Bursać o Banjaluci i gradonačelniku...

Kako stvari sada stoje, negdje u oktobru, grad Banjaluka će dobiti prvog nesrpskog grdonačelnika nakon rata. Fin čovjek, prava gradska raja, govori nekoliko jezika, zna spariti boje, koristi pribor za jelo sa obje ruke, rođeni BanjOlučanin i, što je najvažnije, nije Srbin.

Republika Srpska 15.06.2016 | 09:25
Bursać o Banjaluci i gradonačelniku...
De, de, mir, mir sa tobom, Dijasporo. Nije to što vi mislite. Prvi pik na draftu u najvećem gradu Republike Srpske i zvanično je Igor Radojičić. 

Znam da je svako čitanje napisa o ovom mladom i ambicioznom buntovnom pedesetogodišnjaku čisti napad katatonije i samoubistveno dosadno mrcvarenje.

Njegovo ime obliveno je letargijom, apatijom i dosadom, zapečeno neinventivnošću i ovlaš posuto bezmudošću.

Ali. 

Ali, zbog neozbiljne opozicije, koja sama sebi udara šamare i zabija autogolove, koja još nije načisto da li je Dragan Čavić protivkandidat ili će Mladen Ivanić u najnovijoj ljubavi sa Dodikom izmađijati nešto, velim, u takvoj konstelaciji snaga, Igor je najozbiljniji kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

Čini se kako je Milorad Dodik zajedno sa tajkunskim strujama u SNSD-u nevoljko ipak kandidovao Radojičića za predizbornu gradonačelničku trku. Vođen pragmatičnim geslom " Ko ništa ne radi, ne može ništa ni pogriješiti", Dodik je ipak pustio svog mlađanog pedesetogodišnjeg omladinca u banjalučku političku arenu.

Sa druge strane, u proteklih par godina, baš taj Radojičić bio je toliko unižavan, degradiran i šikaniran od strane moćnika SNSD-ovih, predvođenih Dodikom, a nije pokazao ni unce samostalnosti, ponosa i samosvijesti. I to ga, baš to - odsustvo političkih muda, apsurdno, kvalifikuje u očima oca SNSD-a za prvog u Banjaluci. Jer, da je Igor nakon opštih izbora imao muda, kao što nema, pa otkvitao SNSD, koji ga je za "nagradu" i najviše izbornih glasova spustio sa mjesta Predsjednika Skupštine par metara niže u klupice ispod, dobio bi aplauz i poštovanje od svjetine, ali i srednji prst od SNSD-a.

Eh, da je babi ona stvar...

Ovako, Igor, partijski vojnik, inženjer elektrotehnike, koji se dugo bavio fizikusom otpora skupštinskog čekića o drvenu podlogu, koji je hodao i tihovao, koji je bio tajno oružje lokalnih tzv. političkih analitičara i teoretičara zavjere, postaje Crnogorac u Banjaluci, kontrapunkt Stingovom Englezu u Njujorku. Postaje izgubljeni čovjek koji će se pitati za zdravlje 200 hiljada svojih sugrađana, a bez da ljudi zapravo znaju šta taj čovjek uopšte radi, čime se bavi.

Tajni život Igora R.

Šta zaista radi Igor Radojičić? Možete li zamisliti? Uljudno pozdravlja komšije, kad ustane ujutro da malo prošeta po naselju. Dobro. Ponekad pokaže kako osim ruskog zna i engleski i talijanski. Dobro. Ide na sjednice ponekog upravnog odobora, skupštinska zasijedanja, ide na gradski odbor stranke...Dobro. Ide sa ženom i djecom na more, zimovanje, u prirodu. Viđen je u šoping molu u kupovini sedmične fasunge. Dobro. Trudi se da živi zdravo. Dobro.

Pa, jebo te, nije ovo reklama osiguravajuće kuće za zlatno životno doba! Nije ovo poster Jehovinih svjedoka! Nije ovo kampanja, biramo penzionera godine, nego borba za prvog među Banjalučanima, koji će pokušati spasiti grad većih fekalija, a koje bukvalno i figurativno poput cunamija gutaju čaršiju.

A, Igor je od čitavog posla lupetao čekićem po Skupštini i aminovao simultanku SNSD-a mu, koji je tajkunska prava i pravila uvelo u zakonske okvire, pa je tako nestalo "Picinog parka", privatizovana je "Boska", Rusi privatizovali Naftnu industriju, izmijenjen je Zakon o eksproprijaciji, donesen je Zakon o stvarnim pravima, kojim je ozakonjeno otimanje državne svojine u korist privilegovanih pojedinaca... 

Čekaj, čekaj! 

Svako normalan, ako ga još ima, pita se, da li je ovaj čovjek glup ili se samo tako brije? Da li je znao za štetu koju SNSD svojim tajkunskim zakonima čini narodu, ili je poput Homera Simpsona samo vitlao i lupetao čekićem? 

I jedan i drugi scenario jednako su pogubni, baš po stanovništvo grada na Vrbasu i jednako su poželjni za rukovodstvo najveće partije u Republici Srpskoj.

Ako grad dobije gradonačelnika Igora, koji vrlo dobro zna šta građevinska, energetska, ugostiteljska, farmaceutska, medicinska i ostale mafije planiraju u naredne četiri godine, šta više, ako je upućen u njihovo delanje, onda građani dobijaju novi fekalni Amazon kriminala u kojem će se na ovaj ili onaj način utopiti.

Sa druge strane, ako je riječ o Igoru koji pojma nema o realnom životu, a kamo li o kriminalnim tokovima novca i finansijskih interesa u Banjaluci, onda su Banjalučani ne samo govna ručali, nego i žešće najebali. Onda će imati, zapravo, fingiranu vlast sa Radojičićem koji se pita deset puta manje od britanske kraljice za stanje u Šleziji i imaće realnu tajkunsku vlast u sjeni, koja će (kao i dosad), mračiti i vedriti po gradu. Više mračiti.

No, sva muka čovjeka koji ne radi ništa, i koji nije radio ništa, koji je "dobri dečko" i slijepi poslušnik nije u gore pobrojanim epitetima. Jer, to su njegove osobine, njegov život i njegove javno/privatne stvari. 

Nezgodacija je u tome što on, Igor, u nekom najrealnijem scenariju TREBA da zastupa građane, da radi na poboljšanju, kako se to kolokvijalno voli reći, kvaliteta života u Banjaluci i da pokuša riješiti barem poneki od trilijardu problema koji su zadesili grad na Vrbasu i živalj mu. Od nakaradne i ruinirane kanalizacione, vodovodne i putne mreže, do divlje gradnje, (nelegalizacije objekata, katastrofalnog saobraćaja, namibijskog životnog standarda većine plebsa, nezaposlenosti, robovlasništva zaposlenih, gladnih penzionera, orgijanja tajkuna, političkih i crkvenih moćnika...

Sva je muka što će ovako poderan i rascijepljen Radojičić, kao ničije dijete, jednim okom blejati u Dodika i partiju mu, a drugim u samog sebe. A iz Igorove  nutrine zija samo praznina ništavila. Nedostatak harizme, ambicije, muda, poduzetničkog duha, socijalne inteligencije i višak lažne, malograđanske uljudnosti. Ta Radojičićeva razrokost može i konačno presuditi Banjaluci. Preciznije, i zvanično je staviti na mapu kasaba, prigradskih samodovoljnih naselja, čaršijica...jednom riječju, biće udaren malograđanski muhur na "ljepoticu na Vrbasu", grad koji ni sjena sjene grada negdašnjeg nije.

I takav je najozbiljniji

A, muka još veća je što opozicija, po običaju, kako se približavaju izbori, kako počinje predizborna kampanja, postaje sve disonantnija, raštimovanija, što se ne zna ko koga ljubi i ko sa kim "politički" noćeva. Da l' je Mladen Ivanić u ovom ciklusu odmijenio Nenada Stevandića u ulozi konja? Trojanskog? I da l' će Dragan Čavić biti zbog svega toga (opet) gubitnik, saznaćemo za 4 mjeseca. Ni mnogo, ni malo.

