Раскошно знање србачке гимназијалке

Ученица другог разреда србачке Гимназије Лидија Ножанић из Горњих Срђевића посједује изванредан таленат за литерарно стваралаштво, али и завидно знање у другим областима културно-образовног рада, што је потврђено бројним признањима освојеним на општинском, регионалном и републичком нивоу.

Република Српска 15.06.2016 | 14:17
Раскошно знање србачке гимназијалке
Тако је на републичком такмичењу са литерарним радом „Монолог Николе Тесле“, које је организовано поводом обиљежавања 160 година од рођења нашег великог проналазача, освојила прво мјесто и добила признање Министарства просвјете и културе Републике Српске. Лидија је крајем прошле године освојила друго мјесто на литерарном конкурсу посвећеном обиљежавању Дана Републике са пјесном „Огњиште“. Прије двије године, као основац, била је најбоља на републичком такмичењу, које је организовало Министарство породице, омладине и спорта, са литерарним радом под називом „Имам своја права“.

Ова дјевојчица је свој таленат за поезију показала у основној школи, када је на себе скренула пажњу наставника. Посебно из разлога што их је Лидија, умјесто дјечијих стихова, изненадила зрелошћу писања о озбиљним темама, нарочито о љубави према отаџбини. „У својим пјесмама описујем духовно стање тијела у неким тежим животним ситуацијама. Изражавам и свој национални став, љубав према хришћанству које је прожето нитима савршенства, а које се огледа у односу човјека и Бога. То ме покреће и инспирише. То је оно што ми помаже да духовно сазријевам и осјетим оно што су осјећали Шантић, Јакшић, Дучић“, каже Лидија.

Лидија Ножанић за досадашњи успјех захвална је наставници Љиљани Бијелонић, те приофесорицама Бранки Кесер и Милици Марковић. „Лидија Ножанић је прави феномен. Није она успјешна само на литерарном пољу, она једнако испољава таленат и за ликовну умјетност, математику, историју, физику. Укратко, она је свестрана и успјешна у свим областима и она је понос наше школе, а и општине“, са одушевљењем каже професорица Српског језика и књижевности у Центру средњих школа „Петар Кочић“ у Српцу Бранка Кесер.

Лидија је учествовала и неколико пута у Школи сликања, која се организује у оквиру Ликовно-еколошке колоније на Бардачи. Њено сликарско умијеће наишло је на пажњу афирмисаних сликара. „Волим сликати на платну, углавном пејзаже и мртву природу. Да ли ћу се озбиљније бавити сликањем, још нисам одлучила. Приоритет је писање. Припремам поетску збирку у којој ће се наћи нешто више од 30 пјесама, а намјењена је за слијепа лица“, каже Лидија. Она додаје да је до сада написала шездесетак пјесама и осталих литерарних радова који нису објављивани, али се нада да ће се ускоро наћи у њеном књижевном првенцу.

БН телевизија (С. К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

16.06.2016 06:36

Лидија све најбоље у будуцем раду.Одавно нисам процитао на интернету овако несто драго и поуцно а јос ми је дразе сто си бас из НАСИХ ГОРЊИ СРДЈЕВИЦА и ја сам из Горњи Срдјевица сад зивим у Српцу на раду у Свајцарској ма да ми је твоје презиме непознато и никог незнам од твојих.Ја Имам три церке од 10,15 и 17 година и са њима сам срецан и поносан.Поздрав теби твојим Родитељима и уцитељицама .Драган Ивановиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лидија

16.06.2016 20:33

Хвала много. Велики поздрав за Вас и Васу породицу.