Pokušaj puča u SPC


Srpska pravoslavna crkva učestvovaće na Saboru svih pravoslavnih crkava na Kritu, odlučeno je danas na sednici "mini" crkvenog Sabora koji je po hitnom postupku sazvao patrijarh Irinej, piše Blic.

Srbija 15.06.2016 | 13:40
Pokušaj puča u SPC
Time je, kako se navodi, potvrđena odluka majskog zasedanja crkvene skupštine, koju je, kako tvrdi ovaj beogradski dnevnik, pokušao da promeni vladika bački Irinej na nagovor Ruske pravoslavne crkve.

Vladika bački, inače, portparol SPC je, kako se navodi, poslao poruku da SPC neće učestvovati na predstojećem Saboru pravoslavnih Crkava na Kritu, sa takav "arnžman" većina vladika ocenjuje kao pokušaj puča.

Pozivajući se na svoja saznanja, Blic piše da je patrijarh Irinej juče u podne pozvao vladike da bi se rešio problem i donela odluka.

Patrijarhu je, naime, pre nekoliko dana arhiepiskop ohridski Jovan uputio pismo koje je potpisalo dvadesetak vladika, a u kojem se vladika bački ne imenuje kao odgovoran za rušenje ugleda SPC, ali se navodi da je "jedan čovek bacio pod noge i Sabor, sabornost i patrijarha".

U saopštenju SPC nakon majskog Sabora navedeno je da SPC predlaže odlaganje Svetog i Velikog Sabora, koji je zakazan od 17. do 27. juna na Kritu.

U pismu koje je u ime Sinoda SPC patrijarh Irinej uputio patrijarhu Vartolomeju se navodi SPC "oseća teškoću" da učestvuje na tom Saboru, pa se njegovo odlaganje predlaže na neko vreme, dok se ne postigne konsenzus crkava, odnosno dok ne budu uklonjene nesuglasice i postigne jedinstvo po mnogim pitanjima.

Izvor: Blic

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Borislav

15.06.2016 11:48

Neznam ko na koju stranu vuče ali meni ovo ne liči na pokušaj puča. Ako je sabor predložio da se sabor odloži do dogovora onda je ova nova odluka kršenje saborske odluke jer rusi eto neidu. Znači nema dogovora.

ODGOVORITE
Name

SVETOSAVAC

15.06.2016 15:21

Ako samo jedna pomjesna Crkva ne bude ucestovala na Saboru na Kritu,tada Sabor nije ni veliki ni svepravoslavni. Ako njegove Odluke budu samo sa jednom rijecju suprotne Odlukama vaseljenski i pomjesni Sabora,onda ce Sabor na Kritu da bude Sabor Antihrista na kome ce biti stvorena lazna crkva iz Jovanovog Otkrovenja. Ona ce izgledati sa vana kao prave Crkva Hristova ali Crkvom zbog svog promjenitog ucenja ona vise nece biti!

Name

SPC

15.06.2016 11:56

KORUPCIJA I MITO, OD OBIČNOG VJEROUČITELJA PA DO VLADIKE, ZA KRST ČASNI I VJERU PRAVOSLAVNU.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

15.06.2016 17:43

"Blago čovjeku koji ne ide na sabor necastivi i u drustvu nevaljalih ljudi ne sjedi!" (Ps.1:1)

Name

korni

15.06.2016 11:57

Treba sve religije ukinuti.To je otrov za ljudsku civilizaciju!

ODGOVORITE
Name

hahaha

15.06.2016 12:11

Kad SPC nema cilj,ne treba se onda čuditi političarima

ODGOVORITE
Name

Suki

15.06.2016 12:23

Da ga ne predvodi "gej lobi"!!!

ODGOVORITE
Name

Vladika kačavenda

15.06.2016 17:13

Ne moze on biti gej to je samo popovima i vladikama dato zato sto su bozije sluge.

Name

Ateista

15.06.2016 13:19

Zašto ovo i čemu..??!! Pa i vladika bački je Irinej, kako se da remeti. A ako je Irinej onda se i on nešto pita. I on je onda glavni baja. Zbilja, šta o svemu ovome misli glavni baja, onaj što sve zna, sve vidi, sve hoće a ne mere, o svemu se pita, sve prepričava i komentra, kako bi to komšije reknule. Ateistima, iskrenio govoreći, baš svedno, puca im za ovim. Važno je samo da se rimuje, a tako misli i kolega Sredoje.

ODGOVORITE
Name

Suljo

15.06.2016 14:01

Ako si Ateista ne moras biti kreten.Djed ti sigurno nije bio ateista,ti si malo napredovao mozes polako dogurati i do geja.