Žalosno, ali istinito, najozbiljniji kandidat za gradonačelnika Banjaluke je Crnogorac kome su dvije najveće avanture, dva najvažnija politička junaštva i dva najbitnija trenutka samostalnog djelovanja puštanje brade i dvomjesečno tihovanje.

Piše: Dragan Bursać
Izvor: Buka

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

MILOS

15.06.2016 07:32

Hoce li priznat KOSOVO,KAO NJEGOVA BRACA,

ODGOVORITE
Name

pa

15.06.2016 08:38

Ne mora ga ni on ni ti ni ja priznavat , kad je vec priznato od svijeta !

Name

Pr

16.06.2016 07:26

Pa Igor je SDP - ovac. On je prije snsd-a bio u Supu sa Zaltkom Lagumdzijom i ostalom rakom. Ne znam otkud mu sada toliki preokret u politici sem želje da bude na vlasti. Evo dokaz https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1210530978968601&set=a.633862343302137.1073741826.100000351323054&type=3&theater

Name

Auu

15.06.2016 07:37

Pa vi se vec predali a kampanja tek pocela!

ODGOVORITE
Name

Miki

15.06.2016 07:38

E moj Dragane, veci je on Srbin i od tebe i mene zajedno.

ODGOVORITE
Name

Sss

15.06.2016 08:08

Jer ti nisi Miki već Miralem!

Name

lijan

15.06.2016 07:39

Sve sfranke satrati u korjenu!

ODGOVORITE
Name

nevjerovatno

15.06.2016 07:45

Umjesto da SzP u Banjaluci i Laktasima pomete ove rezimske kreature, oni nisu sposobni predloziti prave kandidate (prije svega u Laktasima), a konfuzijom stalno zabijaju sami sebi autogolove.

ODGOVORITE
Name

XXl

15.06.2016 09:00

Pa dajte vi predložite kandidata za Banaj Luku i Laktaše kad ste tako pametni. Ima li iko bolji od Čavića za Banja Luku ispred opozicije.

Name

Sigmund Frojd

15.06.2016 07:49

Bravo Bursacu, istinski psihoprofil Radojicica.

ODGOVORITE
Name

Aco

15.06.2016 07:58

Sigurno je da Cavic gubi po ko zna koji put.

ODGOVORITE
Name

Milojko

15.06.2016 08:14

Ovaj tekst je najbolje svjedočanstvo o Čavićevevoj šansi na oktobarskim izborima.

Name

Mishoni

15.06.2016 09:15

Nazalost, Cavic nema sanse jer rezim da kandiduje konja, vjerni glasaci bi bili uvjereni da je bas konj pravi Srbin i pravi izbor. Tako su im uvalili i Gavranovica, tako im sad uvaljuju i potrosenog Radojicica. Da se raja ima cime zabavljati dok oni dijele milione. Kad bolje razmislim, narod nije ni zasluzio bolje.

Name

DRAGANE

15.06.2016 08:02

Najbolji izbor bi bio TI!

ODGOVORITE
Name

LUKA

15.06.2016 08:50

Crnogorci imaju dosta bolji odnos sa hrvatima nego sa srbima .......... kockice se slažu jedna po jedna .

Name

BL DO 92.

15.06.2016 08:56

DRAGANE OCI SU TI ZATVORENE PODIGNI KAPKE AKO SMIJES MOZDA CES BOLJE SHVATITI OVAJ CLANAK-TEKST

Name

moguceito

15.06.2016 08:10

Bice da je Radojicic sad bosnjak ili hrvat kao i vlajki.

ODGOVORITE
Name

Borislav

15.06.2016 08:54

Pa vidi se da nisi ni pročitao tekst a komentarišeš.

Name

Djetic

15.06.2016 08:58

Ma ima da budem sta treba da budem, bitno je samo da se napuni tor!!

