Бурсаћ о Бањалуци и градоначелнику...

Како ствари сада стоје, негдје у октобру, град Бањалука ће добити првог несрпског грдоначелника након рата. Фин човјек, права градска раја, говори неколико језика, зна спарити боје, користи прибор за јело са обје руке, рођени БањОлучанин и, што је најважније, није Србин.

Република Српска 15.06.2016 | 09:25
Бурсаћ о Бањалуци и градоначелнику...
Де, де, мир, мир са тобом, Дијаспоро. Није то што ви мислите. Први пик на драфту у највећем граду Републике Српске и званично је Игор Радојичић. 

Знам да је свако читање написа о овом младом и амбициозном бунтовном педесетогодишњаку чисти напад кататоније и самоубиствено досадно мрцварење.

Његово име обливено је летаргијом, апатијом и досадом, запечено неинвентивношћу и овлаш посуто безмудошћу.

Али. 

Али, због неозбиљне опозиције, која сама себи удара шамаре и забија аутоголове, која још није начисто да ли је Драган Чавић противкандидат или ће Младен Иванић у најновијој љубави са Додиком измађијати нешто, велим, у таквој констелацији снага, Игор је најозбиљнији кандидат за градоначелника Бањалуке.

Чини се како је Милорад Додик заједно са тајкунским струјама у СНСД-у невољко ипак кандидовао Радојичића за предизборну градоначелничку трку. Вођен прагматичним геслом " Ко ништа не ради, не може ништа ни погријешити", Додик је ипак пустио свог млађаног педесетогодишњег омладинца у бањалучку политичку арену.

Са друге стране, у протеклих пар година, баш тај Радојичић био је толико унижаван, деградиран и шиканиран од стране моћника СНСД-ових, предвођених Додиком, а није показао ни унце самосталности, поноса и самосвијести. И то га, баш то - одсуство политичких муда, апсурдно, квалификује у очима оца СНСД-а за првог у Бањалуци. Јер, да је Игор након општих избора имао муда, као што нема, па отквитао СНСД, који га је за "награду" и највише изборних гласова спустио са мјеста Предсједника Скупштине пар метара ниже у клупице испод, добио би аплауз и поштовање од свјетине, али и средњи прст од СНСД-а.

Ех, да је баби она ствар...

Овако, Игор, партијски војник, инжењер електротехнике, који се дуго бавио физикусом отпора скупштинског чекића о дрвену подлогу, који је ходао и тиховао, који је био тајно оружје локалних тзв. политичких аналитичара и теоретичара завјере, постаје Црногорац у Бањалуци, контрапункт Стинговом Енглезу у Њујорку. Постаје изгубљени човјек који ће се питати за здравље 200 хиљада својих суграђана, а без да људи заправо знају шта тај човјек уопште ради, чиме се бави.

Тајни живот Игора Р.

Шта заиста ради Игор Радојичић? Можете ли замислити? Уљудно поздравља комшије, кад устане ујутро да мало прошета по насељу. Добро. Понекад покаже како осим руског зна и енглески и талијански. Добро. Иде на сједнице понеког управног одобора, скупштинска засиједања, иде на градски одбор странке...Добро. Иде са женом и дјецом на море, зимовање, у природу. Виђен је у шопинг молу у куповини седмичне фасунге. Добро. Труди се да живи здраво. Добро.

Па, јебо те, није ово реклама осигуравајуће куће за златно животно доба! Није ово постер Јеховиних свједока! Није ово кампања, бирамо пензионера године, него борба за првог међу Бањалучанима, који ће покушати спасити град већих фекалија, а које буквално и фигуративно попут цунамија гутају чаршију.

А, Игор је од читавог посла лупетао чекићем по Скупштини и аминовао симултанку СНСД-а му, који је тајкунска права и правила увело у законске оквире, па је тако нестало "Пициног парка", приватизована је "Боска", Руси приватизовали Нафтну индустрију, измијењен је Закон о експропријацији, донесен је Закон о стварним правима, којим је озакоњено отимање државне својине у корист привилегованих појединаца... 

Чекај, чекај! 

Свако нормалан, ако га још има, пита се, да ли је овај човјек глуп или се само тако брије? Да ли је знао за штету коју СНСД својим тајкунским законима чини народу, или је попут Хомера Симпсона само витлао и лупетао чекићем? 

И један и други сценарио једнако су погубни, баш по становништво града на Врбасу и једнако су пожељни за руководство највеће партије у Републици Српској.

