Упућен оштар протест Бриселу због Степинца

Шефу српске Мисије при ЕУ у Бриселу Душку Лопандићу дата је инструкција да упути оштар протест због изложбе "Хрватски светац кардинал Степинац" у ЕП.

Србија 15.06.2016 | 20:40
Упућен оштар протест Бриселу због Степинца
То је саопштило Министарство спољних послова.

Амбасадор Лопандић упутио је протестна писма председнику Европског парламента Мартину Шулцу, као и председавајућем Комитету за спољне послове Европског парламента Елмару Броку, председнику групације Европске народне партије (ЕПП) Манфреду Веберу, а о наведеном ће да обавести известиоца за Републику Србију Дејвида Макалистера и известиоце из сенке и друге посланике ЕП, додаје се у саопштењу.

Изложбу и скуп о Степинцу организује посланица Хрватске сељачке странке Маријана Петир у сарадњи с Хрватским католичким свеучилиштем, Уредом за културна добра Загребачке надбискупије и Радном групом ЕПП за међукултурни и религијски дијалог.

У писмима, Министарство спољних послова Републике Србије указује на неприхватљивост организовања изложбе којом се велича лик и дело кардинала Степинца, који се ту представља као "истински бисер католичке цркве и хрватског народа", а кога српски народ и Српска православна црква сматрају одговорним за масовне злочине против српског и другог нехрватског живља током Другог светског рата на подручју такозване Независне државе Хрватске.

Подсећа се да је Степинац осуђен 1946. године у Загребу (Врховни суд НР Хрватске) на 16 година затворске казне и губитак грађанских и политичких права у трајању од три године због свог деловања и подстицања на злочине, издају и сарадњу са усташким режимом и масовног покрштавања десетине хиљада Срба.

Указује се, такође, да је папа Фрања зауставио процес канонизације Степиница након разговора који су државни и црквени званичници Републике Србије с њим водили, као и да је формирана заједничка комисија Ватикана и СПЦ која треба да испита читав случај.

Указује се и да је председник Србије Томислав Николић активно ангажован на прикупљању документационог материјала који треба да буде стављен на увид поменутој Комисији, како би аргументи који говоре против канонизације Степинца били узети у обзир.

У писмима се, на крају, истиче да је ово питање веома важно не само за односе с Ватиканом, већ пре свега с Хрватском, јер би се неуважавање историјских чињеница и улоге Степинца током НДХ у Другом светском рату одразило на процес суштинског помирења између две земље, као и у региону, додаје се у саопштењу.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мики

15.06.2016 20:39

Стета сто у БИХ не влада заједниство. БиХ треба слиједити Србију и послати протестну ноту!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

15.06.2016 23:22

Па у БХ се Срби, Хрвати и босњаци не могу договорити и којом руком це у wц пустити воду акамоли да у договору-заједницки пису неке 'ноте' јер стално неко неста блокира

Name

Михаило Микиц

16.06.2016 00:49

Сваки народ треба сам да се сусретне са злоцинима својих синова и кцери. Да злоцине осуди па тако исто и хрватски народ са својим римокатолицком "црквом" треба сам да расцисти са поцињеним злоцинима својих устаса, фратара, бискупа и кардинала Степинца над Православним СРБима током Другог свјетдког рата!

Name

зумба

15.06.2016 21:05

Како да не Мики,ми бисмо се требали замјерити Еу да би удовољили Србији која се позива на пресуду Степинцу из 1946 године који је био Војни суд.А Србија не признаје пресуду медјународног суда у Хаагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Већ виђено

15.06.2016 21:25

Све је јасно, чиста реусташизација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ију

15.06.2016 22:04

Јој немојте тако гласно,наљутит це се онда ови из Брисела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yунг

16.06.2016 05:01

Ако ако и треба гдје злоцинци могу бити свеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

16.06.2016 09:49

Хало ба људи шта вам је.Па од бивше државе Дража исто тако осуђен на смрт стрељањем а ви ге рехабилитовали без судског процеса и сад ко имате право нешто приговарати Хрватској ??????????????????????

ОДГОВОРИТЕ