Name

*** Nik...

15.06.2016 08:59

Eto, autoru Draganu prija, ova njegova filozofija. Samo pisati o onima koji rade i stvaraju, a drugi to olovkom , poharaju'. Reci cu ti i kvit, to znaci biti parazit...

Name

Student

15.06.2016 08:25

Tužna je palanka Banja Luka, a još tuznija će biti posle oktobra. Ruralci i mafijaši pocinise urbicid (ubijanje grada) i kao najveći apsurd podigose spomenik banu Tisi. Petra Kočica će ubrzo postaviti na točkove, pa odgurati negde u ćoše (dobar plac nam zauzima Pero). Čudi me da Vrbas još uvek hoće da teče kroz ovu našu bruku i sramotu, koja se zove grad Banja Luka.

ODGOVORITE
Name

kmkok

15.06.2016 12:03

Student-kakav ti problem imas sa Banom? Ko dira Kocica? Ajde se ti malo vrati tamo odakle si dosao (ocigledno je da nisi banjalucanin) pa kad se malo popravis i sredis dodji nam ponovo... veliki je ovo grad-bice u njemu mjesta i za tebe...

Name

kmkok

15.06.2016 08:27

Malo ti znas o Igoru (francuski je njegov omiljeni strani jezik jos od osnovne skole) i o njegovom zivotu. To sto se izjasnjava kao Crnogorac je logicno posto mu je otac Crnogorac ali njegovo ucesce u ratu u jedinicama VRS mu daje za pravo da tvrdi da je ucestvovao u stvaranju ove nase drzave (za razliku od 80% SNSD-ovaca koji su se bavili svercom i pljackom naroda - sto su nastavili i poslije rata). Igor je socijalista (ali naravno da nije lud da bude kod Djokica u straci) i zato mu socijal-demokratija nije bas skroz po volji. Tacno je da je presutno ucestvovao u svemu ovome sto se desavalo proteklih 15-tak godina i da snosi dio krivice ali je cinjenica da je on jedini koji moze dobiti ove izbore bez problema i veoma ubjedljivo. Kakav Cavic i ovi ostali potroseni likovi... vidjece se to na izborima...

ODGOVORITE
Name

trt mrt

15.06.2016 09:24

Igor, odnosno TIHOMIR, kao nije potrošen??? Ha ha ha Sažvakan i iskakan nekoliko puta!

Name

Re

15.06.2016 10:15

Pa i Bursać je ratovao hehehehehe

Name

Ratnjak

15.06.2016 14:31

Igor je posten čovjek osim sto je potpisivao zakone koji su pogodovali tajkunima i otimacini državne imovine. On je takodje protiv Dodika mada se ne mogu sjetiti kada je nesto kritikovao i istupao protiv njega. On je i mlad sa svojom 51-om godinom, a i iskusan je i vrijedan mada nikada van politike nije nista radio. Narodni je heroj veci i od Njegosevog oca, komandovao je opasnim operacijama podjele gaca o čarapa i nosanja manjerki u dubokoj pozadini. Budi idol snsd podguznih muva i ograničene mase, budi kao Igor.

Name

Ako

15.06.2016 08:53

Ovo je stvarno nisko i rasistiki!

ODGOVORITE
Name

Lijevcan

15.06.2016 08:57

Dodik&Co je pokazao da neke opstine mogu funkcionisati i bez vlasti,e sad kako funkcionisati posebna je prica,bolje reci vegetirati kao npr.opstina Gradiska. Tuga,haos

ODGOVORITE
Name

Željo Šipovo

15.06.2016 09:09

Poslije citanja ovoga teksta, vidim da ste nemoćni i da će Igor biti gradonačelnik. Radi se o čovjeku visokih moralnih i ljuskih kvaliteta!

