Pala Hrvatska vlada: Orešković opozvan

Tihomir Orešković više nije premijer Hrvatske pošto je na glasanju u Saboru dobio samo 15 glasova.

Region 16.06.2016 | 17:10
Pala Hrvatska vlada: Orešković opozvan
Na predlog HDZ-a čiji ministri nisu prisustvovali raspravi, sa 125 glasova za, 2 suzdržana i 15 glasova protiv izglasano je nepoverenje premijeru Oreškoviću.

Orešković je rekao da je razlog njegove smene to što je "zbog nacionalnih interesa" radio na rešenju spora Ina-MOL kroz nastavak arbitraže, što "nekima nije odgovaralo".

Po prvi put od osamostaljenja u Hrvatskoj je pala vlada, jer je 125 poslanika u Saboru, od 137 prisutnih, iskazalo nepoverenje kabinetu Tihomira Oreškovića. Podržali su ga samo poslanici ”Mosta”, a svi ostali, od HDZ koji ga je predložio i postavio za premijera, do SDP-a glasali su za pad vlade.

”Nija tajna da se moji stavovi oko INE ne poklapaju sa nekim drugima u vladi, a što se tiče Karamarka sada se pokazalo da je utvrđen sukob interesa. Pokušao sam da komuniciram sa Karamarkom, ali on je moje pozive ignorisao. Pravi razlog mog rušenja je nastavak arbitraže između INE i MOL-a, kao i moje neslaganje za neka kadrovska rešenja u obaveštajnoj službi, a to nekima nije odgovaralo”, rekao je Tihomir Orešković u oproštajnom govoru u Saboru.

Od sada tehnički premijer tvrdi da je pokušavano da se spreči nastavak rešavanja spora između INE i MOL-a, a da su se umešali lični interesi pojedinaca koji su to onemogućavali. Orešković tu nije direktno naveo Karamarka, ali je očigledno mislio na njega, kao i u slučaju da je bio sprečavan u izboru šefa obaveštajne agencije u Hrvatskoj, SOA-e.

”To je moja jedina krivica”, istakao je Orešković.

Dr Milorad Pupovac poručio je Oreškoviću da je njegova smena nužna, jer je vodio vladu koja je prva koja nije znala da zaustavi porast netolerancije u Hrvatskoj i pritisak na manjine.

”Tek kada je međunarodna zajednica rekla ‘dosta je’, pokušalo se sa rešavanjem tog problema, ali je međunarodni ugled Hrvatske već bio teško narušen”, naglasio je Pupovac i detaljno istakao kako dosadašnja vlada nije integrisala manjine u svoj program.

Po Pupovcu, drugi razlog što vlada mora da ode je i urušavanje javnog poretka, jer je poverenje u institucije u Hrvatskoj na niskom nivou.

”Hrvatskoj treba novi početak i nije drama što ćemo imati opoziv, ali biće tragedija ako to ponovimo. Treba nova politika i SDSS će biti spreman da podrži novi početak”.

Gotovo svi koji su u Saboru obrazložili zašto će da glasaju protiv Oreškovića, istakli su da hrvatski eksperiment nije uspeo. Manjine su gurnute na političku marginu, a Orešković je sve prevario, jer je jedno mislio a drugo govorio.

”Tretirali ste nas, Oreškoviću, kao pokusne kuniće, ne mrcvarite više Hrvatsku”, rečeno je u Saboru.

Predsednik HNS-a Ivan Vrdoljak je naglasio da padom vlade padaju i ministri poput Zlatka Hasanbegovića. Šef opozicije Zoran Milanović najavio je da će se, ako dođe do izbora, zalagati za najširu narodnu koaliciju.

Odlazak ‘slučajnog premijera’ Tihomira Oreškovića nikoga u Hrvatskoj nije rastužio. U istoriji moderne Hrvatske nije bilo nesposobnijeg premijera, koji je dopuštao ekstremno desničarenje, pa čak i koketiranje sa ustaštvom, a u vladu je došao kao finansijski stručnjak iz izraelske kompanije. Hoće li posle svega biti u mogućnosti da nastavi posao u toj kompaniji, teško je reći.

Hrvatska je sada na raskrsnici i veoma brzo će se videti da li slede vanredni izbori ili će HDZ pokušati da presloži vladu sa Zdravkom Marićem na čelu.

SMENjEN ZBOG "ZVEZDA"
Novinar Petar Vlahov smenjen je uz opomenu pred otkaz jer je u Dnevniku ugostio astrologinju Anđelku Subašić koja je prognozirala kakva je budućnost hrvatske vlade i Tomislava Karamarka. Ona je "pogledala" u zvezde i šefu HDZ-a prorekla svetlu budućnost, bez obzira na sadašnje probleme.


(Blic/B92/Novosti online)
(Foto: Reuters)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Petar

16.06.2016 16:10

Ako Bog da uskoroce pasti i vlada Zeljke Cvijanovic.

ODGOVORITE
Name

ре

16.06.2016 19:37

Пада ЅМ БиХ.

Name

NAŠA BANDA

16.06.2016 16:20

NAŠI NEĆE PASTI NI KADA BI ATOMSKA BOMBA PALA NA ONU ZGRADU SAČINJENU OD IDIOTA. SKUPINA SA KUPLJENIM FAKULTETIMA BI OSTALA NA VLASTI I U TOM SLUČAJU. KOROV NE MOŽE UNIŠTITI NI BOMBA NI RADIJACIJA. JAKO JE TO SA NAŠIH SELA, NAŠA CIJELA SELJAČKA ISTORIJA SASTOJI SE OD PRIČE DOŠAO SA SELA I SNAŠAO SE. OGAVNI BALKANSKI SELJAKLUK.

ODGOVORITE
Name

upravo

16.06.2016 16:38

Citam "Pala Hrvatska" i nesta slike na racunaru......

ODGOVORITE
Name

PRIJEDOR

17.06.2016 06:55

NEKA DRŽAVA PROPADNE, ALI VLADU NE DIRAJ!!!!!!!

ODGOVORITE