Ако град добије градоначелника Игора, који врло добро зна шта грађевинска, енергетска, угоститељска, фармацеутска, медицинска и остале мафије планирају у наредне четири године, шта више, ако је упућен у њихово делање, онда грађани добијају нови фекални Амазон криминала у којем ће се на овај или онај начин утопити.

Са друге стране, ако је ријеч о Игору који појма нема о реалном животу, а камо ли о криминалним токовима новца и финансијских интереса у Бањалуци, онда су Бањалучани не само говна ручали, него и жешће најебали. Онда ће имати, заправо, фингирану власт са Радојичићем који се пита десет пута мање од британске краљице за стање у Шлезији и имаће реалну тајкунску власт у сјени, која ће (као и досад), мрачити и ведрити по граду. Више мрачити.

Но, сва мука човјека који не ради ништа, и који није радио ништа, који је "добри дечко" и слијепи послушник није у горе побројаним епитетима. Јер, то су његове особине, његов живот и његове јавно/приватне ствари. 

Незгодација је у томе што он, Игор, у неком најреалнијем сценарију ТРЕБА да заступа грађане, да ради на побољшању, како се то колоквијално воли рећи, квалитета живота у Бањалуци и да покуша ријешити барем понеки од трилијарду проблема који су задесили град на Врбасу и живаљ му. Од накарадне и руиниране канализационе, водоводне и путне мреже, до дивље градње, (нелегализације објеката, катастрофалног саобраћаја, намибијског животног стандарда већине плебса, незапослености, робовласништва запослених, гладних пензионера, оргијања тајкуна, политичких и црквених моћника...

Сва је мука што ће овако подеран и расцијепљен Радојичић, као ничије дијете, једним оком блејати у Додика и партију му, а другим у самог себе. А из Игорове  нутрине зија само празнина ништавила. Недостатак харизме, амбиције, муда, подузетничког духа, социјалне интелигенције и вишак лажне, малограђанске уљудности. Та Радојичићева разрокост може и коначно пресудити Бањалуци. Прецизније, и званично је ставити на мапу касаба, приградских самодовољних насеља, чаршијица...једном ријечју, биће ударен малограђански мухур на "љепотицу на Врбасу", град који ни сјена сјене града негдашњег није.

И такав је најозбиљнији

А, мука још већа је што опозиција, по обичају, како се приближавају избори, како почиње предизборна кампања, постаје све дисонантнија, раштимованија, што се не зна ко кога љуби и ко са ким "политички" ноћева. Да л' је Младен Иванић у овом циклусу одмијенио Ненада Стевандића у улози коња? Тројанског? И да л' ће Драган Чавић бити због свега тога (опет) губитник, сазнаћемо за 4 мјесеца. Ни много, ни мало.

Жалосно, али истинито, најозбиљнији кандидат за градоначелника Бањалуке је Црногорац коме су двије највеће авантуре, два најважнија политичка јунаштва и два најбитнија тренутка самосталног дјеловања пуштање браде и двомјесечно тиховање.

Пише: Драган Бурсаћ
Извор: Бука

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

МИЛОС

15.06.2016 07:32

Хоце ли признат КОСОВО,КАО ЊЕГОВА БРАЦА,

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

15.06.2016 08:38

Не мора га ни он ни ти ни ја признават , кад је вец признато од свијета !

Name

Пр

16.06.2016 07:26

Па Игор је СДП - овац. Он је прије снсд-а био у Супу са Залтком Лагумдзијом и осталом раком. Не знам откуд му сада толики преокрет у политици сем жеље да буде на власти. Ево доказ хттпс://м.фацебоок.цом/пхото.пхп?фбид=1210530978968601&сет=а.633862343302137.1073741826.100000351323054&тyпе=3&тхеатер

Name

Ауу

15.06.2016 07:37

Па ви се вец предали а кампања тек поцела!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

15.06.2016 07:38

Е мој Драгане, веци је он Србин и од тебе и мене заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссс

15.06.2016 08:08

Јер ти ниси Мики већ Миралем!

Name

лијан

15.06.2016 07:39

Све сфранке сатрати у корјену!

ОДГОВОРИТЕ
Name

невјероватно

15.06.2016 07:45

Умјесто да СзП у Бањалуци и Лактасима помете ове резимске креатуре, они нису способни предлозити праве кандидате (прије свега у Лактасима), а конфузијом стално забијају сами себи аутоголове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXл

15.06.2016 09:00

Па дајте ви предложите кандидата за Банај Луку и Лакташе кад сте тако паметни. Има ли ико бољи од Чавића за Бања Луку испред опозиције.