ODGOVORITE
Name

re sipovo

15.06.2016 09:35

A jeste kvalitetan,prava muva. U SNSD je unio dio politicke strukture DSP a onda se utopio u Dodikovoj jami,kao i mnogi drugi veliki i mali,koji bi radi sake maraka pretukli rodjenog oca,gace im se tresu od pomisli da Dodik ode sa vlasti,slijepci i prodane duse

Name

bl

15.06.2016 09:29

CAVIC IMA DOBRE SANSE ALI TALIC JE NOVA SNAGA KOJA BI ZA SOBOM POVUKLA MLADE I NEODLUCNE. DOBRO ZA TALICA IMA VREMENA ALI ZA BANJALUKU SVE MANJE.

ODGOVORITE
Name

Nikola

15.06.2016 10:28

Slazem se za Talica. Veoma pametan mladi covjek i sto je najbitnije uvijek je isti, ne okrece se kako vjetar duva. Kamo srece da nam je vise takvih.

Name

Zoki

15.06.2016 14:24

Tala je sjajan momak, ni PDP ga nije uspio iskvariti.

Name

Kobac

15.06.2016 09:31

Ako nije Srbin ili ne ide u džamiju ništa od njega treba ga odma hapsiti dok nije pustio žile

ODGOVORITE
Name

kuki

15.06.2016 09:55

Ako grad dobije gradonačelnika Igora, koji vrlo dobro zna šta građevinska, energetska, ugostiteljska, farmaceutska, medicinska i ostale mafije planiraju u naredne četiri godine, šta više, ako je upućen u njihovo delanje, onda građani dobijaju novi fekalni Amazon kriminala u kojem će se na ovaj ili onaj način utopiti.

ODGOVORITE
Name

Savo

15.06.2016 13:20

Ma naravno da ce da slusa i nece smijeti ni prstom da mrdne jer pare koje donosi gradjevisnka mafija i SNSD vrhuska tajkunska ce biti dovoljna da mladjani Radojicic shvati da moze sebe i svoju djecu da zavrsi do kraja zivota!!! I naravno sve u interesu nase RS, njene neupitnost, fiskalne stabilnosti, strukturalnog dijaloga ...

Name

Pero

15.06.2016 10:27

Bravo, bravo, bravo...odavno boljeg teksta i analize gdin. Radojcica nisam procitao. Bravo gdin. Bursac, jer ste vi pokazali da imate onu stvar, i da niste kao Radojicic, uplaseni, mali, bez svoga ja, koji pusta da se samo od sebe nesto rijesi...

ODGOVORITE
Name

cana

15.06.2016 12:49

Naravno,Crnogorac braćo Krajišnici,neka proda ovo i malo Krajine što je ostalo,što nisu njegovima zemljacima stranci dozvolili.Pa zar ne imadoste nekog našeg junaka predložiti,nego Crnogorca,do duše Drinićkog zeta.Ne bojte se propasti morate

ODGOVORITE
Name

blaabla

15.06.2016 21:47

Covjej je rodjen u Banjaluci. Otac mu je Crnogorac. Zaboga, cemu tolika rasprava,kao da je " kurd" .

Name

Banjaluka

15.06.2016 13:56

U tekstu je sve osim da ima šanse da pobjedi Cavu tačno .

ODGOVORITE
Name

Sloba...

15.06.2016 14:21

Bez mudrovanja i velike filozofije, članak je sušta realnost i sadašnjost, neka narod odluči...

ODGOVORITE
Name

bole borik

15.06.2016 17:06

Dajte nekog za gradonacelnika Banjaluke koji je zavrsio redovno fakultet.

ODGOVORITE
Name

ETF

16.06.2016 06:40

Šta ste htjeli reći, ako nije problem?

Name

Stevo

15.06.2016 19:09

A da se ovaj pametni Bursać kandiduje, kad je tako pametan...

ODGOVORITE
Name

Boxon

15.06.2016 20:39

Nekad sam ga postovao ali ga sad smatram Teletabisom. Sve zna, sve vidi, ne moze reci da nije znao. Saucesnik

ODGOVORITE
Name

mami

16.06.2016 14:40

Ma idi bre koji Radoicić!

ODGOVORITE