Varljivo proljeće obralo malinjake u Srpskoj

Proizvođači maline u Republici Srpskoj, čija je berba u punom jeku, nisu zadovoljni kvalitetom i prinosima jer su loše vremenske prilike, koje su obilježile ovo proljeće, počele da uzimaju danak.

Republika Srpska 16.06.2016 | 22:28
Varljivo proljeće obralo malinjake u Srpskoj
Malinari objašnjavaju da hladnoća tokom cvjetanja nije pogodovala biljkama zbog čega je rod umanjen, a ni kvalitet nije vrhunski. Sve to im nagovještava da će i zarada, koja je do sada bila veoma dobra, ove godine biti znatno manja.

Predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH i udruženja "Vilamet" Ljubiša Alempić rekao je da je berba ranih sorti počela prije petnaestak dana. On kaže da će slabe prinose i loš kvalitet poboljšati novi malinjaci.

"Na području regije Birač imamo oko 200 hektara pod malinjacima i iako su prinosi ove godine manji, dostići ćemo višegodišnji prosjek naših opština od 2.000 tona zahvaljujući povećanju zasada u odnosu na lani", kaže Alempić.

On ističe da su prevelike količine kiše i nagle promjene vremena sa velikim temperaturnim razlikama ostavile velike posljedice.

"Povrh svega, februar je bio topliji od maja što se odrazilo i na kvalitet i na prinose", priča Alempić.

Dodaje da je bavljenje malinarstvom sve popularnije među stanovnicima Bratunca i Srebrenice.

"Maline mnogima mirišu na zaradu zbog dobre otkupne cijene tako da na području regije Birač ima više od 2.000 proizvođača ovog voća. Očekujemo da ćemo u narednim godinama ostvariti 5.000 tona prinosa", rekao je Alempić.

On je precizirao da otkupna cijena još nije dogovorena, ali se nadaju da će biti na nivou prošlogodišnje koja se kretala od 3,30 do 3,50 KM po kilogramu.

"U Srbiji je otkupna cijena ispod tri marke, ali mislim da ćemo mi uspjeti da zadržimo lanjsku cijenu. Nikada nismo imali problema sa plasmanom robe jer se EU, Kina, Turska i Amerika otimaju za našu malinu. Godišnje BiH proizvede oko 10.000 tona, a 95 odsto izvozimo", rekao je Alempić.

Problema sa isporukom nema ni Dragomir Pavlović iz Teslića, ali se žali da neće ostvariti pune prinose.

"rošla godina je bila sušna i usporila rast malinjaka, a ova hladna, kišna i sa mrazom zbog čega imam veliku štetu. Očekujem oko četiri tone roda, ali je dobro što imam svoju hladnjaču pa neću odmah prodavati malinu nego ću čekati avgust i bolju cijenu", kaže Pavlović.

* 785 hektara pod zasadima maline u Republici Srpskoj

* 10.000 tona godišnja proizvodnja maline u BiH

* 30 - 50 KM dnevice za berbu maline

* 2.500 KM zarade malinari po dunumu

U poljoprivrednoj zadruzi "Uvac" u Rudom kažu da su već počeli sa otkupom maline te da proizvođačima isplaćuju dvije marke po kilogramu, a razliku u cijeni će platiti kad bude određena otkupna cijena.

"Prošle godine smo otkupili 200 tona maline, a ove bi trebalo da otkupimo oko 250, jer je porastao broj proizvođača", kaže agronom iz ove zadruge Milovan Topalović.

Njegov sugrađanin Milorad Mihajlović, koji ima 1.000 sadnica maline na dunumu, spas vidi u širenju malinjaka.

"Godišnje uberem nešto više od tone maline i kad odbijem sva ulaganja, ostane mi čiste dobiti oko 2.500 KM, što je odlično da dopuni kućni budžet", priča Mihajlović.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističu da je u Srpskoj 785 hektara pod zasadima maline, te da se posljednjih godina ovo voće intenzivno sadi. Vlasnici plantaža već se trude da obezbijede berače. Objašnjavaju da se dnevnica, koja podrazumijeva deset časova branja, kreće od 30 do 50 maraka. S obzirom na to da berba traje oko 40 dana, oni koji zasuču rukave mogu zaraditi od 1.000 do 1.500 KM.

Podsticaji
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističu da pravo na podsticaje malinari ostvaruju kroz premije za proizvedeno voće i povrće, zatim kroz podizanje novih zasada i izgradnju sistema za navodnjavanje.

"Premije za prodatu malinu iznose 44 feninga po kilogramu", kažu u resornom ministarstvu.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

milicanin

16.06.2016 23:02

Mozda je Ljubisi placeno po 3,5 km a volio bih da se neko javi i kaze da mu je otkupna cjena proslogodisnje maline bila 3,5 km. Kazete na jedan dulum ostane 2500 km? Jedan dulum ne moze obrati jedna osoba ali uzecemo u obzir da je obrala jedna osoba. Rekli ste da jedan radnik zaradi i do 1500 km, e nek se javi i taj sto je zaradio te pare u berbi. Nek je i bila otkupna cjena 3,5 km (sto naravno nije tacno) za tonu maline dobije se 3,500km a radniku se da 1500km. Kako je moguce onda da se posle svih troskova po dulumu zaradi 2,500km. A gdje je frezanje 3-4 puta kopanje isto toliko puta bacanje najmanje 100 kg djubriva stajnjaka. Vezanje, obrezivanje, prskanje. A gdje su preparati za prskanje? Neko ovde laze? Pogodite ko!!!

ODGOVORITE
Name

dejanpd

17.06.2016 08:32

Slazem se, puno je nelogicnosti, na zapadu berac se placa po kg ubranih malina, kilogram malina u Finskoj npr, kosta 15-tak eura, radnik za korpu u koju stane 2,5kg bude placen 3,2 do 3,5 evra. Realno za dan ako je ekstra sposoban maline bas rodile, moze nabrati do 12-13 tih korpi, sto je oko 80-90KM, ispade da Finac kad proda malinu po 15 evra za kg radnika plati manje nego ovds kod nas kad proda po 3,5 km kilogram malina. Planirao sam ici gore,pa se raspitivao, zbog toga znam, ali ako neko placa dnevnicu 35KM za branje malina ovde, neka mi se javi, imam iskustva, znam raditi, imam i mali malinjak tako da nisam laik, pozovite, vrlo rado bih radio. Moze i po ucinku