Бањалучани нису пописани јер су у то вријеме купили шљиве?!

„Многи Бањалучани нису евидентирани јер су у вријеме пописа купили шљиве по селима. Не заборавите да су 2013. године шљиве родиле ко луде“, изјавио је Александар Радета, бивши предсједник Градске изборне комисије у Бањалуци.

Босна и Херцеговина 15.06.2016 | 10:45
Бањалучани нису пописани јер су у то вријеме купили шљиве?!
Радета је ово изјавио “Еуроблицу” у тексту о неусклађености броја становника по (незваничним) резултатима пописа и броја људи са правом гласа у Бањалуци.

Наиме, по попису из 2013. у Бањалуци живи 199.991 становник, а на бирачки списак је уписано 188.142 гласача!

Ове бројке су изазвале многе недоумице, па и сумњу да Бањалука, деценијама позната као град младих, рапидно стари, односно да у граду живи мање од 12.000 дјеце, што је тек 5,5 одсто становника.

 Демографи поручују да нема разлога за бригу, јер су попис и бирачки спискови „двије различите животиње“. Кључ је, тврде, у великом броју нерезидената, који не живе у Републици Српској и БиХ, али имају личне карте, држављанство, па самим тим и бирачко право. Они нису становници, али јесу гласачи.
 
– Није примјер Бањалуке најдрастичнији. У Републици Српској има мјеста са више бирача него становника, а такав је, на примјер, Зворник – каже демограф др Стево Пашалић.
 
Додаје да су бирачки спискови „небитни са становишта демографије“, али да је добро да се то јавности објасни, како би се спријечиле манипулације.
 
На подручју цијеле БиХ пописано је око 3,3 милиона становника, а на бирачком списку је око 3,2 милиона бирача. Слична је ситуација и на новоу РС, гдје има око 1,2 милиона бирача, односно 1,3 милиона становника.
 
– Када бисмо те податке упоредили, а то би значило да мијешамо крушке и јабуке, произашло би да смо најстарија нација на свијету, са више од 90 одсто пунољетног становништва. Исина је да старимо, јер се животни вијек продужава, а број новорођенчади смањује, али нисмо баш толико стари – каже Пашалић.
 
Ни Бањалука ни цијела Република Српска не одступају од свјетског просека, по коме 20 одсто становника чине дјеца и малољетници. По тој рачуници, Бањалука је старија него прије рата, али није остала без дјеце.
 
У граду живи око 40.000 малољетника, што није лош „резултат“.
 
Процјењује се да око 160.000 Бањалучана с правом гласа живи у граду, док око 28.000 спада у гастарбајтере или дијаспору.
 
Да ли ће Швајцарци, Нијемци и Швеђани мејд ин Бањалука 2. октобра искористити своје бирачко право, питање је на које само они знају одговор.

Извор: мојконтакт.цом

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дијаспора јавља

15.06.2016 09:16

Јуче у разговору са Центалном изборном комисијом дознадох да треба најмање 50 људи да се пријаве на бирацки списак како би се спровели избори у неком конзулату.У Свајцарској се до сада није насло 50 људи, у Њемацкој има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

15.06.2016 22:37

Па нема јер имас могуцност да гласас преко интернета. Осес на страницу ,пријавис се и гласас. Сто би ноге и ципеле тросио до конзулата.

Name

бум

15.06.2016 10:52

Вазно је да је било доста ракије те године с овај попис неце бити тацан никад не само у сезони сљиве него и у сезони прскања бубе кромпирусе

ОДГОВОРИТЕ
Name

попис

16.06.2016 13:34

Гдје си видио да гласају бебе а оне се морају пописати све неписмено а на функцији

ОДГОВОРИТЕ