'Степинац је душа хрватског народа'

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ оценио је данас да је некадашњи загребачки надбискуп Алојзије Степинац "душа хрватског народа" и "бисер Римокатоличке цркве" а да изложба која је о њему организована у Европском парламенту у Бриселу, не представља изненадјење за СРС.

Србија 16.06.2016 | 14:45
'Степинац је душа хрватског народа'
Шешељ је на конференцији за новинаре у седишту странке оценио да Степинац показује "праву природу Римокатоличке цркве као политичке организације".

"Римокатоличка црква послужила је као инфраструктура за улазак усташа из Италије а више од 400 њених свештеника директно је учествовало у злочинима над Србима у Независној Држави Хрватској", казао је лидер радикала.

Према речима историчара Јована Пејина, Степинац је априла 1941. године дочекао усташе и Анту Павелића у Загребу а имао је и значајну улогу у ставарању апарата НДХ.

"Степинац је, као и Владимир Назор, поздравио оснивање НДХ. Тај човек не може да буде светац јер то није заслужио својим делима", навео је Пејин.

Он је додао да нису тачне тврдње по којима је Степинац био добровољац у Српској војсци током Првог светског рата већ да су га Италијани, који су га раније заробили, послали у Солун 1918. године у време када су српске трупе већ прелазиле Саву, Дунав и Дрину.

Изложбу "Хрватски светац кардинал Степинац" у Европском парламенту организује посланица Хрватске сељачке странке Маријана Петир у сарадњи са Хрватским католичким свеучилиштем, Уредом за културна добра Загребачке надбискупије и Радном групом ЕПП за медјукултурни и религијски дијалог.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар