Upućen oštar protest Briselu zbog Stepinca

Šefu srpske Misije pri EU u Briselu Dušku Lopandiću data je instrukcija da uputi oštar protest zbog izložbe "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" u EP.

Srbija 15.06.2016 | 20:40
Upućen oštar protest Briselu zbog Stepinca
To je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasador Lopandić uputio je protestna pisma predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, kao i predsedavajućem Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmaru Broku, predsedniku grupacije Evropske narodne partije (EPP) Manfredu Veberu, a o navedenom će da obavesti izvestioca za Republiku Srbiju Dejvida Makalistera i izvestioce iz senke i druge poslanike EP, dodaje se u saopštenju.

Izložbu i skup o Stepincu organizuje poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u saradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Radnom grupom EPP za međukulturni i religijski dijalog.

U pismima, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ukazuje na neprihvatljivost organizovanja izložbe kojom se veliča lik i delo kardinala Stepinca, koji se tu predstavlja kao "istinski biser katoličke crkve i hrvatskog naroda", a koga srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svetskog rata na području takozvane Nezavisne države Hrvatske.

Podseća se da je Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu (Vrhovni sud NR Hrvatske) na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog delovanja i podsticanja na zločine, izdaju i saradnju sa ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine hiljada Srba.

Ukazuje se, takođe, da je papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinica nakon razgovora koji su državni i crkveni zvaničnici Republike Srbije s njim vodili, kao i da je formirana zajednička komisija Vatikana i SPC koja treba da ispita čitav slučaj.

Ukazuje se i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno angažovan na prikupljanju dokumentacionog materijala koji treba da bude stavljen na uvid pomenutoj Komisiji, kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir.

U pismima se, na kraju, ističe da je ovo pitanje veoma važno ne samo za odnose s Vatikanom, već pre svega s Hrvatskom, jer bi se neuvažavanje istorijskih činjenica i uloge Stepinca tokom NDH u Drugom svetskom ratu odrazilo na proces suštinskog pomirenja između dve zemlje, kao i u regionu, dodaje se u saopštenju.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Miki

15.06.2016 20:39

Steta sto u BIH ne vlada zajednistvo. BiH treba slijediti Srbiju i poslati protestnu notu!!!

ODGOVORITE
Name

miki

15.06.2016 23:22

Pa u BH se Srbi, Hrvati i bosnjaci ne mogu dogovoriti i kojom rukom ce u wc pustiti vodu akamoli da u dogovoru-zajednicki pisu neke 'note' jer stalno neko nesta blokira

Name

Mihailo Mikic

16.06.2016 00:49

Svaki narod treba sam da se susretne sa zlocinima svojih sinova i kceri. Da zlocine osudi pa tako isto i hrvatski narod sa svojim rimokatolickom "crkvom" treba sam da rascisti sa pocinjenim zlocinima svojih ustasa, fratara, biskupa i kardinala Stepinca nad Pravoslavnim SRBima tokom Drugog svjetdkog rata!

Name

zumba

15.06.2016 21:05

Kako da ne Miki,mi bismo se trebali zamjeriti Eu da bi udovoljili Srbiji koja se poziva na presudu Stepincu iz 1946 godine koji je bio Vojni sud.A Srbija ne priznaje presudu medjunarodnog suda u Haagu.

ODGOVORITE
Name

Već viđeno

15.06.2016 21:25

Sve je jasno, čista reustašizacija.

ODGOVORITE
Name

iju

15.06.2016 22:04

Joj nemojte tako glasno,naljutit ce se onda ovi iz Brisela.

ODGOVORITE
Name

Yung

16.06.2016 05:01

Ako ako i treba gdje zlocinci mogu biti sveci.

ODGOVORITE
Name

cober

16.06.2016 09:49

Halo ba ljudi šta vam je.Pa od bivše države Draža isto tako osuđen na smrt streljanjem a vi ge rehabilitovali bez sudskog procesa i sad ko imate pravo nešto prigovarati Hrvatskoj ??????????????????????

ODGOVORITE