Name

Сигмунд Фројд

15.06.2016 07:49

Браво Бурсацу, истински психопрофил Радојицица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

15.06.2016 07:58

Сигурно је да Цавиц губи по ко зна који пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

15.06.2016 08:14

Овај текст је најбоље свједочанство о Чавићевевој шанси на октобарским изборима.

Name

Мисхони

15.06.2016 09:15

Назалост, Цавиц нема сансе јер резим да кандидује коња, вјерни гласаци би били увјерени да је бас коњ прави Србин и прави избор. Тако су им увалили и Гаврановица, тако им сад уваљују и потросеног Радојицица. Да се раја има циме забављати док они дијеле милионе. Кад боље размислим, народ није ни заслузио боље.

Name

ДРАГАНЕ

15.06.2016 08:02

Најбољи избор би био ТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУКА

15.06.2016 08:50

Црногорци имају доста бољи однос са хрватима него са србима .......... коцкице се слажу једна по једна .

Name

БЛ ДО 92.

15.06.2016 08:56

ДРАГАНЕ ОЦИ СУ ТИ ЗАТВОРЕНЕ ПОДИГНИ КАПКЕ АКО СМИЈЕС МОЗДА ЦЕС БОЉЕ СХВАТИТИ ОВАЈ ЦЛАНАК-ТЕКСТ

Name

могуцеито

15.06.2016 08:10

Бице да је Радојициц сад босњак или хрват као и влајки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

15.06.2016 08:54

Па види се да ниси ни прочитао текст а коментаришеш.

Name

Дјетиц

15.06.2016 08:58

Ма има да будем ста треба да будем, битно је само да се напуни тор!!

Name

*** Ник...

15.06.2016 08:59

Ето, аутору Драгану прија, ова његова филозофија. Само писати о онима који раде и стварају, а други то оловком , похарају'. Реци цу ти и квит, то знаци бити паразит...

Name

Студент

15.06.2016 08:25

Тужна је паланка Бања Лука, а још тузнија ће бити после октобра. Руралци и мафијаши поцинисе урбицид (убијање града) и као највећи апсурд подигосе споменик бану Тиси. Петра Кочица ће убрзо поставити на точкове, па одгурати негде у ћоше (добар плац нам заузима Перо). Чуди ме да Врбас још увек хоће да тече кроз ову нашу бруку и срамоту, која се зове град Бања Лука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

15.06.2016 12:03

Студент-какав ти проблем имас са Баном? Ко дира Коцица? Ајде се ти мало врати тамо одакле си досао (оцигледно је да ниси бањалуцанин) па кад се мало поправис и средис додји нам поново... велики је ово град-бице у њему мјеста и за тебе...

Name

кмкок

15.06.2016 08:27

Мало ти знас о Игору (француски је његов омиљени страни језик јос од основне сколе) и о његовом зивоту. То сто се изјасњава као Црногорац је логицно посто му је отац Црногорац али његово уцесце у рату у јединицама ВРС му даје за право да тврди да је уцествовао у стварању ове насе дрзаве (за разлику од 80% СНСД-оваца који су се бавили сверцом и пљацком народа - сто су наставили и послије рата). Игор је социјалиста (али наравно да није луд да буде код Дјокица у страци) и зато му социјал-демократија није бас скроз по вољи. Тацно је да је пресутно уцествовао у свему овоме сто се десавало протеклих 15-так година и да сноси дио кривице али је цињеница да је он једини који мозе добити ове изборе без проблема и веома убједљиво. Какав Цавиц и ови остали потросени ликови... видјеце се то на изборима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

трт мрт

15.06.2016 09:24

Игор, односно ТИХОМИР, као није потрошен??? Ха ха ха Сажвакан и искакан неколико пута!

Name

Ре

15.06.2016 10:15

Па и Бурсаћ је ратовао хехехехехе

Name

Ратњак

15.06.2016 14:31

Игор је постен човјек осим сто је потписивао законе који су погодовали тајкунима и отимацини државне имовине. Он је такодје против Додика мада се не могу сјетити када је несто критиковао и иступао против њега. Он је и млад са својом 51-ом годином, а и искусан је и вриједан мада никада ван политике није ниста радио. Народни је херој веци и од Његосевог оца, командовао је опасним операцијама подјеле гаца о чарапа и носања мањерки у дубокој позадини. Буди идол снсд подгузних мува и ограничене масе, буди као Игор.

