Покушај пуча у СПЦ


Српска православна црква учествоваће на Сабору свих православних цркава на Криту, одлучено је данас на седници "мини" црквеног Сабора који је по хитном поступку сазвао патријарх Иринеј, пише Блиц.

Србија 15.06.2016 | 13:40
Покушај пуча у СПЦ
Тиме је, како се наводи, потврђена одлука мајског заседања црквене скупштине, коју је, како тврди овај београдски дневник, покушао да промени владика бачки Иринеј на наговор Руске православне цркве.

Владика бачки, иначе, портпарол СПЦ је, како се наводи, послао поруку да СПЦ неће учествовати на предстојећем Сабору православних Цркава на Криту, са такав "арнжман" већина владика оцењује као покушај пуча.

Позивајући се на своја сазнања, Блиц пише да је патријарх Иринеј јуче у подне позвао владике да би се решио проблем и донела одлука.

Патријарху је, наиме, пре неколико дана архиепископ охридски Јован упутио писмо које је потписало двадесетак владика, а у којем се владика бачки не именује као одговоран за рушење угледа СПЦ, али се наводи да је "један човек бацио под ноге и Сабор, саборност и патријарха".

У саопштењу СПЦ након мајског Сабора наведено је да СПЦ предлаже одлагање Светог и Великог Сабора, који је заказан од 17. до 27. јуна на Криту.

У писму које је у име Синода СПЦ патријарх Иринеј упутио патријарху Вартоломеју се наводи СПЦ "осећа тешкоћу" да учествује на том Сабору, па се његово одлагање предлаже на неко време, док се не постигне консензус цркава, односно док не буду уклоњене несугласице и постигне јединство по многим питањима.

Извор: Блиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Борислав

15.06.2016 11:48

Незнам ко на коју страну вуче али мени ово не личи на покушај пуча. Ако је сабор предложио да се сабор одложи до договора онда је ова нова одлука кршење саборске одлуке јер руси ето неиду. Значи нема договора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕТОСАВАЦ

15.06.2016 15:21

Ако само једна помјесна Црква не буде уцестовала на Сабору на Криту,тада Сабор није ни велики ни свеправославни. Ако његове Одлуке буду само са једном ријецју супротне Одлукама васељенски и помјесни Сабора,онда це Сабор на Криту да буде Сабор Антихриста на коме це бити створена лазна црква из Јовановог Откровења. Она це изгледати са вана као праве Црква Христова али Црквом због свог промјенитог уцења она висе неце бити!

Name

СПЦ

15.06.2016 11:56

КОРУПЦИЈА И МИТО, ОД ОБИЧНОГ ВЈЕРОУЧИТЕЉА ПА ДО ВЛАДИКЕ, ЗА КРСТ ЧАСНИ И ВЈЕРУ ПРАВОСЛАВНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

15.06.2016 17:43

"Благо човјеку који не иде на сабор нецастиви и у друству неваљалих људи не сједи!" (Пс.1:1)

Name

корни

15.06.2016 11:57

Треба све религије укинути.То је отров за људску цивилизацију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

15.06.2016 12:11

Кад СПЦ нема циљ,не треба се онда чудити политичарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суки

15.06.2016 12:23

Да га не предводи "геј лоби"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владика качавенда

15.06.2016 17:13

Не мозе он бити геј то је само поповима и владикама дато зато сто су бозије слуге.

Name

Атеиста

15.06.2016 13:19

Зашто ово и чему..??!! Па и владика бачки је Иринеј, како се да ремети. А ако је Иринеј онда се и он нешто пита. И он је онда главни баја. Збиља, шта о свему овоме мисли главни баја, онај што све зна, све види, све хоће а не мере, о свему се пита, све препричава и коментра, како би то комшије рекнуле. Атеистима, искренио говорећи, баш сведно, пуца им за овим. Важно је само да се римује, а тако мисли и колега Средоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суљо

15.06.2016 14:01

Ако си Атеиста не морас бити кретен.Дјед ти сигурно није био атеиста,ти си мало напредовао мозес полако догурати и до геја.