Raskošno znanje srbačke gimnazijalke

Učenica drugog razreda srbačke Gimnazije Lidija Nožanić iz Gornjih Srđevića posjeduje izvanredan talenat za literarno stvaralaštvo, ali i zavidno znanje u drugim oblastima kulturno-obrazovnog rada, što je potvrđeno brojnim priznanjima osvojenim na opštinskom, regionalnom i republičkom nivou.

Republika Srpska 15.06.2016 | 14:17
Raskošno znanje srbačke gimnazijalke
Tako je na republičkom takmičenju sa literarnim radom „Monolog Nikole Tesle“, koje je organizovano povodom obilježavanja 160 godina od rođenja našeg velikog pronalazača, osvojila prvo mjesto i dobila priznanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Lidija je krajem prošle godine osvojila drugo mjesto na literarnom konkursu posvećenom obilježavanju Dana Republike sa pjesnom „Ognjište“. Prije dvije godine, kao osnovac, bila je najbolja na republičkom takmičenju, koje je organizovalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta, sa literarnim radom pod nazivom „Imam svoja prava“.

Ova djevojčica je svoj talenat za poeziju pokazala u osnovnoj školi, kada je na sebe skrenula pažnju nastavnika. Posebno iz razloga što ih je Lidija, umjesto dječijih stihova, iznenadila zrelošću pisanja o ozbiljnim temama, naročito o ljubavi prema otadžbini. „U svojim pjesmama opisujem duhovno stanje tijela u nekim težim životnim situacijama. Izražavam i svoj nacionalni stav, ljubav prema hrišćanstvu koje je prožeto nitima savršenstva, a koje se ogleda u odnosu čovjeka i Boga. To me pokreće i inspiriše. To je ono što mi pomaže da duhovno sazrijevam i osjetim ono što su osjećali Šantić, Jakšić, Dučić“, kaže Lidija.

Lidija Nožanić za dosadašnji uspjeh zahvalna je nastavnici Ljiljani Bijelonić, te priofesoricama Branki Keser i Milici Marković. „Lidija Nožanić je pravi fenomen. Nije ona uspješna samo na literarnom polju, ona jednako ispoljava talenat i za likovnu umjetnost, matematiku, istoriju, fiziku. Ukratko, ona je svestrana i uspješna u svim oblastima i ona je ponos naše škole, a i opštine“, sa oduševljenjem kaže profesorica Srpskog jezika i književnosti u Centru srednjih škola „Petar Kočić“ u Srpcu Branka Keser.

Lidija je učestvovala i nekoliko puta u Školi slikanja, koja se organizuje u okviru Likovno-ekološke kolonije na Bardači. Njeno slikarsko umijeće naišlo je na pažnju afirmisanih slikara. „Volim slikati na platnu, uglavnom pejzaže i mrtvu prirodu. Da li ću se ozbiljnije baviti slikanjem, još nisam odlučila. Prioritet je pisanje. Pripremam poetsku zbirku u kojoj će se naći nešto više od 30 pjesama, a namjenjena je za slijepa lica“, kaže Lidija. Ona dodaje da je do sada napisala šezdesetak pjesama i ostalih literarnih radova koji nisu objavljivani, ali se nada da će se uskoro naći u njenom književnom prvencu.

BN televizija (S. K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

16.06.2016 06:36

Lidija sve najbolje u buducem radu.Odavno nisam procitao na internetu ovako nesto drago i poucno a jos mi je draze sto si bas iz NASIH GORNJI SRDJEVICA i ja sam iz Gornji Srdjevica sad zivim u Srpcu na radu u Svajcarskoj ma da mi je tvoje prezime nepoznato i nikog neznam od tvojih.Ja Imam tri cerke od 10,15 i 17 godina i sa njima sam srecan i ponosan.Pozdrav tebi tvojim Roditeljima i uciteljicama .Dragan Ivanovic

ODGOVORITE
Name

Lidija

16.06.2016 20:33

Hvala mnogo. Veliki pozdrav za Vas i Vasu porodicu.