Ршумовић: Електронска чуда не могу да замијене књигу

Сва електронска чуда не могу да униште писану реч. Што више књига човек чита то више живота живи. Ако млади људи хоће себе да промене почеће да читају и да на тај начин живе са мудрошћу људи који су писали та дела.

Република Српска 16.06.2016 | 10:43
Ршумовић: Електронска чуда не могу да замијене књигу
Овим ријечима чаробњак књижевности, а посебно дјечије литературе Љубивоје Ршумовић почиње причу о свом новом дјелу "Кућа са окућницом" које је објавила београдска Издавачка кућа "Лагуна". Још прије тридесетак година овај писац написао је сонетни вијенац "Кућа" како би се одужио завичају и родитељима, оживљавајући у сјећањима и на папиру бајковите пејзаже планине Златибор гдје је одрастао. 

"'Књига са окућницом' је аутобиографска књига и састављена је од кратких прича. То је посебан жанр који се раније није много појављивао у српској књижевности. Прво сам у сонетном венцу од петнаест сонета обухватио народне пословице. Желео сам да савременој деци, односно читаоцима уопште пренесем понеку мудрост, лепу шалу, згоду и незгоду из прошлости", објашњава писац бројних књига за дјецу, али и аутор дјела која су инспирисала редитеље да створе представе за најмлађе.  

Сва сјећања и биљешке из личног дневника сабрао је у књигу "Кућа са окућницом" која је намијењена тинејџерима.

"Кућа у српској митологији значи огњиште, а кућни праг је култно место где се окупљају укућани и родбина свакодневно, а и у неким посебним приликама. А окућница је све оно што се догађа око куће, а она је у мом детињству била предивна" каже Ршумовић.

Међу корицама нове писане авантуре смјестили су ликови из доба пишчевог одрастања којима је на тај начин желио да подари вјечни живот. У односу на вријеме када је био дјечак многе ствари су се промијениле, али аутор неколико десетина наслова за дјецу има оптимистичне прогнозе.

"Електронске играчке ма колико корисне и потребне ипак не могу да замене књигу", сматра писац који је аутор и три уџбеника за основну школу "Деца су народ посебан",  "Азбуквар" и "Писменар".

Док се на полицама бројних библиотека шепуре његове књиге "Три чвора на трепавици", "Вид из Таламбаса", "Ма шта ми рече", "Још нам само але фале", "Заувари" Ршумовић припрема перо за нове приче које ће да освоје дјечија срца. 

Препоруке

"Деца не би смела да забораве на драгоцена дела Бранка Ћопића, међу којима се издвајају "Доживљаји мачка Тоше".  Наравно, морају да читају и квалитетне књиге страних писаца, као што су 'Мали принц', 'Доживљаји Тома Сојера', 'Дечаци Павлове улице', 'Кроз пустињу и прашуму'" каже Љубивоје Ршумовић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

***

16.06.2016 11:49

Да, цитати књигу и богат дусевно бити, а ту су и књиге Орлови рано лете, Николетина Бурсац па Хадук Станко и многи други бисери насих писаца. Познаје се цовјек који воли и цита књиге и у изразавању нема бриге...

ОДГОВОРИТЕ