Геодетска управа тужена за 15 милиона

Против Републичке управе за геодетске и имовинско – правне послове води се већи број тужби тешких 15 милиона марака, без затезних камата, а већ је изгубила спор вриједан 3,9 милиона КМ без камата, открили су ревизори који су Управи дали мишљење са резервом за рад у прошлој години.

Република Српска 16.06.2016 | 07:33
Геодетска управа тужена за 15 милиона
Међу највећим тужбеним захтјевима који су поднесени против Геодетске управе је тужба „Геоинжењеринга“ из Бањалуке и „Гис софт“ из Брчког „тешка“ 3,9 милиона КМ ради исплате дуга за геодетске радове.

Пресудом Окружног привредног суда Бањалука, из фебруара ове године, Геодетска управа је изгубила овај спор и обавезана је да плати 3,9 милиона КМ са каматом која је достигла главницу. Међутим, Управа је поднијела жалбу на ту пресуду.

Поред овог, значајан износ од Геодетске управе тужбом потражује и Хyпо Алпе Адриа банка ради накнаде штете због раскида уговора о куповини пословног простора од фирме „Тргопродаја“ из Приједора вриједности 4,5 милиона КМ.

Међу значајнијим споровима који се воде против Управе још су тужба фирме „Плантс Глобал Инц БиХ“ тешка 2,5 милиона КМ те тужба Владимира Војиновића од два милиона марака.

Управу су у више наврати тужили и радници и ти спорови се још увијек воде пред судовима.

Геодетска управа се у одређеном броју спорова јавља и као тужилац, а највећи износи односе се на тужбу против „Тргопродаје“ из Приједора ради раскида уговора о куповини пословног простора и враћања датог аванса од 1,5 милиона марака. Други спор односи се на противтужбу пртив фриме „Дигит“ у износу од 473.330 КМ.

Запошљавали без конкурса, волонтерима исплаћивали накнаде

Ревизори су утврдили и да је Геодетска управа лани запошљавала раднике на одређено вријеме на период дужи од шест мјесеци и то без конкурса.

„У Управи су на крају прошле године била запослена 24 извршиоца којима су уговори о раду на одређено вријеме продужавани дуже од двије године што није у складу са законом“, навели су ревизори.

Истакли су и да евиденције о присуству на послу нису усаглашене са платним листама односно радним сатима.

Такође, Управа је у току прошле године закључивала и уговоре са волонтерима којима је давала накнаде за волонтирање чиме је кршила закон. Накнаде волонтерима кретале су се од 489 КМ бруто по рјешењу Владе РС до 30 % просјечне нето плате у Републици Српској.

Крајем децембра прошле године директор Управе је донио одлуку којом је дефинисано да ће се волонретима плаћати само накнада за превоз и топли оброк у „просјечној висини од 90 КМ мјесечно“.

Службене аутомобиле користили за долазак и одлазак с посла

Поред тога, навели су и да Наредба директора Геодетске управе из 2014. године, којом је дефинисано да он може одобрити употребу службеног аутомобила код доласка на посао и одласка с посла, није у складу са закључком Владе Републике Српске из 2011. године којим је забрањена употреба службених возила ван радног времена.

У извјештају је истакнуто и да је директор 8. јуна ове године донио Наредбу о измјени наредбе којом се ова одредба брише.

Ревизори су утврдили да је Управа стварала и веће обавезе од расположивих средстава као и да је кршила Закон о јавним набавкама.

„У отвореном поступку набавке услуга одржавања перманентних станица глобалног сателитског навигационог система прихваћена је понуда и закључен уговор са јединим квалификованим понуђачем чија је цијена понуде за 16 одсто већа од планираног износа за ову набавку. Због тога је поступак набавке требао бити поништен, али то није учињено“, додаје се у извјештају.

Геодетска управа је у прошлој години за рекламу и пропаганду потрошила 273.680 КМ.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ругип

16.06.2016 08:28

Тако је то када Геодетском управом управља снсд и днс политицка и земљисна мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

16.06.2016 08:30

Па Будимир Станковиц и његов син Драган кумце Милорада Додика по Управи и тросе паре градјана и капом и саком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

влада

16.06.2016 08:35

Па због пословног простора у Приједору Буде Станковица смјењен је Глугориц када је све то понистио.Додик га хитно смјенио сто му је ударио на кума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

знам

16.06.2016 08:48

Слузбена аута па Ацо Деуриц је приватизовао тојоту и вози се за викенд у Хан Пијесак, вози по Србији иде церки у Беогеад.Ма фуј.Исти тај је полтрон Буде Станковица и не излази из Кеја гдје договарају пљацке дрзавних некретнина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реклама

16.06.2016 08:52

Те силне паре су дали својим резимским медијма ртрс, атв, гласу српске, независним новинама и нес радију.Срамота како тросе паре нас градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

16.06.2016 08:58

Ви у Геодетској сви сте за робије на целу са Милосом Комљеновицем па онда Цана Бабиц, Данијела Домазет, Мирко Стојцинивиц на привременом раду у Правобраниластву, Миладин Дјокановиц, Дарко Мискивиц...Та геодетска мафија је уцинила највеце зло лазном и незаконитом укњзбом за тајкуне Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опа цупа

16.06.2016 09:23

Хоцели сада Додик смјенити менадзмент Геодетске управеили це их наградити као до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гео

16.06.2016 09:27

Сесдесет милиона су узели Будо Станковуц са својим сином помоцником директором за набавке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

16.06.2016 09:32

Ниста њима нико не мозе док је њима Доде покровитеља.Његова је полиција и тузиластво не бери бригу никоме неце фалити длака са главе.Има у геодетској и других не само Баје ту је и Небојса Радмановиц и Игор Радојциц који контролису дио градјевинске мафије а Цана Бабиц им је главни оперативац за мулхање и незакониту укњизбу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

16.06.2016 09:35

Правице они Глигорица од блата.Радници памте какав је то господин и прави директор био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слузба

16.06.2016 09:54

Ма људи који су у Геодетској управи лопови да су цак преварили и Свјетску банку јер су фалсификовали папире о јавном излагању и клепили лову за куповину писловних простора и возила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

16.06.2016 10:02

Ми градјани најбоље знамо ста нам раде појединци из Геодетске управе док не платимо не моземо ниста ријесити па цак ни тада јер ако је друга страна дала висе изгубицете спорколико год били у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

16.06.2016 11:16

Сто су се уцутали ови Додикови ботови немају кога окривити а несмију ударити на своју багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оцевидац

16.06.2016 11:19

Све паре од пислова са Геодетском се носе Буди Станковицу као да се финансира снсд а у ствари лопуза узима 50% себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

16.06.2016 11:40

Додиков и зелкин лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревизија

16.06.2016 12:18

Ноје све објављено због притиска на насег сефа па се фризирало.

ОДГОВОРИТЕ