'Stepinac je duša hrvatskog naroda'

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocenio je danas da je nekadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac "duša hrvatskog naroda" i "biser Rimokatoličke crkve" a da izložba koja je o njemu organizovana u Evropskom parlamentu u Briselu, ne predstavlja iznenadjenje za SRS.

Srbija 16.06.2016 | 14:45
'Stepinac je duša hrvatskog naroda'
Šešelj je na konferenciji za novinare u sedištu stranke ocenio da Stepinac pokazuje "pravu prirodu Rimokatoličke crkve kao političke organizacije".

"Rimokatolička crkva poslužila je kao infrastruktura za ulazak ustaša iz Italije a više od 400 njenih sveštenika direktno je učestvovalo u zločinima nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", kazao je lider radikala.

Prema rečima istoričara Jovana Pejina, Stepinac je aprila 1941. godine dočekao ustaše i Antu Pavelića u Zagrebu a imao je i značajnu ulogu u stavaranju aparata NDH.

"Stepinac je, kao i Vladimir Nazor, pozdravio osnivanje NDH. Taj čovek ne može da bude svetac jer to nije zaslužio svojim delima", naveo je Pejin.

On je dodao da nisu tačne tvrdnje po kojima je Stepinac bio dobrovoljac u Srpskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata već da su ga Italijani, koji su ga ranije zarobili, poslali u Solun 1918. godine u vreme kada su srpske trupe već prelazile Savu, Dunav i Drinu.

Izložbu "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" u Evropskom parlamentu organizuje poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u saradnji sa Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Radnom grupom EPP za medjukulturni i religijski dijalog.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar