Geodetska uprava tužena za 15 miliona

Protiv Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove vodi se veći broj tužbi teških 15 miliona maraka, bez zateznih kamata, a već je izgubila spor vrijedan 3,9 miliona KM bez kamata, otkrili su revizori koji su Upravi dali mišljenje sa rezervom za rad u prošloj godini.

Republika Srpska 16.06.2016 | 07:33
Geodetska uprava tužena za 15 miliona
Među najvećim tužbenim zahtjevima koji su podneseni protiv Geodetske uprave je tužba „Geoinženjeringa“ iz Banjaluke i „Gis soft“ iz Brčkog „teška“ 3,9 miliona KM radi isplate duga za geodetske radove.

Presudom Okružnog privrednog suda Banjaluka, iz februara ove godine, Geodetska uprava je izgubila ovaj spor i obavezana je da plati 3,9 miliona KM sa kamatom koja je dostigla glavnicu. Međutim, Uprava je podnijela žalbu na tu presudu.

Pored ovog, značajan iznos od Geodetske uprave tužbom potražuje i Hypo Alpe Adria banka radi naknade štete zbog raskida ugovora o kupovini poslovnog prostora od firme „Trgoprodaja“ iz Prijedora vrijednosti 4,5 miliona KM.

Među značajnijim sporovima koji se vode protiv Uprave još su tužba firme „Plants Global Inc BiH“ teška 2,5 miliona KM te tužba Vladimira Vojinovića od dva miliona maraka.

Upravu su u više navrati tužili i radnici i ti sporovi se još uvijek vode pred sudovima.

Geodetska uprava se u određenom broju sporova javlja i kao tužilac, a najveći iznosi odnose se na tužbu protiv „Trgoprodaje“ iz Prijedora radi raskida ugovora o kupovini poslovnog prostora i vraćanja datog avansa od 1,5 miliona maraka. Drugi spor odnosi se na protivtužbu prtiv frime „Digit“ u iznosu od 473.330 KM.

Zapošljavali bez konkursa, volonterima isplaćivali naknade

Revizori su utvrdili i da je Geodetska uprava lani zapošljavala radnike na određeno vrijeme na period duži od šest mjeseci i to bez konkursa.

„U Upravi su na kraju prošle godine bila zaposlena 24 izvršioca kojima su ugovori o radu na određeno vrijeme produžavani duže od dvije godine što nije u skladu sa zakonom“, naveli su revizori.

Istakli su i da evidencije o prisustvu na poslu nisu usaglašene sa platnim listama odnosno radnim satima.

Takođe, Uprava je u toku prošle godine zaključivala i ugovore sa volonterima kojima je davala naknade za volontiranje čime je kršila zakon. Naknade volonterima kretale su se od 489 KM bruto po rješenju Vlade RS do 30 % prosječne neto plate u Republici Srpskoj.

Krajem decembra prošle godine direktor Uprave je donio odluku kojom je definisano da će se volonretima plaćati samo naknada za prevoz i topli obrok u „prosječnoj visini od 90 KM mjesečno“.

Službene automobile koristili za dolazak i odlazak s posla

Pored toga, naveli su i da Naredba direktora Geodetske uprave iz 2014. godine, kojom je definisano da on može odobriti upotrebu službenog automobila kod dolaska na posao i odlaska s posla, nije u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske iz 2011. godine kojim je zabranjena upotreba službenih vozila van radnog vremena.

U izvještaju je istaknuto i da je direktor 8. juna ove godine donio Naredbu o izmjeni naredbe kojom se ova odredba briše.

Revizori su utvrdili da je Uprava stvarala i veće obaveze od raspoloživih sredstava kao i da je kršila Zakon o javnim nabavkama.

„U otvorenom postupku nabavke usluga održavanja permanentnih stanica globalnog satelitskog navigacionog sistema prihvaćena je ponuda i zaključen ugovor sa jedinim kvalifikovanim ponuđačem čija je cijena ponude za 16 odsto veća od planiranog iznosa za ovu nabavku. Zbog toga je postupak nabavke trebao biti poništen, ali to nije učinjeno“, dodaje se u izvještaju.

Geodetska uprava je u prošloj godini za reklamu i propagandu potrošila 273.680 KM.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

rugip

16.06.2016 10:28

Tako je to kada Geodetskom upravom upravlja snsd i dns politicka i zemljisna mafija.

ODGOVORITE
Name

Trn

16.06.2016 10:30

Pa Budimir Stankovic i njegov sin Dragan kumce Milorada Dodika po Upravi i trose pare gradjana i kapom i sakom.

ODGOVORITE
Name

vlada

16.06.2016 10:35

Pa zbog poslovnog prostora u Prijedoru Bude Stankovica smjenjen je Glugoric kada je sve to ponistio.Dodik ga hitno smjenio sto mu je udario na kuma.

ODGOVORITE
Name

znam

16.06.2016 10:48

Sluzbena auta pa Aco Deuric je privatizovao tojotu i vozi se za vikend u Han Pijesak, vozi po Srbiji ide cerki u Beogead.Ma fuj.Isti taj je poltron Bude Stankovica i ne izlazi iz Keja gdje dogovaraju pljacke drzavnih nekretnina.

ODGOVORITE
Name

reklama

16.06.2016 10:52

Te silne pare su dali svojim rezimskim medijma rtrs, atv, glasu srpske, nezavisnim novinama i nes radiju.Sramota kako trose pare nas gradjana.

ODGOVORITE
Name

pravda

16.06.2016 10:58

Vi u Geodetskoj svi ste za robije na celu sa Milosom Komljenovicem pa onda Cana Babic, Danijela Domazet, Mirko Stojcinivic na privremenom radu u Pravobranilastvu, Miladin Djokanovic, Darko Miskivic...Ta geodetska mafija je ucinila najvece zlo laznom i nezakonitom uknjzbom za tajkune Milorada Dodika.

ODGOVORITE
Name

opa cupa

16.06.2016 11:23

Hoceli sada Dodik smjeniti menadzment Geodetske upraveili ce ih nagraditi kao do sada.

ODGOVORITE
Name

geo

16.06.2016 11:27

Sesdeset miliona su uzeli Budo Stankovuc sa svojim sinom pomocnikom direktorom za nabavke.

ODGOVORITE
Name

Mitar

16.06.2016 11:32

Nista njima niko ne moze dok je njima Dode pokrovitelja.Njegova je policija i tuzilastvo ne beri brigu nikome nece faliti dlaka sa glave.Ima u geodetskoj i drugih ne samo Baje tu je i Nebojsa Radmanovic i Igor Radojcic koji kontrolisu dio gradjevinske mafije a Cana Babic im je glavni operativac za mulhanje i nezakonitu uknjizbu.

ODGOVORITE
Name

Ranko

16.06.2016 11:35

Pravice oni Gligorica od blata.Radnici pamte kakav je to gospodin i pravi direktor bio.

ODGOVORITE
Name

sluzba

16.06.2016 11:54

Ma ljudi koji su u Geodetskoj upravi lopovi da su cak prevarili i Svjetsku banku jer su falsifikovali papire o javnom izlaganju i klepili lovu za kupovinu pislovnih prostora i vozila.

ODGOVORITE
Name

Zoran

16.06.2016 12:02

Mi gradjani najbolje znamo sta nam rade pojedinci iz Geodetske uprave dok ne platimo ne mozemo nista rijesiti pa cak ni tada jer ako je druga strana dala vise izgubicete sporkoliko god bili u pravu.

ODGOVORITE
Name

Luka

16.06.2016 13:16

Sto su se ucutali ovi Dodikovi botovi nemaju koga okriviti a nesmiju udariti na svoju bagru.

ODGOVORITE
Name

ocevidac

16.06.2016 13:19

Sve pare od pislova sa Geodetskom se nose Budi Stankovicu kao da se finansira snsd a u stvari lopuza uzima 50% sebi.

ODGOVORITE
Name

policajac

16.06.2016 13:40

Dodikov i zelkin lopovluk.

ODGOVORITE
Name

revizija

16.06.2016 14:18

Noje sve objavljeno zbog pritiska na naseg sefa pa se friziralo.

ODGOVORITE