна, кишна и са мразом због чега имам велику штету. Очекујем око четири тоне рода, али је добро што имам своју хладњачу па нећу одмах продавати малину него ћу чекати август и бољу цијену", каже Павловић.

* 785 хектара под засадима малине у Републици Српској

* 10.000 тона годишња производња малине у БиХ

* 30 - 50 КМ дневице за бербу малине

* 2.500 КМ зараде малинари по дунуму

У пољопривредној задрузи "Увац" у Рудом кажу да су већ почели са откупом малине те да произвођачима исплаћују двије марке по килограму, а разлику у цијени ће платити кад буде одређена откупна цијена.

"Прошле године смо откупили 200 тона малине, а ове би требало да откупимо око 250, јер је порастао број произвођача", каже агроном из ове задруге Милован Топаловић.

Његов суграђанин Милорад Михајловић, који има 1.000 садница малине на дунуму, спас види у ширењу малињака.

"Годишње уберем нешто више од тоне малине и кад одбијем сва улагања, остане ми чисте добити око 2.500 КМ, што је одлично да допуни кућни буџет", прича Михајловић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истичу да је у Српској 785 хектара под засадима малине, те да се посљедњих година ово воће интензивно сади. Власници плантажа већ се труде да обезбиједе бераче. Објашњавају да се дневница, која подразумијева десет часова брања, креће од 30 до 50 марака. С обзиром на то да берба траје око 40 дана, они који засучу рукаве могу зарадити од 1.000 до 1.500 КМ.

Подстицаји
У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истичу да право на подстицаје малинари остварују кроз премије за произведено воће и поврће, затим кроз подизање нових засада и изградњу система за наводњавање.

"Премије за продату малину износе 44 фенинга по килограму", кажу у ресорном министарству.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

милицанин

16.06.2016 21:02

Мозда је Љубиси плацено по 3,5 км а волио бих да се неко јави и казе да му је откупна цјена прослогодисње малине била 3,5 км. Казете на један дулум остане 2500 км? Један дулум не мозе обрати једна особа али узецемо у обзир да је обрала једна особа. Рекли сте да један радник заради и до 1500 км, е нек се јави и тај сто је зарадио те паре у берби. Нек је и била откупна цјена 3,5 км (сто наравно није тацно) за тону малине добије се 3,500км а раднику се да 1500км. Како је могуце онда да се после свих троскова по дулуму заради 2,500км. А гдје је фрезање 3-4 пута копање исто толико пута бацање најмање 100 кг дјубрива стајњака. Везање, обрезивање, прскање. А гдје су препарати за прскање? Неко овде лазе? Погодите ко!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

17.06.2016 06:32

Слазем се, пуно је нелогицности, на западу берац се плаца по кг убраних малина, килограм малина у Финској нпр, коста 15-так еура, радник за корпу у коју стане 2,5кг буде плацен 3,2 до 3,5 евра. Реално за дан ако је екстра способан малине бас родиле, мозе набрати до 12-13 тих корпи, сто је око 80-90КМ, испаде да Финац кад прода малину по 15 евра за кг радника плати мање него овдс код нас кад прода по 3,5 км килограм малина. Планирао сам ици горе,па се распитивао, због тога знам, али ако неко плаца дневницу 35КМ за брање малина овде, нека ми се јави, имам искуства, знам радити, имам и мали малињак тако да нисам лаик, позовите, врло радо бих радио. Мозе и по уцинку