Name

Ако

15.06.2016 08:53

Ово је стварно ниско и расистики!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

15.06.2016 08:57

Додик&Цо је показао да неке опстине могу функционисати и без власти,е сад како функционисати посебна је прица,боље реци вегетирати као нпр.опстина Градиска. Туга,хаос

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељо Шипово

15.06.2016 09:09

Послије цитања овога текста, видим да сте немоћни и да ће Игор бити градоначелник. Ради се о човјеку високих моралних и љуских квалитета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сипово

15.06.2016 09:35

А јесте квалитетан,права мува. У СНСД је унио дио политицке структуре ДСП а онда се утопио у Додиковој јами,као и многи други велики и мали,који би ради саке марака претукли родјеног оца,гаце им се тресу од помисли да Додик оде са власти,слијепци и продане дусе

Name

бл

15.06.2016 09:29

ЦАВИЦ ИМА ДОБРЕ САНСЕ АЛИ ТАЛИЦ ЈЕ НОВА СНАГА КОЈА БИ ЗА СОБОМ ПОВУКЛА МЛАДЕ И НЕОДЛУЦНЕ. ДОБРО ЗА ТАЛИЦА ИМА ВРЕМЕНА АЛИ ЗА БАЊАЛУКУ СВЕ МАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

15.06.2016 10:28

Слазем се за Талица. Веома паметан млади цовјек и сто је најбитније увијек је исти, не окреце се како вјетар дува. Камо среце да нам је висе таквих.

Name

Зоки

15.06.2016 14:24

Тала је сјајан момак, ни ПДП га није успио искварити.

Name

Кобац

15.06.2016 09:31

Ако није Србин или не иде у џамију ништа од њега треба га одма хапсити док није пустио жиле

ОДГОВОРИТЕ
Name

куки

15.06.2016 09:55

Ако град добије градоначелника Игора, који врло добро зна шта грађевинска, енергетска, угоститељска, фармацеутска, медицинска и остале мафије планирају у наредне четири године, шта више, ако је упућен у њихово делање, онда грађани добијају нови фекални Амазон криминала у којем ће се на овај или онај начин утопити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

15.06.2016 13:20

Ма наравно да це да слуса и неце смијети ни прстом да мрдне јер паре које доноси градјевиснка мафија и СНСД врхуска тајкунска це бити довољна да младјани Радојициц схвати да мозе себе и своју дјецу да заврси до краја зивота!!! И наравно све у интересу насе РС, њене неупитност, фискалне стабилности, структуралног дијалога ...

Name

Перо

15.06.2016 10:27

Браво, браво, браво...одавно бољег текста и анализе гдин. Радојцица нисам процитао. Браво гдин. Бурсац, јер сте ви показали да имате ону ствар, и да нисте као Радојициц, упласени, мали, без свога ја, који пуста да се само од себе несто ријеси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цана

15.06.2016 12:49

Наравно,Црногорац браћо Крајишници,нека прода ово и мало Крајине што је остало,што нису његовима земљацима странци дозволили.Па зар не имадосте неког нашег јунака предложити,него Црногорца,до душе Дринићког зета.Не бојте се пропасти морате

ОДГОВОРИТЕ
Name

блаабла

15.06.2016 21:47

Цовјеј је родјен у Бањалуци. Отац му је Црногорац. Забога, цему толика расправа,као да је " курд" .

Name

Бањалука

15.06.2016 13:56

У тексту је све осим да има шансе да побједи Цаву тачно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слоба...

15.06.2016 14:21

Без мудровања и велике филозофије, чланак је сушта реалност и садашњост, нека народ одлучи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле борик

15.06.2016 17:06

Дајте неког за градонацелника Бањалуке који је заврсио редовно факултет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕТФ

16.06.2016 06:40

Шта сте хтјели рећи, ако није проблем?

Name

Стево

15.06.2016 19:09

А да се овај паметни Бурсаћ кандидује, кад је тако паметан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

15.06.2016 20:39

Некад сам га постовао али га сад сматрам Телетабисом. Све зна, све види, не мозе реци да није знао. Сауцесник

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

16.06.2016 14:40

Ма иди бре који Радоицић!

ОДГОВОРИТЕ