Пала Хрватска влада: Орешковић опозван

Тихомир Орешковић више није премијер Хрватске пошто је на гласању у Сабору добио само 15 гласова.

Регион 16.06.2016 | 17:10
Пала Хрватска влада: Орешковић опозван
На предлог ХДЗ-а чији министри нису присуствовали расправи, са 125 гласова за, 2 суздржана и 15 гласова против изгласано је неповерење премијеру Орешковићу.

Орешковић је рекао да је разлог његове смене то што је "због националних интереса" радио на решењу спора Ина-МОЛ кроз наставак арбитраже, што "некима није одговарало".

По први пут од осамостаљења у Хрватској је пала влада, јер је 125 посланика у Сабору, од 137 присутних, исказало неповерење кабинету Тихомира Орешковића. Подржали су га само посланици ”Моста”, а сви остали, од ХДЗ који га је предложио и поставио за премијера, до СДП-а гласали су за пад владе.

”Нија тајна да се моји ставови око ИНЕ не поклапају са неким другима у влади, а што се тиче Карамарка сада се показало да је утврђен сукоб интереса. Покушао сам да комуницирам са Карамарком, али он је моје позиве игнорисао. Прави разлог мог рушења је наставак арбитраже између ИНЕ и МОЛ-а, као и моје неслагање за нека кадровска решења у обавештајној служби, а то некима није одговарало”, рекао је Тихомир Орешковић у опроштајном говору у Сабору.

Од сада технички премијер тврди да је покушавано да се спречи наставак решавања спора између ИНЕ и МОЛ-а, а да су се умешали лични интереси појединаца који су то онемогућавали. Орешковић ту није директно навео Карамарка, али је очигледно мислио на њега, као и у случају да је био спречаван у избору шефа обавештајне агенције у Хрватској, СОА-е.

”То је моја једина кривица”, истакао је Орешковић.

Др Милорад Пуповац поручио је Орешковићу да је његова смена нужна, јер је водио владу која је прва која није знала да заустави пораст нетолеранције у Хрватској и притисак на мањине.

”Тек када је међународна заједница рекла ‘доста је’, покушало се са решавањем тог проблема, али је међународни углед Хрватске већ био тешко нарушен”, нагласио је Пуповац и детаљно истакао како досадашња влада није интегрисала мањине у свој програм.

По Пуповцу, други разлог што влада мора да оде је и урушавање јавног поретка, јер је поверење у институције у Хрватској на ниском нивоу.

”Хрватској треба нови почетак и није драма што ћемо имати опозив, али биће трагедија ако то поновимо. Треба нова политика и СДСС ће бити спреман да подржи нови почетак”.

Готово сви који су у Сабору образложили зашто ће да гласају против Орешковића, истакли су да хрватски експеримент није успео. Мањине су гурнуте на политичку маргину, а Орешковић је све преварио, јер је једно мислио а друго говорио.

”Третирали сте нас, Орешковићу, као покусне куниће, не мрцварите више Хрватску”, речено је у Сабору.

Председник ХНС-а Иван Врдољак је нагласио да падом владе падају и министри попут Златка Хасанбеговића. Шеф опозиције Зоран Милановић најавио је да ће се, ако дође до избора, залагати за најширу народну коалицију.

Одлазак ‘случајног премијера’ Тихомира Орешковића никога у Хрватској није растужио. У историји модерне Хрватске није било неспособнијег премијера, који је допуштао екстремно десничарење, па чак и кокетирање са усташтвом, а у владу је дошао као финансијски стручњак из израелске компаније. Хоће ли после свега бити у могућности да настави посао у тој компанији, тешко је рећи.

Хрватска је сада на раскрсници и веома брзо ће се видети да ли следе ванредни избори или ће ХДЗ покушати да пресложи владу са Здравком Марићем на челу.

СМЕЊЕН ЗБОГ "ЗВЕЗДА"
Новинар Петар Влахов смењен је уз опомену пред отказ јер је у Дневнику угостио астрологињу Анђелку Субашић која је прогнозирала каква је будућност хрватске владе и Томислава Карамарка. Она је "погледала" у звезде и шефу ХДЗ-а прорекла светлу будућност, без обзира на садашње проблеме.


(Блиц/Б92/Новости онлине)
(Фото: Реутерс)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Петар

16.06.2016 16:10

Ако Бог да ускороце пасти и влада Зељке Цвијановиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.06.2016 19:37

Пада ЅМ БиХ.

Name

НАША БАНДА

16.06.2016 16:20

НАШИ НЕЋЕ ПАСТИ НИ КАДА БИ АТОМСКА БОМБА ПАЛА НА ОНУ ЗГРАДУ САЧИЊЕНУ ОД ИДИОТА. СКУПИНА СА КУПЉЕНИМ ФАКУЛТЕТИМА БИ ОСТАЛА НА ВЛАСТИ И У ТОМ СЛУЧАЈУ. КОРОВ НЕ МОЖЕ УНИШТИТИ НИ БОМБА НИ РАДИЈАЦИЈА. ЈАКО ЈЕ ТО СА НАШИХ СЕЛА, НАША ЦИЈЕЛА СЕЉАЧКА ИСТОРИЈА САСТОЈИ СЕ ОД ПРИЧЕ ДОШАО СА СЕЛА И СНАШАО СЕ. ОГАВНИ БАЛКАНСКИ СЕЉАКЛУК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

управо

16.06.2016 16:38

Цитам "Пала Хрватска" и неста слике на рацунару......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

17.06.2016 06:55

НЕКА ДРЖАВА ПРОПАДНЕ, АЛИ ВЛАДУ НЕ ДИРАЈ!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